Επιτροπή Προσφύγων: Καθυστερήσεις έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και επίσπευση χορηγιών επιδιόρθωσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/03/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Επίσπευση ετοιμασίας κτηματολογικών καταλόγων  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη επίσπευσης της ετοιμασίας των κτηματολογικών καταλόγων για να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής, ότι υπήρξε παραδοχή από όλους τους παρευρισκόμενους ότι «η καθυστέρηση θυματοποιεί τους εκτοπισμένους και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί». Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι «δική μας εκτίμηση είναι ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία είναι αποτέλεσμα λανθασμένων και απαράδεκτων προτεραιοτήτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτρεχαν οι υπηρεσίες του κράτους να τιτλοποιήσουν τους πύργους και τις περιουσίες για τα διαβατήρια και αφέθηκαν οι πρόσφυγες που έχουν ως μόνο περιουσιακό στοιχείο το σπίτι στο συνοικισμό να περιμένουν τίτλους ιδιοκτησίας 30 χρόνια». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, έθεσε θέμα διαδικασιών, προτείνοντας οι τρεις επιτόπιοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, Κτηματολόγιο, Μέριμνα και Πολεοδομία, να γίνονται σε μία επίσκεψη και, αν χρειάζεται, να προσληφθούν επιπλέον υπάλληλοι ορισμένου χρόνου για να επισπευστεί η διεκπεραίωση. 

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, πρότεινε να μη χρησιμοποιείται «τιμωρητικά» η μη έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας σε περίπτωση παρανομιών που σχετίζονται με την άδεια οικοδομής. Ο τίτλος πρέπει να εκδίδεται και οι σχετικές υπηρεσίες, όπου υπάρχει παρανομία, να διώκουν. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια για να αντικατασταθούν οι κανονισμοί που αφορούν τις τιτλοποιήσεις. Με αυτά, σημείωσε, λύνονται αρκετά από τα προβλήματα που προκαλούν τις καθυστερήσεις. 

Συγκεκριμένα για την κοινότητα Μουτταγιάκας, ο κοινοτάρχης Βάσος Κουμπάρος, μίλησε για «πρόσφυγες δεύτερης κατηγορίας», αναφερόμενος σε πρόσφυγες στην κοινότητά του που διαμένουν σε τουρκοκυπριακή γη που δεν απαλλοτριώθηκε από το κράτος. Ζητώντας να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για όλους, επεσήμανε ότι εκκρεμεί ακόμα η πέμπτη φάση του συνοικισμού αυτοστέγασης, όπου, παρόλο που η απόφαση για απαλλοτρίωση πάρθηκε το 2008, 23 οικόπεδα εξακολουθούν να μην έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας. 

Εξετάζοντας τις καθυστερήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες που διαβιούν στον συνοικισμό αυτοστέγασης της Μουτταγιάκας, οι υπηρεσίες Κτηματολογίου και Μέριμνας δεσμεύτηκαν ότι οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων και πιστοποιητικών μίσθωσης θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2024. 

Μη έγκαιρη καταβολή εγκριθεισών χορηγιών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθεισών χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, σήμερα δικαιούνται τη σχετική χορηγία, μετά από αίτησή τους, δικαιούχοι των οποίων οι οικίες ανεγέρθηκαν μεταξύ 1984 και 1990. Το κονδύλι, το οποίο για το 2023 ανέρχεται σε €1,6 εκ., αρκεί για σχεδόν 160 κατοικίες τον χρόνο, ενώ οι αιτητές είναι πολύ περισσότεροι. Είπε, επίσης, ότι η περίοδος ανέγερσης για την οποία ισχύει το σχέδιο, θα πρέπει να αναθεωρείται όσο περνά ο καιρός, για να εντάσσονται και μεταγενέστερες κατοικίες. Γι’ αυτό τον σκοπό, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών στοιχεία αναφορικά με το πόσες οικίες που εμπίπτουν στο σχέδιο υπάρχουν, πόσοι δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί και πόσες οικίες υπάρχουν συνολικά. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο απλοποίησης των διαδικασιών, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ γραφειοκρατικές και να αφιερωθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων με τους αρμόδιους φορείς για να εξεταστεί πώς μπορεί να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικά, ούτως ώστε να μην καθυστερεί η καταβολή των χορηγιών, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι «τα ποσά που προβλέπονται είναι και μικρά και καταβάλλονται με καθυστέρηση τριών ετών. Ως εκ τούτου, απαιτούμε την αύξηση του σχετικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την επέκταση της υπό εξέτασης περιόδου». Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση όπως υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της περί μίας νέας, ενιαίας προσφυγικής πολιτικής, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη μεμονωμένη οικονομική ή άλλη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στους προσφυγικούς συνοικισμούς». 

Τη στατική επάρκεια των προσφυγικών πολυκατοικιών θα εξετάσει η Επιτροπή Προσφύγων την επόμενη βδομάδα 

Το ζήτημα της στατικής επάρκειας των προσφυγικών πολυκατοικιών θα συζητήσει η Επιτροπή Προσφύγων στη συνεδρίασή της την επόμενη βδομάδα, με προσκεκλημένο τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή έστειλε επιστολή προς τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, σχετικά με την υποχρέωσή του να στείλει προς την Επιτροπή Προσφύγων τη μελέτη στατικής επάρκειας που έκανε το Τμήμα για τις προσφυγικές πολυκατοικίες. 

«Είναι ακατανόητη η εμμονή του Υπουργείου να κρατά μυστική μια μελέτη που άπτεται ζητημάτων ασφάλειας των προσφύγων στους συνοικισμούς. Όχι απλά αρνούνται να ενημερώσουν τη Βουλή αλλά αρνούνται να ενημερώσουν και τους ίδιους τους κατοίκους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολυκατοικίες τους», ανέφερε. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι στην επιστολή γίνεται αναφορά στη νομική ευθύνη που έχει το τμήμα και οι λειτουργοί του να μοιράζονται αυτά τα στοιχεία με την Επιτροπή «και τονίζουμε ότι στην περίπτωση μιας τραγικής εξέλιξης σε αυτές τις πολυκατοικίες θα φέρουν ευθύνη και όσοι γνώριζαν τον βαθμό επικινδυνότητας και δεν μπήκαν στον κόπο έστω να ενημερώσουν τους κατοίκους». 

Στην επιστολή ζητούμε επίσης να ενημερωθούμε για τη στατική επάρκεια έκαστης πολυκατοικίας σε προσφυγικό οικισμό σε ολόκληρη την Κύπρο.  

Με τη σειρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων εισηγηθήκαμε την εγγραφή ως αυτεπάγγελτου ζητήματος της ανάγκης ελέγχου της στατικής επάρκειας των οικοδομών σε προσφυγικούς οικισμούς και της αντισεισμικής αναβάθμισής τους όπου αυτό απαιτείται». 

Ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς, που έγιναν σε Τουρκία και Συρία και προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών, λόγω κατάρρευσης οικοδομών, επιβάλλεται να ελεγχθούν άμεσα οι οικοδομές στους προσφυγικούς οικισμούς. 

Πρόσθεσε ότι η ανέγερση αυτών των οικοδομών πραγματοποιήθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία πριν το 1994, όταν και εφαρμόστηκε ο πρώτος επίσημος αντισεισμικός κώδικας.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα