Επιτροπή Περιβάλλοντος: Διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές, περιβαλλοντικός θόρυβος και πλαστικά προϊόντα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/03/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Κ.Κ.), μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της σωστής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με την ελάχιστη δυνατή οχληρία, καθώς και την επίτευξη του σχετικού ευρωπαϊκού στόχου ανακύκλωσης, που είχε καθοριστεί στο 70% των αποβλήτων, κατά βάρος, μέχρι το 2020.

«Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν με μπάζα που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία στην ύπαιθρο», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εκτελούν έργα, οι μεταφορικές εταιρείες, οι εταιρείες χωματουργικών εργασιών και οι εταιρείες με skip.

«Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για διάφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να μπορεί ο υπάρχων κανονισμός να επιλύσει περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ αν χρειαστεί, όπως είπε, μπορεί να γίνουν αλλαγές και στον βασικό νόμο, ώστε αυτός να εξυπηρετεί καλύτερα το περιβάλλον και την κοινωνία.

Όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου, τα μπάζα από κατασκευές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όγκο είδος αποβλήτων, μετά τα οικιακά απόβλητα, στην Κύπρο και γι’ αυτό συνιστά καίριας σημασίας ζήτημα η διευθέτηση της απομάκρυνσής τους.

Εξήγησε ότι, επειδή είναι μικρές οι εταιρείες που εμπλέκονται με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων αυτών, συχνά επιδιώκουν να βρίσκουν προσωρινούς, κοντινούς χώρους απόθεσής τους, ώστε να μεταφέρονται μαζικά στις μονάδες επεξεργασίας τους και να μην κάνουν συχνά δρομολόγια μέχρι εκεί, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα διαλογής τους, ώστε να μη χρεώνονται πιο ακριβά κατά την παραλαβή τους, ως μικρό φορτίο.

Με τη δυσκολία στην εξεύρεση τέτοιων χώρων, δημιουργούνται αδιέξοδα, στα οποία επιχειρεί να δώσει λύση και η συζήτηση που αναπτύσσεται στη Επιτροπή το τελευταίο διάστημα και, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «με το διάλογο που ανοίξαμε με τις εταιρείες για τη διαχείριση μπάζων και τις εταιρείες που κάνουν τη μεταφορά, προσδοκούμε να βρούμε κάποια λύση». «Κάνουμε αργά και προσεκτικά βήματα, ώστε να βρούμε τρόπο να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά να βρούμε και ένα λειτουργικό τρόπο για να συνεχίσει να εργάζεται ο τομέας χωρίς προβλήματα», πρόσθεσε.

«Συναντήθηκα με όλες τις εταιρείες και εισηγήθηκα να συνεργαστούν γιατί η διαδικασία να πάρει κάποιος άδεια και να βρει τεμάχιο για τη διαχείριση αποβλήτων, έχει κάποιο κόστος, που δεν μπορεί να καλύψει μόνη της μία μικρή εταιρεία. Εισηγήθηκα να συνεργαστούν ανάλογα με την περιοχή στην οποία εργάζονται και τώρα έχουν αρχίσει να οργανώνονται, επομένως μπορούμε τώρα να έχουμε διάλογο», κατέληξε.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

2. Ο περί Αξιολόγησης και Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Θορύβου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως εξετάσει κατά προτεραιότητα το υπό αναφορά νομοσχέδιο, καθότι η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονιστεί με σχετική Οδηγία το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 και, δεδομένου ότι αυτή η χρονική προθεσμία έχει παρέλθει, έχει διαβιβαστεί στη Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή, ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2022.

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των προνοιών του υπό εξέταση νομοσχεδίου, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται σε επόμενη συνεδρία της.

3. Ο περί Αποβλήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή διαβουλεύθηκε επί της τροπολογίας που κατατέθηκε από τους βουλευτές κ. Χρίστο Ορφανίδη και Χρύσανθο Σαββίδη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, σχετικά με την επέκταση της προθεσμίας εντός της οποίας θα είναι επιτρεπτή η διαθεσιμότητα στην αγορά των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης που προβλέπονται στις διατάξεις του Μέρους Β του Παραρτήματος VIA, καθώς και των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα