Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Το πρόγραμμα υλοποίησης των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα.
Δηλώσεις:
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος είπε:
- Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το πρόγραμμα υλοποίησης των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου ΑΚΑΜΑ.
- Πρέπει να σημειωθεί αρχικά ότι το ζήτημα της σωστής διαχείρισης και προστασίας του Ακάμα χρονολογείται. Εδώ και δεκαετίες καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης στο θέμα. Δυστυχώς, τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν αυτό να γίνει πραγματικότητα. Χρειάζεται, όμως, πολιτική βούληση την οποία η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι δεν έχει.
- Να θυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση του 2009 προέβλεπε ανταλλαγή γης, μεταφορά των αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης, γιατί πάνω από όλα το σχέδιο για τον Ακάμα είχε και πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
- Δυστυχώς, τα σχέδια δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τότε τα ζητήματα της περιοχής του Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το μόνο που βλέπουμε, όμως, χρόνο με το χρόνο να προχωρά είναι το σχέδιο μείωσης της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και μια συνεχή προσπάθεια παραχώρησης δικαιωμάτων μεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής.
- Αν τα τοπικά σχέδια που εκπονούνται σήμερα δεν συμπεριλαμβάνουν τέτοια συστήματα ανταλλαγής γης που θα βασίζονται σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια τότε είτε θα αποτύχουν, είτε θα καταδικάσουν τον Ακάμα και τους κατοίκους της περιοχής.
- Το Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό, οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κατά πολύ μικρότερου προστατευόμενου δάσους. Επιπλέον, εξαιρεί το 25% της χερσαίας επικράτειας του ΦΥΣΗ 2000.
- Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το Σχέδιο από θέση αρχής. Διαφωνούμε με το Σχέδιο γιατί καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα. Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση για συζήτηση του σχεδίου είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των περιοχών προστασίας.
- Ζητούμε από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και την υπουργική επιτροπή να πουν καθαρά τί προτίθενται να κάνουν στην περιοχή του Ακάμα.
- Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών κινημάτων και των ανθρώπων της περιοχής για την προστασία της περιοχής, και τοποθετούμαστε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου, το οποίο εάν αξιοποιηθεί σωστά και με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων, θα επιφέρει μόνο θετικά για την περιοχή.
Πρόνοιες για ήπια ανάπτυξη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ζητούν οι κοινότητες
Το αίτημά τους για αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, επανέλαβαν εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη, ενόψει της επικείμενης δημοσίευσης του Σχεδίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίες φθίνουν οικονομικά και πληθυσμιακά τα τελευταία 30 χρόνια, τόνισαν οι κοινοτάρχες, είναι η συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, προνοιών οι οποίες θα επιτρέψουν μια ήπια ανάπτυξη, σε αρμονία με το περιβάλλον.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι κοινοτάρχες ανέδειξαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του καθεστώτος των μηδενικών συντελεστών δόμησης στον Ακάμα, το οποίο απαγορεύει στους κατοίκους να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο τις περιουσίες τους.
Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επεσήμανε ότι «η ευημερία των κοινοτήτων του Ακάμα, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία».
Πηγή πρόσθετης ενημέρωσης – ΚΥΠΕ