Επιτροπή Περιβάλλοντος: Υποστατικά προσωρινής φύλαξης ζώων και διαχείριση αποβλήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Σκύλων και Γατών σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Προσωρινής Φύλαξης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η επέκταση της μεταβατικής διάταξης των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 359/2019, ώστε τα υφιστάμενα υποστατικά να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι 48 μήνες από την έναρξη ισχύος των βασικών Κανονισμών (μέχρι 15/11/2023). Η προτεινόμενη πρόσθετη παράταση, θα ισχύει μόνο για την περίπτωση όπου η μόνη έλλειψη που παρουσιάζουν τα υποστατικά αυτά, είναι η εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τον σκοπό και τις πρόνοιες των εν λόγω κανονισμών. Τόσο τα μέλη της Επιτροπής όσο και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, παρ’ όλο που καταρχήν συμφώνησαν με την επέκταση της μεταβατικής περιόδου, εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με επιμέρους θέματα ουσίας που αφορούν στη λειτουργία των εν λόγω υποστατικών, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να καλέσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν τους κανονισμούς, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους εμπλεκόμενους φορείς να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρία της.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως η παράταση η οποία δίνεται με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο είναι ακόμη 48 μήνες από την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία, αλλά στην ουσία μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου απομένουν μόνο 16-17 μήνες, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να παραστούν στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής με πολιτική δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό και να διευκρινίσουν αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουμε μια νομοθεσία η οποία θα ξανακρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να εφαρμόσει τη γνωστή πολιτική του “στύλο- στύλο άνεση”. Θέλουμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες οι οποίες θα εφαρμόζονται. Επομένως, να έρθει με πολιτική δέσμευση ο Υπουργός ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, γιατί το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει είναι η ευημερία των ζώων, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με αυτά τα εκτροφεία, και κατά δεύτερο λόγο αν χρειάζεται να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο να τις κάνουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αν χρειάζεται να δοθεί και άλλος χρόνος.

«Δεν επιτρέπεται να ακούμε για εκτροφεία σκύλων μέσα σε κτηνοτροφικές ζώνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη και δίπλα να υπάρχουν και πτηνοσφαγεία, όπου αντιλαμβάνεστε με τα λύματα τι γίνεται, αν υπάρχουν και εκτροφεία σκύλων και γάτων δίπλα. Δε γίνεται να υπάρχουν ξενοδοχεία ή εκτροφεία σκύλων και γάτων σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι οι κατάλληλες και ενδεχομένως κάποιος να μπορεί να πει ότι γίνεται και κακοποίηση των ζώων. Θα πρέπει οι έλεγχοι και για τα υποστατικά, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των ζωών να είναι οι κατάλληλες, να είναι αυστηρές και αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς. Την ίδια ώρα όμως να δοθούν και οι απαραίτητες διευκολύνσεις από το κράτος για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία», ανέφερε.

Αναφορικά με σημείωμα που απέστειλαν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις πως γίνονται εξαγωγές ζώων στο εξωτερικό από καταφύγια, τα οποία δεν διατίθενται σε Κύπριους που ενδιαφέρονται, ο κ. Κέττηρος είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η επιτροπή έχουν διατεθεί γύρω στους 30.000 σκύλους τα τελευταία 7 χρόνια, με τις περισσότερες εξαγωγές να γίνονται προς Βρετανία και Γερμανία, οι οποίες ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και με τα έγγραφα που υπάρχουν γνωρίζουν πού πηγαίνουν αυτά τα ζώα.

«Επειδή έχουμε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς στειρώσεις, χωρίς περιορισμούς, με πολλά αδέσποτα και τις νομοθεσίες να ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται, επικρατεί αυτή η κατάσταση. Σημασία έχει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Θα μπορούσαμε να ψηφίζουμε 150 νομοθεσίες χωρίς σημασία αφού δεν εφαρμόζονται. Καταβάλλονται βέβαια και τα έξοδα για τη μεταφορά και τις εξαγωγές ζώων», προσέθεσε επί του θέματος.

Ο Bουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε με τη σειρά του πως τα καταφύγια ζώων και γενικότερα οι εθελοντές επιτελούν πολύ αξιόλογο έργο, προσφέροντας φροντίδα, περίθαλψη, φαγητό και αγάπη στα ζώα, με τον ρόλο τους στην ευημερία των ζώων να είναι πολυσήμαντος.

«Απαιτείται συνεργασία των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως των υπηρεσιών του κράτους και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε τα καταφύγια να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Κάποιες εισηγήσεις που ακούστηκαν στην επιτροπή και θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η άμεση καταγραφή των καταφυγίων σκύλων και γάτων για έλεγχο, η καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων των καταφυγίων, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κάποια συγκεκριμένα υποστατικά με προβλήματα δρόμων να εξεταστεί η περίπτωση των παρεκκλίσεων αν και εφόσον πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις σε θέματα ευημερίας των ζώων», ανέφερε.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το θέμα της εξαγωγής ζώων, απάντησε πως από τη στιγμή που ο σκοπός είναι να μην οδηγηθούν τα ζώα αυτά στην ευθανασία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο στόχος είναι να γνωρίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες πού πάνε αυτά τα ζώα και να ευημερούν», κατέληξε.

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των τοπικών αρχών διοίκησης, σε σχέση με τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων, καθώς και η ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων σε σχέση με το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ».

Η Επιτροπή, κατόπιν μελέτης ορισμένων ζητημάτων που ηγέρθησαν από μέλη της, τοποθετήθηκε επί των προνοιών των πιο πάνω κανονισμών και αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση