Επιτροπή Προσφύγων: Προσφυγική πολιτική και μεταναστευτικό πρόβλημα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής της Κυβέρνησης, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής επεσήμανε:

 • Συζητήσαμε στην Επιτροπή Προσφύγων θέματα που άπτονται την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν πρόσθετες συνεδρίες για επι μέρους επεξηγήσεις.
 • Παρά την πανδημία οι δαπάνες της προσφυγικής στεγαστικής πολιτικής ήταν αυξημένες.
 • Συγκριτικά το 2017 δαπανήθηκαν €52 εκατ. ενώ το 2021 αναμένεται να δαπανηθούν €91 εκατ. και επιπρόσθετα άλλα €7 εκατ. για στεγάστηκα σχέδια.

Όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν περί απουσίας του από τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Νουρής είπε:

 • Η απουσία μου δεν ήταν τυχαία. Έγινε εξαιτίας της παρουσίας εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης.
 • Για το συγκεκριμένο θέμα απέστειλα επιστολή στο προεδρείο της Βουλής αναφέροντας πως δεν θα ήταν θεμιτό να παραστεί ένας υπουργός της κυβέρνησης στον ίδιο χώρο με ένα εκπρόσωπο παράνομης οργάνωσης.
 • Με την ενέργεια αυτή, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο.
 • Όσον αφορά το θέμα με την κοπέλα από τη Συρία, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν δίνουν μόνο δικαιώματα στους μετανάστες αλλά και στα κυρίαρχα κράτη. Στα πλαίσια αυτού του δικαιώματος η δημοκρατία προχωρεί σε επαναπροωθήσεις. Άκουσα πως πρέπει να φέρουμε πίσω την υπόλοιπη οικογένεια της κοπέλας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί στη βάση της ίδιας λογικής θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες επανένωσης για χιλιάδες οικογένειες.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά δεν ακούω κανένα να ασχολείται με τους σοβαρούς κραδασμούς που προκαλεί στο κράτος μας το μεταναστευτικό πρόβλημα.
 • Το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, είναι θέμα εμπορίας προσώπων. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πριν ακόμα προσεγγίσει ένα σκάφος τη χώρα μας, γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι επιβαίνοντες. Αυτό είναι απαράδεχτο και θα πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος ανέφερε:

 • Συζητήσαμε το θέμα της αποτελεσματικότητας του προσφυγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης και θέσαμε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν.
 • Σημειώσαμε την ανάγκη ύπαρξης αξιοκρατίας και διαφάνεια όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των προσφύγων.
 • Δυστυχώς δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον Υπουργό.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Μιχάλης Γιακουμή είπε:

 • Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπ. Εσωτερικών και εξετάστηκαν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
 • Ως ΔΗΠΑ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στην υλοποιήσει έργων στήριξης των προσφύγων πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα