Επιτροπή Προσφύγων: Άμεσα μέτρα ζητούν Βουλευτές για 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/03/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  

Επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης σε προσφυγικές πολυκατοικίες  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής. 

Άμεσα μέτρα ζητούν οι Βουλευτές της Επιτροπής Προσφυγών για 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες 

Άμεσα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας των 43 ακατάλληλων προσφυγικών πολυκατοικιών, που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής, καθώς και θεραπεία του προβλήματος, ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θέτουν προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους. 

Το θέμα της παλαιότητας των κτηρίων στους προσφυγικούς συνοικισμούς συζητήθηκε Επιτροπή Προσφύγων, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ενώ υπογραμμίζουν τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσιάζονται στους προσφυγικούς οικισμούς και την ανάγκη αντισεισμικής αναβάθμισής τους. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι το πρόβλημα μετακυλίεται στους κατοίκους των διαμερισμάτων, αφού έχουν τιτλοποιήσει τα διαμερίσματα στις ακατάλληλες πολυκατοικίες. 

Τόνισε πως ζήτησαν από τον Διευθυντή της Πολεοδομίας να διαβιβάσει σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών την απαίτηση της Επιτροπής Προσφύγων όπως ενημερωθούν οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτές και να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. 

Επίσης, είπε πως οι προσφυγικές πολυκατοικίες «στέκουν» μόνο πάνω στις προσευχές των ανθρώπων, για να σημειώσει πως «ο κόσμος συνεχίζει να κατοικεί σε ακατάλληλες πολυκατοικίες και κανένας δε ξέρει πότε θα συμβεί το κακό». 

Ο κ. Κέττηρος τόνισε πως αυτή η μελέτη ξεκίνησε από το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2020, ωστόσο, σημείωσε πως ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κρατούσε την έκθεση απόρρητη «στα συρτάρια» του ιδίου και του Τμήματος Πολεοδομίας. 

Εξάλλου, σημείωσε πως ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όταν προέκυψε το θέμα ήταν το πρώτο ζήτημα για το οποίο ζήτησε ενημέρωση τηλεφωνικά από την Επιτροπή Προσφύγων αλλά και από τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, ενώ του παραδόθηκε και η μελέτη. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε πως «η πολιτεία ετεροχρονισμένα καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να περάσει στο επόμενο βήμα της πλήρους αποτύπωσης της στατικής επάρκειας των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών, που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής». 

Όπως είπε «το κράτος χρειάζεται να προχωρήσει με άμεσα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας και θεραπεία του προβλήματος, το οποίο άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», για να προσθέσει πως «το ζήτημα θα το παρακολουθούμε διαρκώς ως Επιτροπή Προσφύγων και θα κρατάμε ζωντανό τον δέοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο». 

Περαιτέρω, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής Προσφύγων στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ασκώντας και τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις, μέχρι την εξεύρεση λύσης. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, είπε ότι «οι εκτοπισθέντες δεν αξίζουν αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά αξίζουν της ύψιστης προσοχής από την πολιτεία», για να προσθέσει πως «πρέπει όλοι να συμβάλουν στην μετακίνηση των κατοίκων των εν λόγω κτηρίων προτού θρηνήσουμε θύματα». 

«Η περιοχή μας είναι σεισμογενής και αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να μας προλάβουν τα γεγονότα. Πρέπει οι αρμόδιοι να δράσουν άμεσα. Το βάρος είναι στην πολιτεία», είπε ο κ. Γιακουμή. 

Ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αντισεισμική αναβάθμιση των προσφυγικών οικισμών. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες «αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου και της φθοράς, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και προβλήματα». 

Είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα και να είμαστε την επόμενη μέρα εδώ και να καταλογίζουμε ευθύνες». 

Ζήτησε άμεσες απαντήσεις και να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε άμεσα διαβήματα, ώστε να λυθεί αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα. 

Άμεση εκκένωση σε 36 συνοικισμούς ζητά ο Δήμος Λατσιών  

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λατσιών κάνει λόγο για 36 πολυκατοικίες σε τρεις προσφυγικούς συνοικισμούς στο Δήμο που είναι ακατάλληλες και χρήζουν άμεσης εκκένωσης. 

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, τόνισε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων ότι σε αυτές τις πολυκατοικίες μένουν άνθρωποι 3ης ηλικίας -και όχι μόνο- οι οποίες είναι επικίνδυνες και από στιγμή σε στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσής τους. 

Όπως ανακοίνωσε την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει άμεσα αποφάσεις. 

Σύμφωνα με τον Χρίστο Πιτταρά θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση, για όσες πολυκατοικίες κρίνονται επικίνδυνες, να ενημερωθούν οι κάτοικοί τους με σκοπό την άμεση εγκατάλειψή τους. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. 

Είπε ότι άμεσα οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό, «προτού θρηνήσουμε επί ερειπίων». 

Εξήγησε ότι πρόκειται για πολυκατοικίες που κτίστηκαν τη δεκαετία του 1980 και χρήζουν άμεσης εκκένωσης, ενώ έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους όλους όσοι είναι υπεύθυνοι. «Πρέπει», είπε, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, πριν γίνει οποιοδήποτε κακό». 

Εξάλλου, ο κ. Πιτταράς είπε ότι την Τετάρτη η ηγεσία του Δήμου Λατσιών θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους Στροβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε προσφυγικούς συνοικισμούς. 

Ανέφερε, επίσης, πως ο Δήμος Λατσιών έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και αν χρειαστεί θα ζητήσουν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πιτταράς είπε πως στο παρελθόν τρεις πολυκατοικίες που οι ένοικοι κατείχαν τίτλο ιδιοκτησίας γκρεμίστηκαν λόγω ακαταλληλότητας. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι που έμεναν στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες απομακρύνθηκαν και διέμεναν σε άλλα διαμερίσματα που είχαν ενοικιαστεί γι’ αυτούς, για να προσθέσει ότι μετά που κτίστηκαν οι τρεις νέες πολυκατοικίες τους μετέφεραν πίσω. 

Τόνισε ακόμα ότι η Πολεοδομία γνωρίζει ποιες είναι οι πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, για να συμπληρώσει πως πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες που διαμένουν σε αυτές. 

Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών στην κοινότητα Σταυροκόννου. 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται αναφορικά με τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στην κοινότητα Σταυροκόννου. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τη νέα εκτελεστική γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων. 

Προβλήματα εκτοπισμένων στο επίκεντρο συνάντησης Επιτροπής Προσφύγων-νέας Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΕΠ 

Ζητήματα απώλεια χρήσης, ίσης κατανομής βαρών, μεταρρύθμισης της στεγαστικής πολιτικής και αναθεώρησης των κριτηρίων για τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων με την νέα Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ). 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Γιώργος Λυσανδρίτης, είπε ότι η συνεργασία και η συμβολή τους στην προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των προσφύγων, αλλά και στην επίλυση ζητημάτων που τους απασχολούν καθημερινά, είναι και επιβεβλημένη και δεδομένη. 

Ευχαρίστησε την Επιτροπή Προσφύγων για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επιλύσουν ή να προωθήσουν σημαντικά προβλήματα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, είπε ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για σειρά ζητημάτων, που αφορούν στους εκτοπισθέντες, ενώ συμπλήρωσε πως συμφώνησαν στην ανάγκη για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Ένωσης, στα πλαίσια μιας διεκδικητικής παρουσίας, η οποία θα ενισχύει τη φωνή των προσφύγων. 

Επίσης, είπε πως αναφέρθηκαν σε μια στενότερη συνεργασία με την ΠΕΠ, αλλά κυρίως πρότειναν τη δημιουργία εξειδικευμένου κρατικού Φορέα, για τα πολυσύνθετα ζητήματα που αφορούν τους εκτοπισθέντες. 

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε προτού παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας θα πρέπει να μεριμνά για τη διενέργεια σχετικής μελέτης για τη στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Επιτροπές

Επιτροπή Παιδείας: Στόχοι Υφ. Πολιτισμού, έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια και εξετάσεις τετραμήνων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη.  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού στους Βουλευτές  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε».  Ο κ.

Επιτροπές

Επιτροπή Εργασίας: Όραμα του νέου Υπ. Εργασίας η συνοχή της κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της.  Στο όραμα και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ο Γ. Παναγιώτου  Στο όραμα και στις πέντε προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας