Επιτροπή Προσφύγων: Απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών και μεταρρύθμιση ΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/02/2022, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Την επικείμενη οικιστική ανάπτυξη εντός του Κυβερνητικού Οικισμού Αθαλάσσας Αγλαντζιάς και τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν σε σχέση με τους πρόσφυγες που διαμένουν στον υπό αναφορά προσφυγικό οικισμό.
  • Την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Τον Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2022 Νόμος του 2022

Ο Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το 2022 και ΜΔΠ 2022-2024, (αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται ως Παράρτημα), είναι ισοζυγισμένος και προνοεί για έσοδα ύψους €317.551 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €268.980 και από εισφορές για τις συντάξεις €44.782 και συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €3.789. Οι δαπάνες της ΠΕΠ για το 2022 προϋπολογίζονται στο ποσό των €317.551.

Δηλώσεις:

Η προσφυγική πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί, είπε στην Επ. Προσφύγων ο Νίκος Νουρής

Την ανάγκη αναθεώρησης της προσφυγικής πολιτικής τόνισε την Τρίτη 01/02/2022, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων η οποία συζήτησε το θέμα της απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Κατά τη συνεδρία, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, παρουσιάστηκε συνοπτικά η μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών ακίνητης κατεχόμενης περιουσίας έναντι των χαμένων τους εισοδημάτων.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένο οι πρόσφυγες να διεκδικούν αποζημίωση ή συνδεσιμότητα με τη γη τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πηγάζουν από την αδυναμία αξιολόγησης αυτών των περιουσιών λόγω της τουρκικής εισβολής.

Επιπλέον, είπε πως αποτελεί θέση της Κυβέρνησης ότι η προσφυγική πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, γιατί -όπως είπε- άλλες ήταν οι ανάγκες των προσφύγων το 1974 και άλλες είναι σήμερα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Υπουργείο εργάζεται ούτως ώστε να επιλυθούν τα αντικειμενικά προβλήματα που προκύπτουν και να δοθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και να εδράζεται στην ισονομία μεταξύ όλων όσοι έχουν περιουσίες στα Κατεχόμενα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ως «αξιοπρόσεκτη» και ως «εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

«Εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ώστε να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών», είπε ο κ. Κέττηρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει στασιμότητα στη διαχείριση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της». Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση λέει πως το σχέδιο που είχε εξαγγείλει το 2017 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε ότι την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες βλέπουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα να λεηλατούνται, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το θέμα της αποζημίωσης των προσφύγων αποτελεί «μια βαθιά ηθική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σ’ αυτόν τον κόσμο που έχασε τα πάντα σε μια νύχτα».

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της απόδοσης απώλειας χρήσης των προσφύγων και στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε την εντύπωση ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει το αίτημα του προσφυγικού κόσμου.

Έκανε λόγο για συνδεσιμότητα του πρόσφυγα με τη γη του και εισηγήθηκε τη θέσπιση ενός ποσού «που να είναι λογικό και υποφερτό» και να αποτρέπει τις προσφυγές στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των Κατεχομένων. Καταλήγοντας, είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η νομοθεσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, σημείωσε ότι η συζήτηση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών αφορά τη μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων, αλλά και αντιστάθμισμα για την υπεραξία που απέκτησαν οι περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Σενέκης πρόσθεσε ότι η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο «για να περιορίσουμε την προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των Κατεχόμενων».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι «οφείλουμε ως κράτος στήριξη στους πρόσφυγες», κάνοντας λόγο για ηθικό και νομικό ζήτημα.

Επιπρόσθετα, είπε ότι επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και ο οποίος αφορά την απόδοση ενός ποσού από τις πωλήσεις στις ελεύθερες περιοχές στους πρόσφυγες «ως ένδειξη συμπαράστασης». Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να βρει λύσεις, ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η προσφυγική στεγαστική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια χρήσης και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον του κράτους να προσφέρει στέγη σε παιδιά προσφύγων γιατί δεν έχουν καμία περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Για το θέμα της απώλειας χρήσης, δήλωσε ότι έχει καταντήσει κοροϊδία και ότι έχουν στηθεί πολιτικές καριέρες, λέγοντας ότι η διασύνδεση της στεγαστικής πολιτικής με την απώλεια χρήσης είναι άδικη για τον νεαρό προσφυγικό κόσμο.

Ελπίδες ΥΠΕΣ για εισηγήσεις στις 24 Φεβρουαρίου που θα δώσουν βιώσιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ελπίδα ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγήσεις, που θα δώσουν βιώσιμη Αυτοδιοίκηση, η οποία θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, εξέφρασε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέφερε εκ νέου πως η κυβέρνηση θέλει να φτάσει σε μια αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία να μπορεί να σταθεί σε βάθος χρόνου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, με αφορμή την χθεσινή ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου των ζητημάτων που αναφύονται από τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο πακέτο των νομοθετημάτων, που αφορούν την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι στο τραπέζι παραμένουν δύο με τρία θέματα, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα.

«Υπάρχουν δύο θέματα, τα οποία η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να απαντήσουμε στους προβληματισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων μέχρι την Ολομέλεια. Και είναι το θέμα των οντοτήτων και το θέμα των δημοψηφισμάτων κατά κύριο λόγο», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Δήμων, ο κ. Νουρής είπε ότι «δεν είναι δογματικοί στον αριθμό», αλλά όπως σημείωσε «είναι απόλυτοι στο γεγονός ότι οποιεσδήποτε νέες οντότητες προκύψουν θα πρέπει να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου».

Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής όπως για παράδειγμα η εισήγηση για δημιουργία νέας οντότητας με την Ένωση Κοινοτήτων Ακάμα και Πέγειας «είναι ατεκμηρίωτη».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «εισήγηση τις τελευταίας στιγμής», λέγοντας «ότι είναι ατεκμηρίωτη και δεν έχει τεθεί κάτω από τη βάσανο των τεχνοκρατών, δεν κατέστη δυνατόν να μετρηθεί και πολύ δε περισσότερο αγνοεί η συγκεκριμένη εισήγηση το γεγονός ότι οι μεν κοινότητες του Ακάμα θα διέπονται στις επόμενες λίγες εβδομάδες από ξεχωριστή πολεοδομική νομοθεσία στο τοπικό σχέδιο του Ακάμα, το οποίο εδώ και χρόνια προσπαθούμε να δομήσουμε με συγκεκριμένες παραμέτρους».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «ο Δήμος Πέγειας έχει δικό του τοπικό σχέδιο, το οποίο είναι μια άλλη πολεοδομική νομοθεσία».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, παράλληλα, ότι «ευθύς εξαρχής προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα ανομοιομορφίας στην προσπάθεια αυτή».

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα ελλείμματα που θα προκύψουν από οντότητες, που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμες, τη ζημιά στο τέλος της ημέρας «θα την πληρώσουν οι πολίτες».

Όπως είπε «τα όποια πιθανά ελλείμματα θα προκύψουν από το γεγονός ότι θα συγκροτηθούν οντότητες, οι οποίες δεν θα μπορούν να σταθούν και να είναι βιώσιμες τότε τη ζημιά θα κληθεί να τη καλύψει ο προϋπολογισμός ο οποίος θα παρέχεται και ο οποίος είναι μεν εγγυημένος από την πλευρά του κράτους αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που θα ζημιώσει είναι ο ίδιος ο πολίτης».

Πρόσθεσε πως «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ευθύνη η κάθε μία των εισηγήσεων τους όσον αφορά τις οντότητες να είναι τεκμηριωμένη και να είναι εισήγηση που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα», για να συμπληρώσει πως «αυτό θέλουμε να γίνεται στο τέλος πράξη».

Για τα δημοψηφίσματα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά υπάρχει ο ειδικός νόμος.

Όπως σημείωσε «δεν μπορούν να ψηφίζουν νόμο και μετά από δυο χρόνια να ρωτάνε τους πολίτες αν θέλουν να υφίσταται ο νόμος», για να προσθέσει ότι «με αυτόν τον τρόπο η Βουλή αυτοκαταργείται».

Πρόσθεσε ότι αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θέλουν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, τότε θα μπορούσαν να τα κάνουν τώρα, για να σημειώσει πως  μεταγενέστερα να ψηφίσουν την νομοθεσία.

Αλλά, είπε, «αυτό απέχει από τη δέσμευση που ανέλαβαν έναντι του λαού».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν στην Ολομέλεια εισηγήσεις, που θα δώσουν βιώσιμη Αυτοδιοίκηση, η οποία θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Απορρίπτουν τη μελέτη για απώλεια χρήσης περιουσιών

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών εδώ.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα