Επιτροπή Προσφύγων: Προσφυγική πολιτική και μεταναστευτικό πρόβλημα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής της Κυβέρνησης, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής επεσήμανε:

 • Συζητήσαμε στην Επιτροπή Προσφύγων θέματα που άπτονται την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν πρόσθετες συνεδρίες για επι μέρους επεξηγήσεις.
 • Παρά την πανδημία οι δαπάνες της προσφυγικής στεγαστικής πολιτικής ήταν αυξημένες.
 • Συγκριτικά το 2017 δαπανήθηκαν €52 εκατ. ενώ το 2021 αναμένεται να δαπανηθούν €91 εκατ. και επιπρόσθετα άλλα €7 εκατ. για στεγάστηκα σχέδια.

Όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν περί απουσίας του από τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Νουρής είπε:

 • Η απουσία μου δεν ήταν τυχαία. Έγινε εξαιτίας της παρουσίας εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης.
 • Για το συγκεκριμένο θέμα απέστειλα επιστολή στο προεδρείο της Βουλής αναφέροντας πως δεν θα ήταν θεμιτό να παραστεί ένας υπουργός της κυβέρνησης στον ίδιο χώρο με ένα εκπρόσωπο παράνομης οργάνωσης.
 • Με την ενέργεια αυτή, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο.
 • Όσον αφορά το θέμα με την κοπέλα από τη Συρία, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν δίνουν μόνο δικαιώματα στους μετανάστες αλλά και στα κυρίαρχα κράτη. Στα πλαίσια αυτού του δικαιώματος η δημοκρατία προχωρεί σε επαναπροωθήσεις. Άκουσα πως πρέπει να φέρουμε πίσω την υπόλοιπη οικογένεια της κοπέλας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί στη βάση της ίδιας λογικής θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες επανένωσης για χιλιάδες οικογένειες.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά δεν ακούω κανένα να ασχολείται με τους σοβαρούς κραδασμούς που προκαλεί στο κράτος μας το μεταναστευτικό πρόβλημα.
 • Το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, είναι θέμα εμπορίας προσώπων. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πριν ακόμα προσεγγίσει ένα σκάφος τη χώρα μας, γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι επιβαίνοντες. Αυτό είναι απαράδεχτο και θα πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος ανέφερε:

 • Συζητήσαμε το θέμα της αποτελεσματικότητας του προσφυγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης και θέσαμε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν.
 • Σημειώσαμε την ανάγκη ύπαρξης αξιοκρατίας και διαφάνεια όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των προσφύγων.
 • Δυστυχώς δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον Υπουργό.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Μιχάλης Γιακουμή είπε:

 • Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπ. Εσωτερικών και εξετάστηκαν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
 • Ως ΔΗΠΑ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στην υλοποιήσει έργων στήριξης των προσφύγων πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εκατοντάδες ιατρεία χωρίς πρόσβαση για ΑμεΑ, στασιμότητα για το «Κόκκινο Κουμπί»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/09/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.  Καταγγελίες στη Βουλή για εκατοντάδες ιατρεία χωρίς

Οικονομικών

Ομόφωνη απόρριψη αποδέσμευσης υπερωριών υπαλλήλου στην Προεδρία από Επ. Οικονομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/09/2023, μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.      Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών.  Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών