Επιτροπή Προσφύγων: Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πρόσφυγες κατεδαφιστέων πολυκατοικιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/05/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης κατοίκων σε προσφυγικές πολυκατοικίες  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής. 

Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πρόσφυγες κατεδαφιστέων πολυκατοικιών λέει ο ΥΠΕΣ 

Το σχέδιο χορηγιών «κτιΖΩ» που αφορά τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες οι οποίες έχουν κριθεί ως ακατάλληλες, συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι ευέλικτο «να βοηθήσει τον κόσμο ακόμη και για την τοποθεσία που θα κτιστούν» οι νέες πολυκατοικίες, μετά την κατεδάφιση της πολυκατοικίας στην οποία διαμένουν σήμερα και η οποία κρίθηκε επικίνδυνη και ακατάλληλη για επιδιόρθωση ή ανακαίνιση. 

Τόσο το ΥΠΕΣ όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας «θα είναι δίπλα τους για να νοιώσουν ασφάλεια, για να τους καθοδηγούμε στις προσφορές που θα πάρουν, στον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν (την ανέγερση), στις μετέπειτα πληρωμές τους και σε άλλα», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τους ιδιοκτήτες, μόνιμους κάτοικους, των διαμερισμάτων στις προσφυγικές πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν. 

«Δεν θα αφήσουμε τους συνανθρώπους μας μόνους τους σε κανένα στάδιο της υλοποίησης της απόφασης», υπογράμμισε ο Υπουργός, τονίζοντας πως είναι σημαντικό ότι η όλη προσπάθεια στηρίζεται από όλα τα κόμματα. 

Προσπάθεια της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νίκο Κέττηρο, είναι να απαλειφθεί η πρόνοια του Σχεδίου για την συνεισφορά των ιδιοκτητών μόνιμων κατοίκων των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν για να ανεγερθούν νέες πολυκατοικίες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις κατά τις επόμενες μέρες μετά και την σχετική πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή στον Υπουργό Εσωτερικών. 

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις γιατί στόχος μας, όπως είπε, είναι να ακούμε τις παρατηρήσεις/παράπονα των ιδιοκτητών αλλά και των Βουλευτών της Επιτροπής. 

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει αποφασιστεί όπως η επιδότηση του ενοικίου να γίνεται στην βάση του διαμερίσματος που αφήνουν πίσω τους και όχι στο τι θα νοικιάσουν ή που θα μείνουν διότι αυτό βοηθά πολύ κόσμο, όπως είπε, που μένει σε δύο ή τριών υπνοδωματίων διαμέρισμα αλλά δεν έχει τέκνα ή αυτά έχουν φύγει, να νοικιάσει ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ή να μείνει με τους γονείς του και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα τι θα κάνει κάποιος ιδιοκτήτης, θα λαμβάνει «την αποζημίωση για το τριάρι διαμέρισμα, ύψους €800». 

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι εδώ και μία εβδομάδα άτομα από το Υπουργείο μεταβαίνουν στις πολυκατοικίες και ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες επί τόπου. 

Αναφερόμενος σε παραπληροφόρηση που κάνει λόγο για πώληση πολυκατοικιών ή οικοπέδου μιας πολυκατοικίας σε Ισραηλίτες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχει τηλεφωνική γραμμή στην οποία μπορεί να παίρνει κάποιος ενδιαφερόμενος για να ενημερώνεται σχετικά και παράλληλα «μεταβαίνουμε από πολυκατοικία σε πολυκατοικία και ενημερώνουμε ξανά και για τεχνικά ζητήματα». 

«Είμαστε διατεθειμένοι και εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα (να κτιστεί δίπλα νέα πολυκατοικία), εάν συμφωνήσουν να κτίσουν στον ίδιο τόπο» που βρίσκεται σήμερα η πολυκατοικία που θα κατεδαφιστεί, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευέλικτοι να βοηθήσουμε τον κόσμο ακόμη και για την τοποθεσία που θα κτιστούν» οι νέες πολυκατοικίες. 

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει στην μετακόμιση εκεί και όπου χρειάζεται, αλλά και στην αποθήκευση και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να διαφοροποιήσουν τα σχέδια του διαμερίσματος τους με τον μελετητή τους, ενώ θα δημιουργηθεί και διαχειριστική επιτροπή για κάθε πολυκατοικία. 

Αναφορικά με την ανάγκη συνεισφοράς των ιδιοκτητών για την ανέγερση των νέων διαμερισμάτων τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «θα υπάρξει μια μικρή συνεισφορά για να είναι δίκαιο και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και για να μην θεωρηθεί και κρατική ενίσχυση», προσθέτοντας «είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα» και «μια μικρή συνεισφορά πρέπει να υπάρχει». 

Αναφερόμενος σε σχέση με αναφορές κάποιων ιδιοκτητών διαμερισμάτων ότι τους απέρριψαν τράπεζες για παραχώρηση δανείου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπήρξε επαφή και με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης και με την Τράπεζα Κύπρου και πρόσθεσε ότι για τους ηλικιωμένους στους οποίους δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες, μπορούν να μπουν ως εγγυητές τα παιδιά τους. 

Ενδεικτικά σε σχέση με το κόστος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για ένα δάνειο για δυάρι διαμέρισμα, ύψους €20.000, η δόση για 20 χρόνια θα είναι περίπου €100 τον μήνα και θα πληρώσουν τελικά όταν εξοφληθεί το δάνειο συνολικά €25.000. 

Είπε ακόμη ότι κάποιοι που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν με το σχέδιο μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους και να αποχωρήσουν, ενώ κάποιοι μπορούν να έχουν ενοικιαστές. 

Αναφερόμενος στην καταγραφή των συνολικά 358 διαμερισμάτων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σε 20 από αυτές τις πολυκατοικίες, σε 200 διαμερίσματα διαμένουν πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να είναι πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη βοήθεια ή «αγοραστές που τα πήραν μόνοι τους». 

«Το 77% είναι πρώτη κατηγορία ή κληρονόμοι τους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «για την δεύτερη κατηγορία η συνεισφορά θα είναι υψηλότερη γιατί έχουν ήδη λάβει κάποια βοήθεια από το κράτος».   

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος εξήγησε ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών «για να λεχθούν ελεύθερα κάποια προβλήματα που αφορούν την εξέλιξη του σχεδίου και κατά κύριο λόγο γιατί υπήρχαν θέματα που αφορούν την εκτίμηση του ποσού ανά τετραγωνικό μέτρο για τις προσφορές», προσθέτοντας ότι στην περίπτωση κατά την οποία δημοσιοποιούνταν αυτά τα στοιχεία θα ήταν «σαν να ανοίγαμε τις προσφορές προς τους εργολάβους και να υπήρχε περίπτωση εκμετάλλευσης του ποσού που θα διατεθεί για τον προσφυγικό κόσμο». 

Ανέφερε επίσης ότι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τους συντελεστές δόμησης και την παραχώρηση συντελεστών δόμησης και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πλούτος τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι εφόσον θα διατεθεί προς όφελος του προσφυγικού κόσμου». 

Ο κ. Κέττηρος είπε πως «υπήρξε ομόφωνη παρότρυνση των μελών της Επιτροπής προς τον ΥΠΕΣ να κοιτάξει ξανά το ζήτημα της συνεισφοράς των δικαιούχων για τα νέα διαμερίσματα τα οποία θα αποκτήσουν στην βάση του σχεδίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει περιθώριο γιατί θέσαμε και προτάσεις». 

«Εκ μέρους του ΑΚΕΛ καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση για να χρηματοδοτηθεί η συνεισφορά μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν νομικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη πρόταση, την οποία ανέλαβε να μελετήσει ο ΥΠΕΣ τις επόμενες μέρες και να ενημερώσει την Επιτροπή σε συνάντηση στο Υπουργείο. 

Ανέφερε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα «εδράζεται στην βάση της λογικής και αισιοδοξούμε ότι θα επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων τριών ημερών θα υπάρξει εξέλιξη. 

Αναφορικά με την επιδότηση των ενοικίων, που αφορά πρόνοια του σχεδίου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο για αναθεώρηση του ύψους της επιδότησης του ενοικίου καθώς έγινε αποδεκτό και από τα μέλη της Επιτροπής και από τον ΥΠΕΣ» ότι είναι διαφορετικές οι τιμές ενοικίων ανά επαρχία και πρόσθεσε ότι επί του προκειμένου πρέπει να γίνει άσκηση εργασίας.    

Επίσης ανέφερε ότι αυτό που θα πρέπει να παλέψουμε είναι το ζήτημα των ανακαινίσεων και των αγορών των διαμερισμάτων που έγιναν μετά το 2020 όταν παραδόθηκε η σχετική μελέτη στον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. 

«Δεν γίνεται αποδεκτό ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη η μελέτη γιατί ο έλεγχος που έγινε τον τελευταίο μήνα από μηχανικούς του ΕΤΕΚ και από το Τμήμα Πολεοδομίας ήταν οπτικός και επομένως ήταν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη η μελέτη που παραδόθηκε στον κ. Νουρή», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που έκαναν ανακαινίσεις στα διαμερίσματα τους ή αγόρασαν διαμερίσματα μετά το 2020 έπρεπε να είχαν πληροφορηθεί – και κανένας δεν τους πληροφόρησε – ότι οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν ήταν ακατάλληλες και επομένως δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το βάρος επειδή κάποιος αποφάσισε να κρύψει την μελέτη του στο συρτάρι του». 

«Πρέπει το κράτος που έχει συνέχεια ανεξαρτήτως Κυβέρνησης να έχει ευθύνη και θα παλέψουμε την ευθύνη αυτή να την αναλάβει το κράτος», πρόσθεσε. 

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες. 

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες και προβληματισμοί από όλους τους πολιτικούς χώρους και «θεωρούμε ότι ο Υπουργός και το Υπουργείο τους έχουν αντιληφθεί και θα πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να επιλυθεί». 

Ανέφερε ότι πρώτη έγνοια του ΕΛΑΜ σε αυτό το ζήτημα «είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δικαιούχων προσφύγων και όχι να καταντήσουν οι συγκεκριμένοι συνοικισμοί όπως και άλλοι γκετοποιημένες συνοικίες». 

Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει ο Υπουργός, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αναφορικά με το σχέδιο έχουν εκφραστεί ανησυχίες και προβληματισμοί έτσι ώστε να μπουν ρήτρες, εγγυήσεις και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία να διασφαλίσουν ότι οι ανησυχίες και η έλλειψη εμπιστοσύνη που υπάρχει διαχρονικά από τους πολίτες προς το κράτος δεν θα υπάρξουν και σε αυτή την περίπτωση». 

Ανέφερε ότι οι πολίτες αναφέρονται «και σε κακοτεχνίες και σε φθηνοδουλειές που έγιναν σε προηγούμενες περιπτώσεις και κανένας δεν θέλει να επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα στο συγκεκριμένο σχέδιο». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι «οι εκτοπισθέντες μας αξίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση και το Σχέδιο κτίΖω αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ως προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι ζήτημα ασφάλειας και σεβασμού στη ζωή». 

«Προβλήματα, σίγουρα, θα υπάρξουν, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε τις καλές προθέσεις του Υπουργείου, έτσι ώστε να επιλύονται τα ζητήματα που προκύπτουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στα πολύ σημαντικά του Σχεδίου εντοπίζεται το επίδομα ενοικίου για τους ένοικους των κατεδαφιστέων πολυκατοικιών και φυσικά η κάλυψη των εξόδων των μελετητών». 

Ο κ. Γιακουμή κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών όπως μεριμνήσει για την πολύ προσεκτική υλοποίηση του έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως είπε, «είτε αυτά αφορούν ζητήματα διαδικασιών, είτε πρακτικά ζητήματα, όπως η ποιότητα των δομικών υλικών ή το χρονικό διάστημα παράδοσης των έργων». 

Ανέφερε επίσης πως αναμένεται από το Υπουργείο η τακτική ενημέρωση της πορείας του Σχεδίου, έτσι ώστε «να συμβάλουμε με τις εισηγήσεις μας». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Θετικό το ΥΠΑΝ στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 έτη, διαμαρτύρεται ο ΣΙΠΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση

Εργασίας

Υπάρχει βούληση για νέα νομοθεσία για άτομα με αναπηρία, ψηφίζεται η αύξηση της άδειας μητρότητας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες  Η Επιτροπή συζήτησε το