Επιτροπή Προσφύγων: Σχέδια ΑΠΕ για πρόσφυγες και αναδόμηση συνοικισμών Στροβόλου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2023, πραγματοποίησε κοινή συζήτηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου εξέτασαν την ανάγκη δημιουργίας ειδικού σχεδίου για τους προσφυγικούς οικισμούς, τους κυβερνητικούς συνοικισμούς και τις πολύτεκνες οικογένειες με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, που να αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σχέδια εξοικονόμησης και σχέδια για τις μεταφορές όπως επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Εγκατάλειψη προσφυγικών συνοικισμών από τις υπηρεσίες του κράτους  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εγκατάλειψη των προσφυγικών συνοικισμών από τις υπηρεσίες του κράτους και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των προσφύγων.  

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πόρους για αναδόμηση των συνοικισμών του Στροβόλου ζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων 

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τους απαραίτητους πόρους για την αναδόμηση των συνοικισμών του Δήμου Στροβόλου ζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των εν λόγω συνοικισμών. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως η συζήτηση περιλάμβανε ενημέρωση για το πρόγραμμα αναδόμησης των πολυκατοικιών στον Στρόβολο, κατά την οποία ειπώθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο η επιτροπή έχει ζητήσει ώστε να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των προβληματικών πολυκατοικιών με την ανέγερση νέων. 

Προσέθεσε πως η Επιτροπή συζήτησε με τον Δήμαρχο Στροβόλου το ζήτημα των περιβαλλόντων χώρων στους συνοικισμούς, όπως τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι αποχετεύσεις και οι χώροι πρασίνου, σημειώνοντας πως παρατηρείται ένα παραμελημένο και εγκαταλελειμμένο σκηνικό. 

Συμπλήρωσε πως παρότι οι περιβάλλοντες χώροι έχουν δοθεί μετά την τιτλοποίηση στους δήμους, δεν έχουν δοθεί ούτε τα κονδύλια, ούτε το προσωπικό για τη συντήρηση και τη στήριξη των συνοικισμών, προσθέτοντας πως ελέχθη χαρακτηριστικά ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας οδοκαθαριστής για κάθε συνοικισμό, κάτι που δεν υφίσταται επί του παρόντος. 

«Από την καθημερινή μας επαφή με τους ανθρώπους των συνοικισμών διαπιστώνουμε πως υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και την επαφή αυτών των ανθρώπων με το Τμήμα Πολεοδομίας, άνθρωποι που προέρχονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα και συνταξιούχοι, οι οποίοι αντικειμενικά δεν καταλαβαίνουν περίπλοκες διαδικασίες», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως θα πρέπει οι διαδικασίες να απλοποιηθούν για να μπορούν οι άνθρωποι που διαβιούν στους συνοικισμούς να απευθύνονται και να λαμβάνουν τις απαντήσεις που πρέπει. 

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως σε έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή η Επιτροπή Προσφύγων θα ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών για το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επικίνδυνες και προβληματικές πολυκατοικίες των συνοικισμών. 

«Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Εξαιρετικής σημασίας οι εστίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξημένος κατά 1 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση

Νομικών

Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τμήμα Φυλακών. Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της