Επιτροπή Παιδείας: Υφυπουργείο Πολιτισμού και αναπληρώσεις εκπαιδευτικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 12/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού στο οποίο θα μεταφερθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με τις αρμοδιότητές τους, καθώς και η αρμοδιότητα της θεατρικής ανάπτυξης από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό Πολιτισμού παρά τω Προέδρω.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού στο οποίο θα μεταφερθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με τις αρμοδιότητές τους, καθώς και η αρμοδιότητα της θεατρικής ανάπτυξης από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό Πολιτισμού παρά τω Προέδρω.

Κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα είναι, μεταξύ άλλων, η χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου, η διαχείριση των αρχαιοτήτων, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, η καταγραφή και αποδελτίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, η διαχείριση ή/και εποπτεία δημόσιων μουσείων, πινακοθηκών και βιβλιοθηκών και άλλων πολιτιστικών οργανισμών ή ιδρυμάτων, η προώθηση της κατάρτισης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης σε θέματα πολιτισμού, η προώθηση και στήριξη επενδύσεων στον πολιτισμό, η υλοποίηση πολιτικών για ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πρόσβασης και συμμετοχής του κοινού στην πολιτιστική ζωή και πολιτιστικά αγαθά, η προώθηση της αποκέντρωσης και η πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, η ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργασιών με άλλα κράτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσω της θέσπισης οργανωμένης στρατηγικής πολιτιστικής διπλωματίας καθώς και προώθηση της καινοτομίας στο χώρο του πολιτισμού.

Ο περί Μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Νόμος του 2021

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η σχετική τροποποίηση όλων των νόμων, κανονισμών, διαταγμάτων και δημόσιων εγγράφων.

Ο περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκόπος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση της λέξης «Υπουργός» με τη λέξη «Υφυπουργός».

Ο περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού «Περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμου» ώστε να συνάδει με τον «Περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τῳ Προέδρῳ και Συναφών Θεμάτων Νόμο» του 2021.

Δηλώσεις:

Προς ολοκλήρωση η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Άρχισε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο τομέα του πολιτισμού. Έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη η Κύπρος, με την πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και την καθημερινή δημιουργία των συντελεστών του πολιτισμού, να δώσει νέες προοπτικές και στην πολιτιστική δημιουργία και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συναντήσεις με τους οργανωμένους φορείς της πολιτιστικής δημιουργίας, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και την πρωτοβουλία του να προτείνει νομοθεσία που θα κατοχυρώσει την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική η στήριξή τους και να αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι διάφορες ανησυχίες και αιτιάσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Υφυπουργείο δεν ευσταθούν. Όπως είπε, το Υφυπουργείο θα είναι Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω και οι αρμοδιότητες για τις αρχαιότητες θα υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο μέσω του Υφυπουργού που θα διορίζει, δηλαδή στο κεντρικό κράτος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την άποψη ότι με την έναρξη της κατ’ άρθο συζήτησης βρίσκονται στον σωστό δρόμο και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αδήριτη ανάγκη για έναν λαό που υποφέρει πνευματικά και ηθικά, την ώρα που καταγγέλλεται η διαφθορά, η διαπλοκή και η ηθική κατάπτωση και είναι απαραίτητο να επιδειχθεί πολιτική βούληση για ανύψωση του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φτάσει αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση σε αίσιο τέλος, να αποκτήσει ο πολιτισμός επίσημο θεσμικό βήμα, για συστημική ολοκληρωμένη διαχείριση για την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική δημιουργία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο με τη δημιουργία του Υφυπουργείου θα υπάρξει επιτέλους στήριξη του πολιτισμού, αναφέροντας ότι με αυτή την Κυβέρνηση εδώ και δέκα χρόνια ο χώρος του πολιτισμού δεινοπαθεί και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες ότι δεν υπάρχει οικονομική και άλλη στήριξη του πολιτισμού, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Όπως είπε, δεν είναι κυρίως ζήτημα αλλαγής δομών, αλλά είναι κυρίως ζήτημα πολιτικών, που θα εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν για τον πολιτισμό. Εξέφρασε ανησυχία ότι αυτή η Κυβέρνηση με όποιες δομές κι αν εφαρμοστούν θα έχει πάντοτε τον πολιτισμό ως τον φτωχό συγγενή της πολιτικής της.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το κόμμα στηρίζει τη δημιουργία  του νέου Υφυπουργείου πάνω σε σωστές βάσεις, προσπαθώντας για τη διασφάλιση της προοπτικής της πολυεπίπεδης ανάπτυξης του πολιτισμού, εκπληρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο, διαχρονικό στόχο και αίτημα όλης της κοινωνίας και ειδικότερα των ανθρώπων του πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι έχουν εμβολιάσει με ουσιαστικές προτάσεις και τροποποιήσεις το νομοσχέδιο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας καινοτόμος και σύγχρονος οργανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει την προστασία, τη διατήρηση, την προώθηση, την προβολή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης του τόπου μας αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι απουσίες εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται και αναπληρώνονται είπε ο Υπουργός Παιδείας

Οι απουσίες εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται και αναπληρώνονται και τις τελευταίες δύο μέρες δεν έμειναν παιδιά χωρίς εκπαίδευση, είτε με αντικαταστάσεις είτε με διάφορες άλλες διαδικασίες, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ύστερα από ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για το θέμα.

Αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα σχολεία λόγω της πανδημίας, είπε ότι όταν γίνεται λόγος για αντικαταστάσεις εννοούν την διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που είναι θεσπισμένη με ειδικούς κανονισμούς. Όταν ακούμε, είπε, ότι έλειπαν 100 εκπαιδευτικοί και έχουν αντικατασταθεί οι 70, δεν σημαίνει ότι δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις για τους υπόλοιπους 30. Υπάρχουν όπως είπε διαδικασίες και τρόποι στο Υπουργείο Παιδείας με τους οποίους γίνεται αναπλήρωση.

Κάλεσε επίσης τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να σταματήσουν να δίνουν δημοσίως στατιστικά στοιχεία που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, που παρουσιάζουν διαφορά ανάμεσα στις απουσίες και τον αριθμό των αντικαταστάσεων.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, είναι ένας διαρκής αγώνες και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι μέσα από προτάσεις του Υπουργείου Υγείας που οδηγήθηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρξει μια νέα διαδικασία αντιμετώπισης στενών επαφών ώστε να διευκολυνθεί κατά πολύ το έργο στα σχολεία.

Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των σχολείων και η φοίτηση με φυσική παρουσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι έγιναν δέκτες πολλών παραπόνων για την κατάσταση στα σχολεία λόγω της έξαρσης της πανδημίας και ότι θα ενημερωθούν για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας. Κάλεσε όλες τις δυνάμεις της πολιτείας να συνδράμουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και εξέτασης των μαθητών.

Όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων και το αίτημα για αναβολή είπε ότι θα δουν πως θα διαμορφωθούν τα δεδομένα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και θα αξιολογήσουν ψύχραιμα το θέμα, ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους, που παρακάθονται σε εξετάσεις για το μέλλον τους υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η κατάσταση στα σχολεία είναι πολύ δύσκολη λόγω και των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν αλλά και λόγω της έλλειψης προγραμματισμού, προχειρότητας και διαλόγου του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Έκανε λόγο για παιδιά που μένουν στο σπίτι ως κρούσματα ή στενές επαφές χωρίς ουσιαστική εκπαιδευτική απασχόληση, για παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν κρίσιμες εξετάσεις ενώ οι εκπαιδευτικοί τους δεν είναι στα σχολεία.

Έκανε επίσης λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές και είπε ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις διότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός.

Σημείωσε ότι ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούσαν να αναβληθούν οι εξετάσεις των τετραμήνων γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παιδαγωγικό έγκλημα, δυστυχώς το ανεξήγητο γινάτι του Υπουργού Παιδείας και του ΔΗΣΥ οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αγκάθι η μετακίνηση τμημάτων για το υφυπουργείου Πολιτισμού

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα