Επιτροπή Προσφύγων: Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και κατεδαφίσεις εγκαταλειμμένων πολυκατοικιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και η ανάγκη αναβάθμισής τους

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και η ανάγκη αναβάθμισής τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι επιβεβαιώθηκαν μέσα από μελέτη της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας «όσα καταγγέλλαμε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στους κυβερνητικούς οικισμούς».

Η μελέτη, πρόσθεσε, η οποία διενεργήθηκε δειγματοληπτικά σε αριθμό κατοικιών του συνοικισμού Μακάριος στις Καμάρες της Λάρνακας, «έδειξε το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την επικινδυνότητα που υπάρχει».

Είπε ότι στο 15% των περιπτώσεων, φάνηκε ότι ο γενικός διακόπτης για την διακοπή της παροχής σε περιπτώσεις απώλειας, δεν δουλεύει καθόλου. «Είναι χαρακτηριστική η υπόδειξη από πλευράς ΕΤΕΚ, ότι η συγκεκριμένη βλάβη αντιστοιχεί με το να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι «κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» και ότι η Επιτροπή ζήτησε να μεταφερθεί προς τον Υπουργό Εσωτερικών η απαίτηση να εξεταστεί το σύνολο του Συνοικισμού εφόσον το θέμα αφορά την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, είπε ότι συζητήθηκε για τρίτη φορά το ζήτημα πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στους προσφυγικούς συνοικισμούς και ειδικότερα στον συνοικισμό Μακάριος Γ’ στη Λάρνακα.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 18 κατοικίες του συνοικισμού και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά ενώ οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τριών εξ αυτών αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων» πρόσθεσε.

Είπε ότι είναι αδιανόητο να τίθεται ζήτημα ασφάλειας πολιτών και οι αρμόδιες αρχές του κράτους «και πιο συγκεκριμένα η ΑΗΚ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, να επικαλούνται, είτε το κόστος, είτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως δικαιολογίες για την μη άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την καθυστέρηση κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό «Άγιοι Ανάργυροι Ι»

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την καθυστέρηση κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό «Άγιοι Ανάργυροι Ι».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως «Εδώ και 10 χρόνια η πολιτεία έχει αφήσει οκτώ πολυκατοικίες να γίνονται εστία ρύπανσης, τρωκτικών και παραβατικών συνάξεων δημιουργώντας αποπνικτικές, επικίνδυνες και εκφοβιστικές συνθήκες για τους κατοίκους της περιοχής».

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των νέων πολυκατοικιών, ώστε να μετακινηθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατεδάφισης. Υπενθύμισε ότι «αυτό το υπόσχονται εδώ και 10 χρόνια» και πρόσθεσε ότι μεσοπρόθεσμα ζήτησαν αύξηση της αστυνόμευσης «τουλάχιστον στην περιοχή για την ασφάλεια των κατοίκων».

Είπε ακόμα ότι εξέτασαν το θέμα της καθυστέρησης παραχώρησης στους εναπομείναντες δικαιούχους οικοπέδων αυτοστέγασης, για την μεταφορά από τον συνοικισμό αυτοστέγασης Μάμμαρι ΙΙ στο συνοικισμό αυτοστέγασης Κοκκινοτριμιθιάς.

«Είχαμε ενημερωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν τον προηγούμενο Οκτώβρη, του 2021, αλλά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στους δικαιούχους» είπε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι σήμερα οι αρμόδιοι, μετά από αρκετές πιέσεις, δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι μετακινήσεις, αυτά τα οικόπεδα θα παραχωρηθούν εντός Ιουνίου.

«Τον Ιούλιο, θα είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε ξανά τα χρονοδιαγράμματα τους» κατέληξε.

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για διαχωρισμό των κυβερνητικών οικοπέδων που παραχωρήθηκαν σε εκτοπισμένους

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για διαχωρισμό των κυβερνητικών οικοπέδων που παραχωρήθηκαν σε εκτοπισμένους.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων Αμμοχώστου και Κυρηνείας (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω προτάσεων νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) Η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και ‘Αλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε με την προσθήκη σχετικής πρόνοιας να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές τουρκοκυπριακών (Τ/Κ) ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εν λόγω ακίνητα τα οποία είχαν παραχωρηθεί για οικιστική χρήση, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας συνεπεία της προσφυγιάς, έχουν αξιοποιηθεί και ως επαγγελματική στέγη, για βιοποριστικούς σκοπούς. Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω του ότι το δικαίωμα το οποίο έχουν θεμελιώσει επί σειρά ετών οι πιο πάνω μισθωτές σε σχέση με την αξιοποίηση των Τ/Κ ακινήτων και ως επαγγελματική στέγη, σήμερα περιορίζεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

(β) Η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων Αμμοχώστου και Κυρηνείας (Προσωρινοί Διατάξεις) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα για έναρξη νέας διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές από τους ιδιοκτήτες τους, ενώπιον του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

(γ) Η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να παραχωρεί οικονομική χορηγία ή άλλη οικονομική στήριξη σε κατά νόμο δικαιούχο πρόσωπο, για σκοπούς απώλειας χρήσης και κάρπωσης της περιουσίας του συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον