Επιτροπή Προσφύγων: Φορέας ισότιμης κατανομής βαρών, τουρκοκυπριακά τεμάχια Λάρνακας και προσφυγικές χορηγίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, την ανάγκη να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των εκτοπισμένων και την εφαρμογή της νομοθεσίας για καταβολή του 0.4% λόγω αγοραπωλησίας ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών δύο νομοσχέδια που σκοπό έχουν την είσπραξη του υπό αναφορά 0,4% για αγοραπωλησία ακινήτου και μεταβίβαση αυτού από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι για ακόμη μια φορά, απασχόλησε την Επιτροπή, η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και αφορά στην επιβολή τέλους 0.4% επί της αξίας πώλησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Το τέλος αυτό θα πήγαινε στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, είπε.

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε σε «τεράστια καθυστέρηση» με το κόστος να το φορτώνονται με πολύ ουσιαστικό τρόπο «οι αδικημένοι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών».

Είπε ακόμα ότι είναι αρκετά τα εκατομμύρια που έχουν στερηθεί από τα ταμεία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και από σχέδια για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι, σήμερα, «μετά από αρκετές  πιέσεις, επιστολές, παραινέσεις αλλά και πολλά τηλεφωνήματα», το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα φτάσουν στην Βουλή τροποποιητικά νομοσχέδια ώστε να θεσπιστεί η διαδικασία είσπραξης αυτού του τέλους.

Είπε όμως, ότι «δυστυχώς όπως έχει αναφερθεί, η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να καλύψει αναδρομικά τη διαδικασία από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας, τον Φεβρουάριο του 2021.» Πρόσθεσε ότι είναι ομόγνωμη η Επιτροπή Προσφύγων ότι θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το κενό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ενώπιόν της.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι εξέτασαν και το ζήτημα των καθυστερήσεων στην εξέταση/έγκριση των αιτήσεων για στεγαστικά σχέδια στην Υπηρεσία Μέριμνας, αλλά και την τελική παραχώρηση, των χορηγιών από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

«Υπάρχουν πράγματι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την στελέχωση σε κάποιες επαρχίες όσον αφορά την μέριμνα αλλά και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, υπάρχει όμως δυστυχώς και πρόβλημα σε ότι αφορά τα κονδύλια,» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα χρειαστούν τα κονδύλια και του προϋπολογισμού του 2013, τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στον Μάιο του 2022.

«Άρα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οποίος καταθέτει αίτηση από εδώ και πέρα στην Μέριμνα, θα πρέπει να θεωρεί πιθανό ότι θα καθυστερήσει η καταβολή της χορηγίας για περισσότερο για έναν χρόνο,» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την συζήτηση φάνηκαν επίσης «οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές και αντιπαραγωγικές διαδικασίες» που υπάρχουν στις Επαρχιακές Διοικήσεις για την εξέταση των αιτήσεων επιδιόρθωσης κατοικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι διάφορα τμήματα κάνουν ελέγχους και επανελέγχους στις οικίες και μετά επιστρέφουν στην Επαρχιακή Διοίκηση αυτές οι μελέτες για υπογραφές και εγκρίσεις και δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο αχρείαστες καθυστερήσεις. Ως αποτέλεσμα, είπε, θυματοποιούνται εκτοπισμένοι οι οποίοι αρκετές φορές χρειάζεται να κάνουν επιδιορθωθείς αμέσως γιατί τα σπίτια τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και θα επανέλθει με την κατάθεση των υπό αναφορά νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μισθωτές-δικαιούχοι τουρκοκυπριακών τεμαχίων στη Λάρνακα, οι ευθύνες του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ο σχεδιασμός επίλυσης του θέματος

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη χορήγηση των πολεοδομικών αδειών από τον δήμο Λάρνακας στους μισθωτές-δικαιούχους των τριών τουρκοκυπριακών τεμαχίων στη λεωφόρο Φανερωμένης, οι ευθύνες του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ποιος ο σχεδιασμός επίλυσης του θέματος.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Λάρνακας δήλωσε ότι ο λόγος που δεν εκδόθηκε μέχρι στιγμής πολεοδομική άδεια στους υπό αναφορά αιτητές είναι ότι στο πλαίσιο μελέτης των πολεοδομικών αιτήσεων σε σχέση με την ανέγερση επιχειρήσεων των αιτητών έγινε διαβούλευση με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τον Αρχηγό Αστυνομίας και οι σχετικές απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρνητικές για λόγους οδικής ασφάλειας. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην επανεξέταση του θέματος από τον Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων, όπου δόθηκε έγκριση, με την προϋπόθεση να υπάρξουν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο. Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι οι υπηρεσίες μπορούν να υλοποιήσουν το αίτημα αυτό, νοουμένου ότι θα τους καταβληθούν οι ανάλογες πιστώσεις από το κράτος.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δήλωσε ότι θέση του Κηδεμόνα είναι ότι δεν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος για τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος.

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθείσων χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθείσων χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας ή για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης, η πορεία εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) και η καταβολή χορηγιών από τις επαρχιακές διοικήσεις.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) ότι από τον Ιούλιο του 2019, που άλλαξαν τα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων που καταβάλλουν οι αιτητές στην ΥΜΑΠΕ, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2022 κατατέθηκαν 3 852 νέες αιτήσεις, ενώ από τις 6 258 παλαιότερες αιτήσεις παραμένουν προς εξέταση μόνο 287, καταβάλλεται δε προσπάθεια όπως εξετασθούν σύντομα και αυτές, παρά το γεγονός ότι η ΥΜΑΠΕ είναι υποστελεχωμένη.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας, «το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Υλοποίησης ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

Θεσμών

Με capital statement και Έφορο Φορολογίας οι δηλώσεις πόθεν έσχες, 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και