Επιτροπή Προσφύγων: Έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη επίσπευσης της ετοιμασίας των κτηματολογικών καταλόγων για να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι υπάρχει κατάλογος δεδομένων δικαιούχων σε αρκετά τμήματα του υπουργείου, ενώ ο τελευταίος κατάλογος καταλήγει στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς εκεί εκδίδονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα πιστοποιητικά μίσθωσης των δικαιούχων προσφύγων. Η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε πως εκκρεμούν 5000 πιστοποιητικά μίσθωσης και 4000 τίτλοι ιδιοκτησίας προς έκδοση.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την δυσφορία τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται από τα τμήματα του υπουργείου εσωτερικών όσο αφορά την διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης των δικαιούχων προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής  και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος κάλεσε όσους πρόσφυγες έχουν κάνει μικροπαρεμβάσεις στα υποστατικά τους, να αποταθούν από αύριο στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητήσουν την έκδοση του τίτλου τους με υποσημείωση.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι αν κάποιοι ανήγειραν ένα επιπλέον δωμάτιο ή έχουν κλείσει ένα μπαλκόνι, θα μπαίνει πλέον σημείωση και θα εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας, όπως τους λέχθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πολύ δύσκολα θα εκδοθούν τίτλοι γιατί υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρους πρασίνου, σε πεζοδρόμια, σε ξένη ιδιοκτησία. Για αυτές τις περιπτώσεις, είπε ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση για να αποκατασταθεί οποιαδήποτε παρανομία και να πάρουν τους τίτλους τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις στην έγκριση πιστοποιητικών μίσθωσης και τίτλων σε προσφυγικούς οικισμούς παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από πλευράς κυβερνητικών τμημάτων και πολιτικών προϊσταμένων. Διαπιστώθηκε όπως είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αν συνεχίσουν να εργάζονται με αυτούς τους ρυθμούς.

Σημείωσε ότι εκκρεμούν σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και προσφυγικούς συνοικισμούς κάπου 9000 πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλοι ιδιοκτησίας. Πέρυσι, πρόσθεσε, εκδόθηκαν μόλις 180. Διερωτήθηκε αν κάποιος «κυπροποιημένος καταζητούμενος της Ιντερπόλ θα περίμενε τόσα χρόνια να πάρει τον τίτλο ιδιοκτησίας του».

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ αν δεν προχωρήσει το θέμα της στελέχωσης του προσωπικού στο κτηματολόγιο. Δήλωσε επίσης ετοιμότητα να στηρίξουν αύξηση στον προϋπολογισμό του 2023 του κονδυλίου για το προσωπικό του κτηματολογίου που ασχολείται με την έκδοση τίτλων σε προσφυγικούς οικισμούς.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για συζήτηση του πιο πάνω θέματος.

Έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους πρόσφυγες των οικοπέδων αυτοστέγασης που παραχωρήθηκαν στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης στο Αλεθρικό

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η καθυστέρηση που παρατηρείται όσον αφορά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους πρόσφυγες των οικοπέδων αυτοστέγασης που παραχωρήθηκαν στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης στο Αλεθρικό.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εκδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους πρόσφυγες των οικοπέδων αυτοστέγασης της κοινότητας Αλεθρικού.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για συζήτηση του πιο πάνω θέματος τον Δεκέμβριο.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή