Επιτροπή Περιβάλλοντος: Ρύπανση θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου και διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/03/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

 1. Οι σοβαρές καταγγελίες για ρύπανση της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Την προώθηση ακτομηχανικής μελέτης για τη διόρθωση των κατασκευαστικών προβλημάτων και της θαλάσσιας ρύπανσης που παρατηρείται στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, υποσχέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος το Τμήμα Αλιείας, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά από καταγγελίες για ρύπανση της θάλασσας και πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η κακή κατασκευή του καταφυγίου απαιτεί κάθε δύο χρόνια ένα σημαντικό κονδύλι για την εκβάθυνση του, καθώς η συσσώρευση υλικών (όπως άμμος, χαλίκια και φύκια) στον βυθό του καθιστά αδύνατο να πλεύσουν και οι βάρκες, αλλά ακόμα και η αστυνομική άκατος. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται μία μεγάλη μελέτη, πρόσθεσε, που να αφορά και τον σχεδιασμό των κυματοθραυστών και του λιμενοβραχίονα.

Σημαντικό είναι επίσης, να γίνεται με σωστό τρόπο και η απομάκρυνση των υλικών που ανασύρονται κατά την εκβάθυνση του πυθμένα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, οι κάτοικοι μαρτυρούν ότι αυτά απορρίπτονται μόνο λίγα μέτρα μακριά και ο κυματισμός τελικά τα φέρνει και πάλι στο καταφύγιο. «Όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αρχή, θα καθοριστεί το 1 χιλιόμετρο, ως η κατάλληλη απόσταση για την απόθεση των υλικών», ανέφερε.

Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε ότι το νερό στις παραλίες του Κάτω Πύργου είναι καθαρό, όμως εκκρεμεί να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει όντως πρόβλημα εντός του αλιευτικού καταφυγίου, όπου οι κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχει δυσοσμία. Πρόσθεσε, δε, ότι απαραίτητο είναι να προχωρήσει και ο σχεδιασμός του αποχετευτικού στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες αποστράγγισης λυμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, εξήγησε ότι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών εξέφρασαν υποψίες ότι λύματα καταλήγουν στη θάλασσα, στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αναφέρθηκε ότι δεν προκύπτει ζήτημα μόλυνσης της θάλασσας του Κάτω Πύργου, ωστόσο οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν έκανε μικροβιολογικό έλεγχο. Με πρωτοβουλία της τοπικής αρχής, έγινε μικροβιολογικός έλεγχος, ο οποίος κατέδειξε την παρουσία προβλήματος και την ανάγκη λήψης μέτρων.

Σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, το Τμήμα Αλιείας ανέφερε ότι προκηρύσσει νέα μελέτη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα και ποιο είναι αυτό. Μακάρι να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να το ξέρουμε όλοι οι κάτοικοι και να δούμε ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε αυτό να επιλυθεί.

Δε θέλουμε να δοθεί η εντύπωση ότι η θάλασσες του Κάτω Πύργου δεν είναι καθαρές. Έγιναν αναλύσεις εντός του αλιευτικού καταφυγίου και μόνο, όπου δεν αλλάζουν συχνά τα νερά, όμως πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να εντοπιστούν τα όποια προβλήματα και να μην επιδεινωθούν.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

2. Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Κ.Κ.) μέσα από την πρόληψη, μείωση και σωστή διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων, με στόχο  την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με την ελάχιστη δυνατή οχληρία, καθώς και την επίτευξη του σχετικού ευρωπαϊκού στόχου ανακύκλωσης, που είχε καθοριστεί στο 70% των αποβλήτων, κατά βάρος, μέχρι το 2020.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα