Επιτροπή Περιβάλλοντος: Διαχείριση δημοτικών αποβλήτων και ρύπανση ατμόσφαιρας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των τοπικών αρχών διοίκησης, σε σχέση με τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων, καθώς και η ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων σε σχέση με το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η συζητούμενη νομοθεσία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν τη νομική υποχρέωση να κάνουν ανακύκλωση και θα είναι υπόχρεο το κάθε σπίτι να βγάζει έξω όχι μόνο το σακούλι με τα ανακυκλώσιμα υλικά και το σακούλι με τα χαρτιά, αλλά να χρησιμοποιεί και έναν ειδικό κάδο στον οποίο θα μπαίνουν τα αποφάγια της κουζίνας, τα οποία θα μετατρέπονται σε βιοαέριο μέσω αναερόβιας διαδικασίας. Το βιοαέριο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρισμού, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι το υλικό που μένει πίσω μπορεί να στεγνώσει, να αλεστεί και να πωληθεί στα φυτώρια ως φυτόχωμα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, παράγοντας ηλεκτρισμό για τις κοινότητές τους σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς και εδαφοβελτιωτικό. «Έχουμε τη φοβερή ευκαιρία να κάνουμε προχωρημένα πράγματα και να βοηθήσουμε τον κόσμο να μειώσει τα έξοδά του στον ηλεκτρισμό και να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τέλη σκυβάλων, ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι, με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί, η τοπική αρχή θα μπορεί να χρεώσει τέλος καθαριότητας σε ένα σπίτι, αλλά σε ό,τι αφορά την κατοικία, δεν θα πληρώνει κάποιος τέλος σκυβάλων. «Αν αφαιρέσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, το χαρτί, τα αποφάγια, τα μπουκάλια, τις μπαταρίες, τότε θα πρέπει να προμηθευτούμε από τον Δήμο ειδικό σακούλι για να τοποθετήσουμε ό,τι απομένει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το σακούλι αυτό θα έχει κάποια τιμή. Θα μειωθούν δραματικά τα λεφτά που δαπανούμε για τη διαχείριση αποβλήτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 180, είπε.

Ερωτηθείς για το σύστημα που εφαρμόζει ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε ότι αυτό έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που συζητεί η Βουλή, εξηγώντας ότι στο σακούλι που δίνει ο Δήμος Αγλαντζιάς μπαίνουν μέσα και τα οργανικά απόβλητα και τα αποφάγια, ενώ στη Βουλή συζητείται η εισαγωγή ειδικού κάδου για τα αποφάγια. Αυτό συνεπάγεται φοβερή μείωση των εξόδων για τις κατοικίες, κατέληξε.

Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Περιορισμός των Εκπομπών Ορισμένων Ρύπων στην Ατμόσφαιρα από Μεσαίου Μεγέθους Εγκαταστάσεις Καύσης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η ορθότερη εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με τα άρθρα 5(4), 7(6), 7(7), 8(3), 9 και 16 της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2015 για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, μετά από Προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 23.9.2021. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τα πιο πάνω άρθρα της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2193 κατά τρόπο σύμμορφο.

Ο περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με τις διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 2 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 26/02/2024 – 01/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 26/02/2024            Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..        Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, 11:00 π.μ..  Τρίτη 27/02/2024             Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..           Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                     Επιτροπή για

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο