Επιτροπή Περιβάλλοντος: Κίνητρα για κατοίκους Ακάμα, ασφαλτικά και ΟΕΔΑ στις προτεραιότητες Υπ. Γεωργίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/04/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αρμοδιότητάς της.

Κίνητρα για κατοίκους Ακάμα, ασφαλτικά και ΟΕΔΑ στις προτεραιότητες Υπ. Γεωργίας

Η προώθηση του σχεδίου παροχής αντισταθμιστικών μέτρων στους κατοίκους των κοινοτήτων στην περιοχή του Ακάμα, στο πλαίσιο της διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου, καθώς και η χωροθέτηση των ασφαλτικών εργοστασίων, αλλά και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, βρίσκονται ανάμεσα στα κύρια θέματα που αφορούν το περιβάλλον και καλείται να τα διαχειριστεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος.

Κατά την πρώτη επίσημη παρουσία του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Υπουργείο στις προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον, οι οποίες, όπως είπε, εντείνονται και από την κλιματική αλλαγή, προωθείται «με ταχείς ρυθμούς» και η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. 

Ο Υπουργός πλαισιώθηκε στη συνεδρίαση από τους αρμόδιους λειτουργούς και διευθυντές τμημάτων του Υπουργείο, που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις Βουλευτών σχετικά και με τα κονδύλια για καταφύγια ζώων, με τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα, με την πρόοδο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Fit for 55, καθώς και με την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών. 

Τέλη Ιουνίου οι εισηγήσεις για κίνητρα σε κοινότητες και ιδιώτες στον Ακάμα 

Περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να τεθούν ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής οι εισηγήσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα προς κοινότητες και ιδιώτες, όσον αφορά στη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως ανέφερε ο Υπουργός στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, είπε ότι «έχει οριστεί ομάδα εργασίας, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία και θα παραδώσει στη διυπουργική επιτροπή περί το τέλος Ιουνίου τις εισηγήσεις της, με κοστολογημένα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν τόσο στις κοινότητες όσο και στους ιδιοκτήτες της γεωργικής γης». 

Πρόσθεσε ότι γίνονται επαφές με την Παγκόσμια Τράπεζα για τεχνική βοήθεια για τη διαμόρφωση και εφαρμογή σχεδίου βιώσιμου τουρισμού στον χερσόνησο του Ακάμα, κάτι που θα έχει συνεπαγόμενα οφέλη για τις κοινότητες, όπως είπε. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, η εξασφάλιση αναγκαίου εξοπλισμού, η λειτουργία αναψυκτηρίων, οι εγκρίσεις τελών εισόδου κ.α., εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2025. 

Στόχος οι συνέργειες για εγκατάσταση των ασφαλτικών και η ενημέρωση των κατοίκων, είπε ο Υπουργός 

Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι αναπόφευκτα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου τα ασφαλτικά εργοστάσια, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό τους ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας ότι στοχεύει σε συνέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα. 

Ο Υπουργός συμφώνησε με παρέμβαση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος είπε ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών, που επιλέγονται για την εγκατάσταση των ασφαλτικών εργοστασίων, ως προς το είδος της λειτουργίας τους και τις πρόνοιες, καθιστούν δυνατή την εγκατάστασή τους σε μία περιοχή. 

Εξάλλου, με παρέμβασή της η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου, σημείωσε ότι με απόφαση από το Τμήμα Πολεοδομίας ως επιλέξιμες περιοχές για εγκατάσταση των εργοστασίων ορίστηκαν οι βιομηχανικές ζώνες και περιοχές κοντά λατομικές ζώνες. Όσον αφορά το εργοστάσιο στο Μιτσερό, η ίδια λειτουργός ανέφερε ότι έγιναν περιβαλλοντικές μελέτες και ότι, σε συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογίας, υποδείχθηκαν στους μελετητές οι πληροφορίες που θα έπρεπε να μπουν στα μοντέλα διασποράς ρύπων και ότι είχαν γίνει πραγματικές μετρήσεις στην περιοχή.

«Διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι, και όσον αφορά τους ρύπους, και όσον αφορά τις οσμές, εάν αυτό το ασφαλτικό λειτουργήσει σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δεν θα έχει επιπτώσεις στις κατοικημένες περιοχές», είπε η λειτουργός. Επίσης, άλλη λειτουργός ανέφερε ότι με διάταγμα του προηγούμενου Υπουργού, έχουν αναθεωρηθεί οι όροι, που αφορούν στην άδεια εκπομπής αερίων των εργοστασίων, επισημαίνοντας ότι «παίρνονται όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και υπάρχουν πρόνοιες ακόμα και για τερματισμό της λειτουργίας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση χαρακτήρισε ως «εντελώς λανθασμένους» τους χειρισμούς της εκτελεστικής εξουσίας στο θέμα των ασφαλτικών εργοστασίων, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογίας για την επιλογή κατάλληλη τοποθεσίας, κατόπιν μελέτης για την κίνηση του αέρα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Απαντώντας ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, είπε ότι είναι τέτοιο το πεδίο των ανέμων στην Κύπρο, που όπου και να τοποθετηθούν τα ασφαλτικά, κάποιον θα επηρεάζουν. 

Καθορίστηκαν παράμετροι για «οριστική και μόνιμη λύση» για ΟΕΔΑ 

Ο κ. Ξενοφώντος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, λέγοντας πως «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουμε αναλάβει να επιλύσουμε με μια σύγχρονη στρατηγική και θα ενημερώσουμε τη Βουλή για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε». Επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί η Μονάδα ώστε να γίνει ορθή και παραγωγική στο πλαίσιο της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κύπρο, όπως είπε. 

Υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση ότι «δεν δικαιολογείται να υπάρχει εκεί αυτό το εργοστάσιο» και πρόσθεσε ότι έχουν καθοριστεί οι παράμετροι, ώστε να βρεθεί μία οριστική και μόνιμη λύση» στο πρόβλημα. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της πυρόσβεσης και προστασίας των δασών, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να ετοιμαστεί από όλα αρμόδια Τμήματα του κράτους μια ολοκληρωμένη μελέτη όσον αφορά τα πτητικά μέσα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέσα πυρόσβεσης, τα οποία διαθέτει Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να υπάρξει μια ολιστική αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών τον επόμενο χρόνο». 

Πρόσθεσε πως για τη φετινή αντιπυρική περίοδο «είμαστε έτοιμοι και εργαζόμαστε εντατικά, έτσι ώστε να παραληφθούν τα πτητικά μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές από την 1η του Μάη». Επίσης, όσον αφορά την εξέλιξη των αποχετευτικών έργων, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθερή πορεία, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τα έργα υπό εξέλιξη. 

Ο κ. Ξενοφώντος δήλωσε, τέλος, ότι η συζήτηση στην Επιτροπή «έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη καλής επικοινωνίας, με στόχο τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον προς το συμφέρον των πολιτών και των μελλοντικών γενεών». 

«Για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, με τελικό στόχο να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα καθαρή, πράσινη, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπου το περιβάλλον θα προστατεύεται και θα διατηρείται για τις γενεές του σήμερα αλλά και του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Παρεμβάσεις Βουλευτών 

Πέρα από την παρέμβασή του για την εγκατάσταση των ασφαλτικών εργοστασίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπέβαλε επίσης ερωτήσεις για την παραχώρηση δασικής γης στο Κάβο Γκρέκο για κατασκευή γηπέδου γκολφ, καθώς και για τις πολεοδομικές χαλαρώσεις για το έργο Sun City στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στην Αγία Νάπα. Ο Υπουργός απάντησε ότι για το δεύτερο θέμα έχει δοθεί ήδη απάντηση από το Τμήμα Πολεοδομίας, ενώ για το θέμα του γηπέδου γκολφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού εξετάσει την υπόθεση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων έθιξε το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και τη στρατηγική του Υπουργείου τόσο για τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου όσο και τον χώρο στην Κόσιη, που συλλέγει υλικά από πολλές επαρχίες. Σημείωσε ακόμα ότι ψηφίζονται πολλές νομοθεσίες, αλλά τα προηγούμενα χρόνια υστερούσαν οι έλεγχοι, κάτι που απέδωσε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Έθεσε, επίσης, τους προβληματισμούς του για τη βεβαρημένη περιοχή του Βασιλικού. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι ο Υπουργός θα πρέπει να αναμένει από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ «εποικοδομητική κριτική και πίεση προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα χρονίζοντα και πιεστικά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον». Αναφέρθηκε, επίσης, στα όσα τέθηκαν σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και τα αντισταθμιστικά μέτρα, που εκκρεμούν. 

«Τονίσαμε την ανάγκη για περισσότερη ενασχόληση από μέρους του Υπουργείου με τα θέματα περιβάλλοντος, ενώ θίξαμε και το γεγονός ότι κάθε χρόνο, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού, δε δίνεται καθόλου χρόνος για συζήτηση και τα κονδύλια είναι μηδαμινά», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ακόμα ότι εκ μέρους του ΑΚΕΛ τέθηκε το θέμα στόχων που μπαίνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για εκπομπές αερίων, Fit for 55. Επεσήμανε ότι η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και γι’ αυτό ζητήθηκε ενημέρωση για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση. 

Είπε, ακόμα, ότι εκφράστηκε απογοήτευση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τους σκύλους, καθώς και οι προβληματισμοί για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει σχέδια για καταφύγια ζώων από τις Τοπικές Αρχές, παρά την ύπαρξη κονδυλίου ύψους 1,5 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό. 

«Επαναλάβαμε την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ σε ό,τι αφορά στον ΟΕΔΑ ζητήσαμε ξεκάθαρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάσταση», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, πέρα από το θέμα των ασφαλτικών εργοστασίων, αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις σε κάποια θέματα που θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί, όπως είπε, μεταξύ των οποίων και η εναρμόνιση με κάποιες ευρωπαϊκές οδηγίες. Είπε ότι κάποια νομοθετήματα παραμένουν στα Υπουργεία και παρουσιάζονται τελευταία στιγμή στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μη δίνεται τους βουλευτές ικανοποιητικός χρόνος για να τα μελετήσουν. Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επαρκή στελέχωση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ιδίως αφού αυτό έχει επιφορτιστεί και με θέματα που αφορούν τα εργοστάσια. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας. Ακολούθως, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και για τις σχετικές αδειοδοτήσεις. «Θέλουμε να δούμε νομοθεσίες που θα στηρίξουν το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Επιτροπής είναι να βρεθεί ισορροπία για τη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ιούνιο τα αντισταθμιστικά μέτρα για Ακάμα 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Προσβολή πεύκων από πιτυοκάμπιες

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το φαινόμενο της εκτεταμένης προσβολής των πεύκων από πιτυοκάμπιες που παρατηρείται και οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.  

Επιδημία πιτυοκάμπης φέτος, με προβλήματα στα δέντρα και στον πληθυσμό

Εκτεταμένο είναι φέτος το πρόβλημα με τον πληθυσμό του εντόμου πιτυοκάμπη στην Κύπρο, καθώς οι θερμοκρασίες, ακόμα και τους μήνες του χειμώνα ήταν αυξημένες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στην Κύπρο και παρατηρείται κυρίως στην τραχεία πεύκη, που ευδοκιμεί στο νησί μας, όπως εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος, τόνισε την σοβαρότητα του προβλήματος, τόσο ως προς τον αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και προς τον άνθρωπο, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από τους αρμόδιους ενημέρωση ως προς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στα δέντρα η πιτυοκάμπη και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον άνθρωπο. Κάλεσε, επίσης, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, να αναφερθεί στις δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα έντομο, το οποίο, μάλιστα, δεν προκαλεί νέκρωση στο δέντρο, αλλά μόνο φάγωμα των βελονών του. Στον άνθρωπο, όμως, προκαλεί διάφορες αλλεργίες, όταν απελευθερώνονται στον αέρα οι τρίχες που έχει στο σώμα της η πιτυοκάμπη. Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε πως είναι ένα πρόβλημα που συναντάται και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, αναφέρθηκε στους αεροψεκασμούς, οι οποίοι γίνονται, πλέον, με βιολογικά φάρμακα, χάριν της εναρμόνισης με ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Ωστόσο, τα βιολογικά φάρμακα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, ενώ αναμένεται πως σύντομα οι αεροψεκασμοί θα απαγορευθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ανησυχητική, γι’ αυτό ζητήθηκε από τις αρχές να γίνει εθνική σύσταση, ώστε να επιτραπεί στην Κύπρο να συνεχίσει να διενεργεί ψεκασμούς, έστω και επίγειους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, για την επόμενη χρονιά θα εξεταστεί η εντατικοποίηση μέτρων που ήδη λαμβάνονται: αύξηση των φερομονικών παγίδων, η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για πουλιά που τρέφονται με την πιτυοκάμπη, ενίσχυση του πληθυσμού των νυχτερίδων, οι οποίες επίσης τρέφονται με την πιτυοκάμπη. Εξετάζεται, επίσης, η μηχανική καταπολέμηση, δηλαδή η αποκοπή των φωλιών, η απομάκρυνση και η καύση τους, ειδικά σε σχολεία, πάρκα και αυλές.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συμμετείχαν, επίσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες υπηρεσίες του κράτους. Όλοι συμφώνησαν στο ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο φέτος, αλλά οι όποιες δράσεις αντιμετώπισής του θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, για να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα