Επιτροπή Προσφύγων: Προτάσεις νόμου στήριξης προσφυγικού κόσμου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/05/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων Αμμοχώστου και Κυρηνείας (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω προτάσεων νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) Η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και ‘Αλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε με την προσθήκη σχετικής πρόνοιας να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές τουρκοκυπριακών (Τ/Κ) ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εν λόγω ακίνητα τα οποία είχαν παραχωρηθεί για οικιστική χρήση, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας συνεπεία της προσφυγιάς, έχουν αξιοποιηθεί και ως επαγγελματική στέγη, για βιοποριστικούς σκοπούς. Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω του ότι το δικαίωμα το οποίο έχουν θεμελιώσει επί σειρά ετών οι πιο πάνω μισθωτές σε σχέση με την αξιοποίηση των Τ/Κ ακινήτων και ως επαγγελματική στέγη, σήμερα περιορίζεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

(β) Η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων Αμμοχώστου και Κυρηνείας (Προσωρινοί Διατάξεις) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα για έναρξη νέας διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές από τους ιδιοκτήτες τους, ενώπιον του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

(γ) Η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να παραχωρεί οικονομική χορηγία ή άλλη οικονομική στήριξη σε κατά νόμο δικαιούχο πρόσωπο, για σκοπούς απώλειας χρήσης και κάρπωσης της περιουσίας του συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως η Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια τις πιο πάνω προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που θα παρέχει την δυνατότητα οικονομικής χορηγίας ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Κέττηρος έκανε λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της Κυβέρνησης προς το προσφυγικό κόσμο.

«Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τον προσφυγικό κόσμο εδώ και χρόνια, εφόσον μόνο προεκλογικά θυμάται τους εκτοπισμένους, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή ισχυριζόμενο ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, εφόσον θα αυξήσει τις δαπάνες του κράτους», είπε.

Ο κ. Κέττηρος συμπλήρωσε ότι «μάλλον δεν διάβασαν τη νομοθεσία, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι είναι η εκτελεστική εξουσία που έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ισχύ τη συγκεκριμένη πρόνοια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων «είναι γνωστή η προσέγγιση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ να τάζουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων και στο τέλος να στηρίζουν τους εκτοπισμένους με αέρα κοπανιστό».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου σε δύο εβδομάδες», για να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση του κ. Αναστασιάδη εάν θα την αναπέμψει».

Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση νόμου, που αφορά στην επέκταση του δικαιώματος αξιοποίησης της κατοικίας σε συνοικισμό αυτοστέγασης, που έχει ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη, για ήπια επαγγελματική δραστηριοποίηση στη βάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής και μετά από την απόκτηση των απαραίτητων πολεοδομικών αδειών, ο κ. Κέττηρος είπε πως το κόμμα του εκτιμά θετικά την πρόταση, σημειώνοντας, ωστόσο, την επιφύλαξη ότι «θα πρέπει να καλυφθούν και όλοι οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι δεν κατέχουν πιστοποιητικό μίσθωσης, γιατί η πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία».

Συμπλήρωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έχει ενσωματωθεί στην πρόταση νόμου αυτή μας η επιφύλαξη», για να σημειώσει πως «έτσι δεν θα δημιουργήσουμε ακόμη μια ταχύτητα αδικημένων προσφύγων και θα μπορούν επί ίσοις όροις να αξιοποιήσουν τις κατοικίες τους για επαγγελματική δραστηριοποίηση».

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη πρόταση νόμου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι «αφορά σε πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ -την οποία στήριξαν και άλλα κόμματα- και κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά και σε όσους έχουν συμφέρον επί περιουσιών στα κατεχόμενα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει ακόμη, να προχωρήσουν με δήλωση προς το κτηματολόγιο».

Όπως είπε «στόχος είναι να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδήλωτων περιουσιών στα κατεχόμενα», για να συμπληρώσει ότι «η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αντισυνταγματική η αποζημίωση προσφύγων για απώλεια χρήσης περιουσιών

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης