Επιτροπή Περιβάλλοντος: Ναι στην πράσινη διαχείριση αλλά με μεταβατική περίοδο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προλήψεως Πυρκαϊών στην Ύπαιθρο (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016  

Ο περί Δασών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η διαγραφή από τον βασικό νόμο πρόνοιας που επιτρέπει ορισμένους μήνες του έτους την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων, την καύση δέντρων ή φυτών που έχουν προσβληθεί από ασθένεια και την καύση αποκαλάμης σιτηρών και αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς και 

(β) η προσθήκη στον βασικό νόμο πρόνοιας για αδίκημα σε σχέση με την πρόκληση πυρκαγιάς και παραχώρηση στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών δυνατότητας δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών εντός ιδιωτικών τεμαχίων. 

Το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συναινούν στο να γίνει σταδιακά η απαγόρευση της καύσης νοουμένου ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων, ωστόσο σημειώνουν πως δεν μπορεί να γίνει τώρα η πλήρης απαγόρευση της καύσης γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, να γίνονται καψαλίσματα χωρίς άδειες και σε χώρους που δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν. Τονίζουν πως αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των δασικών πυρκαγιών. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως με βάση τη Σύμβαση της Στοκχόλμης την οποία υιοθέτησε η ΕΕ αλλά και με βάση την οδηγία του 1999 που έχουμε μεταφέρει στο εθνικό μας Δίκαιο με κανονισμό, δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς σε ελεύθερους χώρους. Ωστόσο, τότε η Βουλή πέρασε τα νομοσχέδια για απαγόρευση φωτιάς σε Δήμους αλλά έδωσε εξαιρέσεις για άναμμα φωτιάς σε αγροτικές περιοχές. 

Όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η κακή συνήθεια, η οποία έχει εδραιωθεί, του τα μαζεύονται τα αγριόχορτα και να τους βάζουν φωτιά και στη συνέχεια να προκαλούνται πυρκαγιές. Αναγνώρισε πως έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, βελτιώσεις και εκπαιδεύσεις, ωστόσο είπε πως εδώ και χρόνια ανέμεναν να γίνουν κάποια έργα ώστε να μην καταλήγουν τα κλαδέματα και τα χόρτα στην καύση αλλά να καταλήγουν τα πράσινα απόβλητα στη διαχείριση. 

Σημείωσε πως τα πράσινα απόβλητα στο εξωτερικό, όπως είναι αλεσμένα, έχουν μεγάλη αξία και πωλούνται ενώ μπορούν να γίνουν φυτόχωμα, ή τοποθετούνται σε χωράφια και στις άκρες του δρόμου για να μην φυτρώνουν αγριόχορτα. 

Ερωτηθείς για το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τη σημερινή συζήτηση για τη μετάβαση στην πράσινη διαχείριση, το θρυμματισμό και την κομποστοποίηση, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως δυστυχώς συζητείται πολλά χρόνια αυτό το θέμα και κάθε φορά ζητείται περιθώριο για να υπάρξει προετοιμασία πριν τη μετάβαση. Αυτός είναι ένας λόγος, εξήγησε, που τέθηκε η Πρόταση Νόμου έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση, διότι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει αυτό το θέμα. Πλέον, ανέφερε, έχει προγραμματιστεί συνεδρία τον Φεβρουάριο για να δουν την εξέλιξη των νομοσχεδίων, ενώ μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα προγραμματιστεί άλλη μια συνεδρία για να εξεταστεί η ετοιμότητα του Τμήματος Δασών να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2023. 

«Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει η πράσινη διαχείριση αλλά δεν είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή να προχωρήσει και έτσι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος που θα επιτρέπεται η καύση μέχρι όλα να είναι έτοιμα. Η καλή εξέλιξη σήμερα είναι πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, απλώς αλλάζουν πάρα πολύ αργά», κατέληξε ο κ. Θεοπέμπτου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Επιτροπές

Επιτροπή Εσωτερικών: Υψηλά ενοίκια, απουσία στεγαστικής πολιτικής και αποδυνάμωση ΚΟΑΓ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 22/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Ραγδαία αύξηση ενοικίων και ανάγκη λήψης μέτρων   Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ραγδαία αύξηση των ενοικίων παγκύπρια, τα προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ανάγκη λήψης μέτρων

Επιτροπές

Επιτροπή Μεταφορών: Ευέλικτα ωράρια, συστήματα περιφερειακού ελέγχου και λειτουργία τραμ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 22/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Κυκλοφοριακό πρόβλημα και τρόποι επίλυσης  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν.   Στη