Επιτροπή Περιβάλλοντος: Ωρολογιακή βόμβα το ΧΥΤΑ Πάφου καταγγέλλουν Βουλευτές και υπηρεσιακοί

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/05/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Πάφου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το σοβαρό θέμα ασφάλειας που προκύπτει από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Πάφου.

Ωρολογιακή βόμβα το ΧΥΤΑ Πάφου καταγγέλλουν Βουλευτές και υπηρεσιακοί

Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, χαρακτήρισαν Βουλευτές και αρμόδιοι αξιωματούχοι, τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Πάφου.

Το θέμα εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με εισήγηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη. Στη συνεδρία ήταν καλεσμένος και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ως Πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου, ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα τον Σεπτέμβριο, δίνοντας χρόνο μέχρι τότε για λήψη μέτρων για επίλυση του προβλήματος, ενώ θα ζητήσει την ίδια ώρα από τον Υπουργό Γεωργίας να έρθει στην Επιτροπή για να εξηγήσει τα μέτρα που λήφθηκαν για να λυθεί το θέμα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου που συμμετείχε στη συνεδρίαση, εξέφρασε σε δηλώσεις της μεγάλη απογοήτευση για τα όσα ενημερώθηκε ότι συμβαίνουν στον ΧΥΤΑ Πάφου, αλλά και στη γειτνιάζουσα περιοχή.

«Μιλούμε για μια κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τον χώρο διαχείρισης. Μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος έχουμε ήδη καθορίσει ότι θα γίνει μετάβαση στην περιοχή για να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και από το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος για το πώς λειτουργεί εκεί ο χώρος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα συμβάλει στην άμεση εξεύρεση λύσεων για την ορθή εφαρμογή του τρόπου λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, τον τερματισμό της παραβίασης της νομοθεσίας, τον τερματισμό της μόλυνσης, αλλά και τη συμμόρφωσης του χώρου με τις υποδείξεις που έχουν κάνει τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για τον τρόπο λειτουργίας και κατασκευής του ΧΥΤΑ Πάφου.

Εξήγησε ότι με βάση την οδηγία 31 του 1999 για τους σκυβαλότοπους, αλλά και τον κυπριακό κανονισμό 562 του 2003, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου. Όπως είπε, θα έπρεπε να μαζεύονταν τα υγρά απόβλητα στο κάτω μέρος των σκουπιδιών για να τύχουν διαχείρισης, να συλλέγονται όλα τα αέρια και να καίγονται για να μην υπάρχουν εκπομπές αερίων, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνει εκεί με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία βιοαποδομήσιμο απόβλητο πέραν του 65% του συνολικού όγκου των αποβλήτων. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα έπρεπε να γίνεται διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας του χώρου.

«Έχουμε ένα χώρο, ο οποίος δεν πήρε άδειες, εκπέμπει επικίνδυνα αέρια, δεν κάνουμε διαχείριση των αερίων, ρέουν λύματα και δηλητηριάστηκε όλος ο ποταμός και όλη η περιοχή εκεί για αυτό έχουμε και προβλήματα στην άγρια ζωή της περιοχής», είπε. Πρόσθεσε ότι περνά από μέσα δρόμος και περνά κόσμος μέσα από έναν σκυβαλότοπο, που είναι χώρος υψηλού κινδύνου.

Πρόσθεσε ότι τώρα κάνουν και επέκταση, ενώ δεν αναλαμβάνει το Συμβούλιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Πάφου να βρει λύση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι η Πάφος είναι η επαρχία που δεν έχει ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων.

Ο ΧΥΤΑ Πάφου, σημείωσε, αντί να παραλαμβάνει οργανικά απόβλητα, παραλαμβάνει ό,τι πετάει ο κόσμος. Στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πρόσθεσε, θάβουν τα απόβλητα, κάνουν επίστρωση, βάζουν 40 εκατοστά χώμα και τα συμπιέζουν.

«Ο κόσμος της Πάφου και της Μαραθούντας υποφέρει», ανέφερε. 

Εξήγησε ότι στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπάρχουν σήμερα δύο κύτταρα και θα έπρεπε να φτιάξουν εδώ και χρόνια τρίτο κύτταρο, το οποίο φτιάχνουν τώρα. Ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνο ξέσπασε φωτιά στον σκυβαλότοπο, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό έγινε για να μειώσουν τον όγκο των σκυβάλων επειδή δεν είχαν επιπλέον κύτταρο. Διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος έβαλε τη φωτιά. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης πιθανόν, αφού παραλαμβάνουν το κάθε λογής σκύβαλο, να παρέλαβαν κάρβουνα που να πήραν φωτιά. Πρόσθεσε ότι στον ΧΥΤΑ Πάφου υπάρχει βιοαέριο που αν έπαιρνε φωτιά θα είχε ανατιναχθεί ολόκληρη η περιοχή. 

Ανέφερε ακόμα ότι στην Επιτροπή άκουσαν ότι δεν υπάρχουν ούτε πολεοδομικές, ούτε οικοδομικές άδειες και ότι έχουν κλείσει δημόσιο δρόμο και οι κάτοικοι των γειτνιαζουσών περιοχών περνούν μέσα από το ΧΥΤΑ κάτι που απαγορεύεται αυστηρά γιατί υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας. 

Πρόσθεσε ότι παρόλες τις συστάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της πολεοδομίας και άλλων τίποτε δεν έχει γίνει, είναι όλα στο έλεος του Θεού και όπως άκουσαν σήμερα «είναι μια ατομική βόμβα στην Πάφο». 

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει στο χώρο, όπως θα έπρεπε, πυρσός ανάφλεξης για το βιοαέριο, ούτε σχέδιο δράσης της Πυροσβεστικής, ούτε εκτίμηση τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε περίπτωση καταρρακτωδών βροχών, πρόσθεσε, υπάρχει περίπτωση να παρασυρθεί το κύτταρο και τα σκύβαλα. 

Παράλληλα σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ που είναι ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, δεν ήρθε στη συνεδρία της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι έχει προσκληθεί. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι φαίνεται να προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη λειτουργία διαχείρισης του ΧΥΤΑ. Τα κύτταρα όπως είπε, είναι υπερπλήρη, από το χώρο περνά δρόμος με όλες τις συνέπειες για τους διερχόμενους, ενώ μέσα στο σκυβαλότοπο ρέει φυσικό ρυάκι, του οποίου το νερό αφού περάσει μετατρέπεται σε δηλητήριο. 

Διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζονται οι εισηγήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει ούτε γενική εκτίμηση κινδύνου, παρόλο που το ζητά εδώ και τρία χρόνια το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. 

«Η περιβαλλοντική συνείδηση της κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, πέραν των δεντροφυτεύσεων μπροστά από τις κάμερες και στα πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», είπε. 

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να δει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, την ασφάλεια των διερχόμενων αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) να διαγραφεί η διάταξη βάσει της οποίας πρόσωπο που παύει να κατέχει σκύλο δύναται να το δηλώνει στην αρμόδια αρχή με υπεύθυνη δήλωσή του, να μειωθεί το όριο ηλικίας για εγγραφή στο μητρώο εγγραφής των σκύλων από τους έξι (6) μήνες στους τρεις (3) μήνες, καθώς και να αυξηθεί το τέλος άδειας κατοχής σκύλων. 

(β) να καταστεί αδίκημα ο περίπατος σκύλου από πρόσωπο, όταν ο σκύλος δεν είναι δεμένος με λουρί το οποίο να είναι συνδεδεμένο με το περιλαίμιό του, καθώς και η μη κατοχή από πρόσωπο σακουλιού για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου, τα οποία θα τιμωρούνται και με εξώδικο πρόστιμο ύψους εκατό (€100) ευρώ. 

(γ) να επεκταθεί το χρονικό διάστημα που απαιτείται να παρέλθει από τη σύλληψη αδέσποτου σκύλου του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν έχει ανευρεθεί για να προβεί η αρμόδια αρχή στις αναγκαίες ενέργειες από δεκαπέντε (15) ημέρες, που ισχύει σήμερα, στις τριάντα (30) ημέρες. 

(δ) η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Νόμου μέσα από την εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων, οι οποίες θα λειτουργούν για σκοπούς επιβολής ποινής στους παρανομούντες και ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.   

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου και αποφάσισε όπως επανέλθει επί των προνοιών τους σε επόμενη συνεδρία της.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον