Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 3/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατόν (55%) έως το 2030 και την προτεινόμενη δέσμη νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και ενεργειών προς επίτευξη του κλιματικού αυτού στόχου. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος)
Δηλώσεις:
- Με βάση τα όσα ακούσαμε σήμερα υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που ετοίμασε η Κύπρος.
- Οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων που πληρώνει η ΑΗΚ έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και θα υπάρχει ένα αυξημένο κόστος γύρω στα 150 με 200 εκατ. ευρώ που θα επωμιστεί ο καταναλωτής με μια αύξηση στον λογαριασμό του.
- Υπολογίζεταιότι το 35% του κόστους του ηλεκτρισμού δεν είναι τίποτε άλλο από τα δικαιώματα που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το δικαίωμα εκπομπών ρύπων.
- Χρειάζεται άμεσα να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός που θα πετύχει τους στόχους, ένας σχεδιασμός παρακολούθησης και ανάμειξη όλης της κοινωνίας, ώστε να υπάρχει μια ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους.
- Οτιδήποτε μας κρατήσει μακριά από τους στόχους θα μας κοστίσει ακριβά σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές. Έρχονται φορολογίες στα καύσιμα, στο πετρέλαιο των πλοίων που φέρνουν εμπορεύματα, στα αεροπλάνα και στα έξοδα πτήσης. Αυτό θα αυξήσει το κόστος ζωής στην Κύπρο, για αυτό θα πρέπει όλοι να οργανωθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας και να μειωθεί το βάρος στην κοινωνία.
- Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του 55% μέχρι το 2030 ξεκινά ένας πολύ μεγάλος και έντονος αγώνας για να εναρμονιστεί η Κύπρος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νόμους και για να αντιμετωπίσει η κοινωνία αυτά που έρχονται.
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Σάββια Ορφανίδου ανέφερε:
- Yπάρχουν 13 προτάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος και να δουν ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα απορρέουν απ΄ αυτές τις προτάσεις για το κάθε κράτος μέλος.
- Η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη μέλη έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κλίμα και την ενέργεια και εφαρμόζεται οριζόντια από όλα τα Υπουργεία και ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τρόπο συμβατό με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα αλλά και με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων σε μια κυκλική, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
- Κυριότερος μας στόχος είναι να συμμορφωθούμε τόσο με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ποσοστό που πρέπει, το ευρωπαϊκό, τα επόμενα χρόνια και να συμβάλουμε και εμείς στον ευρωπαϊκό στόχο, να μειώσουμε τους ρύπους στον βαθμό που πρέπει και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας απόδοση.
- Στόχος μας είναι ένα περιβάλλον που θα προστατεύεται, ένα περιβάλλον καθαρό, η ασφάλεια και υγεία των πολιτών και ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτά τα σχέδια και το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και τους ευρωπαϊκούς στόχους.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος επεσήμανε:
- Θα πρέπει να δράσουμε αμέσως, αφού το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν χρήζει επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά είναι ζήτημα ουσίας, ζήτημα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά.
- Πρέπεινα ληφθούν μέτρα χωρίς να φοβόμαστε τις οικονομικές επιπτώσεις, αφού μακροπρόθεσμα η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα επηρεάσει πιο θετικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
- Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα έπρεπε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια και είναι για αυτό που αντί να επενδύουμε τώρα χρήματα για προώθηση της πράσινης οικονομίας, πληρώνουμε εκατομμύρια για ρύπους.