Επιτροπή Περιβάλλοντος: Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και επισκέψιμα αγροκτήματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.  

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα επισκέψιμα αγροκτήματα, όπως προνοούνται στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με Βουλευτές να εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες αναφορικά με τη λειτουργία τους, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου όπως και άλλοι, ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενο του όρου «επισκέψιμο αγρόκτημα» το είδος και τον αριθμό τους. 

Η Νατάσα Κασπαρή, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας, εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας, ολοκληρώθηκε χθες με την καταληκτική συνεδρία του πολεοδομικού συμβουλίου, που ενέκρινε τις αποφάσεις του που είχαν παρθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. 

Πρόσθεσε ότι το πολεοδομικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να υιοθετήσει όλους τους όρους της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής εκτός από το επισκέψιμο αγρόκτημα για το οποίο έγιναν μικρές διαφοροποιήσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί. 

Ανέφερε ότι το πολεοδομικό συμβούλιο στη συνεδρία του είχε επίσης, αποφασίσει να δώσει κάποιες δυνατότητες για χρήσεις εκτός ορίου ανάπτυξης, αλλά σε εφαπτόμενα τεμάχια επί των ορίων των οικιστικών ζωνών των κοινοτήτων. Χθες, είπε, έκλεισε το μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας που αφορά την εκπόνηση και τα πορίσματα του πολεοδομικού συμβουλίου έχουν σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είναι ο αρμόδιος να εγκρίνει το σχέδιο και να το δημοσιεύσει. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου όπως και τα υπόλοιπα μέλη, ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενο του όρου «επισκέψιμο αγρόκτημα» το είδος και τον αριθμό. Η κ. Κασπαρή απάντησε ότι το επισκέψιμο αγρόκτημα ορίζεται ως μια επιχείρηση που τουλάχιστον το 80% της δραστηριότητάς της θα πρέπει να είναι γεωργοκτηνοτροφική. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι υφιστάμενη νόμιμη μονάδα και θα μπορεί αυτή η δραστηριότητα να έχει ορισμένες επιπλέον χρήσεις οι οποίες θα έχουν την μορφή της αναψυχής-ψυχαγωγίας. Θα μπορεί, συνέχισε, να έχει μια μικρή αίθουσα διαλέξεων ή μπορεί να έχει ένα χώρο που να πωλά τα προϊόντα ή ένα μικρό εστιατόριο. 

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, για τον αριθμό των υφιστάμενων μονάδων, η κ. Κασπαρή απάντησε ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καταγραφή των νόμιμων μονάδων που μπορούν να μετατραπούν σε επισκέψιμα αγροκτήματα, δηλώνοντας ότι εντός του Τοπικού Σχεδίου αναφέρεται ότι εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών θα γίνει η καταγραφή των νόμιμων εγκαταστάσεων. Ανέφερε ακόμη ότι όσες εγκαταστάσεις δεν είναι νόμιμες δεν μπορούν να γίνουν επισκέψιμα αγροκτήματα. 

Ο κ. Κέττηρος ρώτησε επίσης τους υπηρεσιακούς για ποιο λόγο δεν έχουν εγκριθεί τα αντισταθμιστικά μέτρα και γιατί υπάρχει εξάμηνη παράταση, για να λάβει απάντηση από την κ. Κασπαρή ότι δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση και αυτή είναι ότι προτείνεται για την προστασία του τοπίου του Ακάμα να δοθεί η δυνατότητα με κάποια διατάγματα του Υπουργού Εσωτερικών να γίνει μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό θα πρέπει να τεθεί μέσα από επεξεργασία. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι «μια πολύ πρόχειρη απόφαση, όπως έχει εξελιχθεί καθώς δεν έχουμε ενώπιων μας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του Τοπικού Σχεδίου». Είπε ότι θέλουν να δουν το Τοπικό Σχέδιο γιατί η πληροφόρηση η οποία υπάρχει μέχρι στιγμής είναι μόνο από τα δημοσιεύματα. Η τελευταία γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος η οποία υιοθετήθηκε και οδηγήθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε, «θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Πρόσθεσε ότι αν υιοθετήθηκαν αυτές οι δεσμευτικές γνωματεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, «τότε θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο είναι σωστό». Εάν δεν υιοθετήθηκαν, πρόσθεσε, «τότε είναι δεδομένο ότι υπάρχει παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι αυτό το οποίο θέλουμε να ελέγξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις γίνει γνωστό το σχέδιο». 

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις και ρυθμίσεις που έγιναν στο Τοπικό Σχέδιο έχουν διασφαλίσει πλήρως τη μη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον στις προστατευόμενες περιοχές και δεν επιτρέπονται οι διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συσσωρευτικές επιπτώσεις και ότι προωθείται μέσα από το Τοπικό Σχέδιο η συμπαγής ανάπτυξη των κοινοτήτων, δημιουργώντας συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης σε όλη τη χερσόνησο. Σημείωσε ότι η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων θα προέλθει μέσα από την αειφορία της περιοχής. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι είναι με ομάδες εμπειρογνωμόνων που έγιναν τα σχέδια και δεν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία του Ακάμα. 

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι θέλει πρώτα να δει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, αφού προς το παρόν υπάρχουν μόνο δημοσιεύματα. Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε περιβαλλοντικό έλεγχο και η έκθεση κατέδειξε συγκεκριμένες αδυναμίες και ακολούθησαν τροποποιήσεις των γνωματεύσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος. «Θεωρούμε ότι η τελική γνωμάτευση ήταν σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το τοπικό σχέδιο Ακάμα», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παταχθεί η όποια παρανομία.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τη δύσκολη δουλειά που έχει επιτελέσει. Περιμένουμε, συνέχισε, να δούμε το τελικό σχέδιο και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, δηλώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το Τμήμα Περιβάλλοντος να εκφράζει αυτή την άποψη. Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «θα αρχίσει η επέμβαση στον Ακάμα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα.

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε ότι όσον αφορά την προστασία των παραλιών «αναμένουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών, σήμερα αν είναι δυνατόν, να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης γιατί ακριβώς αυτό προστατεύει τα 100 μέτρα από την παραλία». Η κ. Ατταλίδου είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Κτηματολόγιο να ενημερώνει τη Βουλή για πωλήσεις στις περιοχές που εφάπτονται και που έχει πρόνοια το σχέδιο να δώσει οποιαδήποτε ανάπτυξη. 

«Αν οι πωλήσεις αυτές είναι για ντιβέλοπερς, να ξέρουμε την πίεση που θα μπει. Διότι πραγματικά αυτό είναι που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφήνουμε μια χαραμάδα, μπαίνουν εκείνοι που έχουν τα χρήματα, αγοράζουν τις περιουσίες, και είδαμε τι έκαναν στην Κύπρο, σε πολλούς τόπους. Πρέπει να μιλήσουμε για τους υφιστάμενους κατοίκους και αυτούς είναι που θα πρέπει να προστατεύσουμε», δήλωσε η κ. Ατταλίδου. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στη σημερινή διαμαρτυρία των λατόμων, οι οποίοι με περίπου 55 μπετονιέρες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί από την Πάφο με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για τις ζώνες λατόμευσης που διαφοροποιούνται εξαιτίας του τοπικού σχεδίου του Ακάμα. «Το κόστος ανεβαίνει η Πάφος μένει χωρίς λατομεία και πρώτες ύλες», είπε ο κ. Σαββίδης. 

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταλλείων δήλωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι από την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής, λόγω και του ευαίσθητου της περιοχής όσον αφορά την εξέταση για τη δημιουργία μιας λατομικής ζώνης στην περιοχή και όπως ήδη αναφέρεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να βγούμε σε προσφορά για συγκεκριμένη μελέτη». 

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δήλωσε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό Σχέδιο του Ακάμα διασφαλίζει πλήρως τη διατήρηση αυτής της σημαντικής περιοχής όπως επίσης και τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων. Είναι ένα σωστό τοπικό σχέδιο απόλυτα ισορροπημένο και είναι καλό το ότι θα δημοσιευθεί, ανέφερε. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Υπηρεσίας Θήρας, στο πλαίσιο του τοπικού Σχεδίου Ακάμα. 

Εκ μέρους του Τμήματος Δασών αναφέρθηκε ότι  το τοπικό σχέδιο διασφαλίζει πλήρως το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα. 

Ανησυχούν οι Κοινότητες 

Τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εξέφρασαν οργανωμένα σύνολα, ΜΚΟ, όπως και η Ένωση Κοινοτήτων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε ότι η πολιτεία μπήκε μέσα στα σπίτια των κατοίκων και έλαβε αποφάσεις χωρίς οι τοπικές αρχές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν. «Μπορεί να διαφυλαχτεί ο Ακάμας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους κατοίκους της περιοχής», είπε ο κ. Κιτρομιλήδης. Δεν μπορούν, είπε, οι κοινότητες και οι κάτοικοι τους να μένουν απαθείς για αποφάσεις που αφορούν τις περιουσίες τους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις των κοινοτήτων όσον αφορά τα αντισταθμιστικά πρότυπα και ότι στόχος είναι να στηριχθεί ο κόσμος της υπαίθρου για να μείνει στις περιοχές του. 

Η κ. Κασπαρή είπε ότι το τελικό σχέδιο του Ακάμα θα δημοσιευτεί επίσημα στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσει η τετράμηνη περίοδος υποβολής ενστάσεων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης και ότι θα έπρεπε να είχε γίνει με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις: 

Δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα με εξάμηνη αναστολή των προνοιών του, αποφάσισε το Υπουργικό 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, τον εξουσιοδότησε να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου, που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. 

Όπως ανέφερε σε αρχική δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2016, το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έθεσε η τότε έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. 

Η Έκθεση Εκπόνησης καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και τη σχετική έγκριση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες, είπε, διαφαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν στην προστασίας και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος. 

Ωστόσο, σημείωσε, «επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2023, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου». 

Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, ανέφερε ο κ. Νουρής, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί. 

Νοείται σημείωσε, ότι, με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκινά παράλληλα η τετράμηνη υποβολή ενστάσεων κατά των προνοιών του, ώστε κατά αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Πολεοδομία και Οικήσεως να έχει ενώπιον του τις όποιες πιθανές αντιδράσεις για να αξιολογηθούν.

Σε ερώτηση ποιος θα διαχειριστεί την περίοδο των έξι μηνών αφού η Κυβέρνηση αποχωρεί την 1η Μαρτίου, ο κ. Νουρής απάντησε πως «η Κυβέρνηση, συνεπέστατη σε αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει, και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχαμε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσαμε στην εκπόνηση αυτού του μεγαλεπήβολου Σχεδίου Ακάμα με τις πολλές ιδιαιτερότητες και όταν δόθηκε η εντολή στο Πολεοδομικό Συμβούλιο το 2016 η έκθεση εκπόνησης του ΥΠΕΣ διαλάμβανε την ικανοποίηση κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου τριών συγκεκριμένων παραμέτρων, των περιβαλλοντικών θεμάτων, των κοινωνικών και των οικονομικών». 

Όσον δε αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά, αυτά άπτονται κυρίως της τοπικής κοινωνίας, των κοινοτήτων και βεβαίως του ευρύτερου πληθυσμού στην περιοχή, σημείωσε. 

Αφενός μεν εξαγγέλλουμε το τοπικό σχέδιο από αύριο όμως, είπε, θεωρώντας ότι ακριβώς δεν έχουν ικανοποιηθεί στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι που θα ικανοποιούσαν τις πρόνοιες της έκθεσης εκπόνησης, δίδεται το διάστημα των έξι μηνών και η επόμενη Κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ούτως ώστε να φθάσουμε σε αίσιο τέλος. 

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος ότι αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση με τους λατόμους για να τους επεξηγηθεί ακριβώς η φιλοσοφία των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου. Είναι θέμα το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συμπλήρωσε. 

Ενημερώνονται κατόπιν εορτής για «τετελεσμένα» λένε οι επηρεαζόμενες κοινότητες του Ακάμα 

Οι κοινότητες που επηρεάζονται από το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναφέρουν ότι ενημερώνονται κατόπιν εορτής για «τετελεσμένα» που αφορούν την περιοχή τους. Στην επιστολή, που στάλθηκε πριν από την ανακοίνωση των σημερινών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, καλούν να μην προχωρήσει η εξαγγελία του, έστω και την υστάτη, όπως αναφέρουν. 

Στη σχετική επιστολή εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούν τις «διαδικασίες ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα» που γίνονται εν αγνοία τους, όπως λένε και οι οποίες δεν είναι οι ενδεδειγμένες σύμφωνα και με την διαβεβαίωση που δόθηκε πριν ένα μήνα, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Πόλη Χρυσοχούς για ικανοποίηση τους «στο μέγιστο δυνατό» πριν την εξαγγελία του. 

Τα κοινοτικά συμβούλια Ίνειας, Νέου Χωρίου, Δρούσειας και Κάθηκα σημειώνουν πως «μέχρι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως» και σημειώνουν ότι το Τοπικό Σχέδιο «αποκλείει και αφαιρεί την οποιαδήποτε ανάπτυξη πέραν των ορίων των κοινοτήτων», υιοθετώντας όλες τις απόψεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ενώ δεν λαμβάνει «καθόλου υπόψη τις εισηγήσεις των Κοινοτήτων». 

Σήμερα, συνεχίζουν στην ανακοίνωση τους οι επηρεαζόμενες κοινότητες, συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή «εν την απουσία» τους και στο Υπουργικό Συμβούλιο και αύριο θα κληθούν να ενημερωθούν «κατόπιν εορτής για τα τετελεσμένα», όπως αναφέρουν, από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) Κανονισμοί του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση της διαχείρισης αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης μέσω της υιοθέτησης της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον