Επιτροπή Προσφύγων: Προσφυγική πολιτική και μεταναστευτικό πρόβλημα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής της Κυβέρνησης, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής επεσήμανε:

 • Συζητήσαμε στην Επιτροπή Προσφύγων θέματα που άπτονται την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν πρόσθετες συνεδρίες για επι μέρους επεξηγήσεις.
 • Παρά την πανδημία οι δαπάνες της προσφυγικής στεγαστικής πολιτικής ήταν αυξημένες.
 • Συγκριτικά το 2017 δαπανήθηκαν €52 εκατ. ενώ το 2021 αναμένεται να δαπανηθούν €91 εκατ. και επιπρόσθετα άλλα €7 εκατ. για στεγάστηκα σχέδια.

Όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν περί απουσίας του από τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Νουρής είπε:

 • Η απουσία μου δεν ήταν τυχαία. Έγινε εξαιτίας της παρουσίας εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης.
 • Για το συγκεκριμένο θέμα απέστειλα επιστολή στο προεδρείο της Βουλής αναφέροντας πως δεν θα ήταν θεμιτό να παραστεί ένας υπουργός της κυβέρνησης στον ίδιο χώρο με ένα εκπρόσωπο παράνομης οργάνωσης.
 • Με την ενέργεια αυτή, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο.
 • Όσον αφορά το θέμα με την κοπέλα από τη Συρία, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν δίνουν μόνο δικαιώματα στους μετανάστες αλλά και στα κυρίαρχα κράτη. Στα πλαίσια αυτού του δικαιώματος η δημοκρατία προχωρεί σε επαναπροωθήσεις. Άκουσα πως πρέπει να φέρουμε πίσω την υπόλοιπη οικογένεια της κοπέλας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί στη βάση της ίδιας λογικής θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες επανένωσης για χιλιάδες οικογένειες.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά δεν ακούω κανένα να ασχολείται με τους σοβαρούς κραδασμούς που προκαλεί στο κράτος μας το μεταναστευτικό πρόβλημα.
 • Το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, είναι θέμα εμπορίας προσώπων. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πριν ακόμα προσεγγίσει ένα σκάφος τη χώρα μας, γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι επιβαίνοντες. Αυτό είναι απαράδεχτο και θα πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος ανέφερε:

 • Συζητήσαμε το θέμα της αποτελεσματικότητας του προσφυγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης και θέσαμε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν.
 • Σημειώσαμε την ανάγκη ύπαρξης αξιοκρατίας και διαφάνεια όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των προσφύγων.
 • Δυστυχώς δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον Υπουργό.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Μιχάλης Γιακουμή είπε:

 • Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπ. Εσωτερικών και εξετάστηκαν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
 • Ως ΔΗΠΑ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στην υλοποιήσει έργων στήριξης των προσφύγων πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα