Επιτροπή Παιδείας: Στόχοι Υφ. Πολιτισμού, έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια και εξετάσεις τετραμήνων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη. 

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού στους Βουλευτές 

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε». 

Ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής για πρώτη φορά σήμερα από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην υποστελέχωση του Υφυπουργείου αλλά και στην ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως μια «μεγάλη πρόκληση». 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ο Μιχάλης Χατζηγιάννης παραλλήλισε τον πολιτισμό με την κολυμβήθρα του Σιλωάμ «στην οποία πρέπει να βαπτιζόμαστε καθημερινά». «Είμαστε ακόμη στην αρχή. Το Υφυπουργείο είναι υπό διαμόρφωση οικοδόμημα», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να γεννά πολιτική και όχι το ανάποδο. 

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι είναι καλοδεχούμενη η κριτική. «Το Υφυπουργείο απογαλακτίστηκε από το ΥΠΑΝ πριν από 8 μήνες και υπάρχει πολύ λίγο προσωπικό», υπέδειξε.  

«Το Υφυπουργείο δεν είναι φέουδο κανενός. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. «Αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε», σημείωσε. 

Παράλληλα, επειδή δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους Βουλευτές ανέφερε ότι θα επανέλθει με γραπτές απαντήσεις. 

Οι τρεις προτεραιότητες 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία και απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων που έχει θέσει, ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για 3 προτεραιότητες. 

Η πρώτη είναι η κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη που, όπως είπε, «δεν είναι θέμα μόνο του Υφυπουργείου Πολιτισμού αλλά συνδέεται και με τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών». Η δεύτερη είναι η κάρτα νεολαίας και η τρίτη είναι η φοροαπαλλαγή των ιδιωτικών χορηγιών στις κυπριακές παραγωγές «έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα από τους Κύπριους καλλιτέχνες πάσης ιδιότητος», σημείωσε.  

Υποστελεχωμένο το Υφυπουργείο 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στελέχωση του Υφυπουργείου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δήλωσε ότι παρέλαβε «ένα Υφυπουργείο εντελώς υποστελεχωμένο». «Έχουμε ξεκινήσει δουλειά από την πρώτη μέρα, βλέπουμε όλους τους φορείς του καλλιτεχνικού φάσματος και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τα άτομα που χρειαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες», πρόσθεσε. 

Μιλώντας για το ύψος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται για «ένα τεχνικό θέμα».  

Μεγάλη πρόκληση η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων 

Αναφερόμενος στην επικείμενη ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο, τη χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη πρόκληση», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εξαίρετοι και καταρτισμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που μπορούν να συνδράμουν». 

Σε εισαγωγική του παρέμβαση στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τον Υφυπουργό όπως με τις ενέργειές του συντείνει στην προαγωγή του πολιτισμού στην Κύπρο.  

Απευθυνόμενος προς την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, ζήτησε να επιλεγούν άξιοι άνθρωποι για στελέχωση του Υφυπουργείου, όχι κομματικοί. Απευθυνόμενος προς τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, είπε ότι «πολιτισμός δεν είναι μόνο το τραγούδι και το θέατρο». 

Απαντώντας, η κ. Λαμπριανίδου επεσήμανε ότι «είναι αδύνατο να χτίσεις ένα Υφυπουργείο και να εκλιπαρείς να παραχωρηθούν άτομα για τις ανάγκες του». Ακόμη, είπε ότι το Υφυπουργείο θα επαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ένταξή του, οι οποίες είχαν σταματήσει.  

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι υποστελεχωμένο με πέντε εργαζόμενους μόνο, επισημαίνοντας ότι η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.  

«Πρέπει οι πολύ ψηλές απαιτήσεις μας να μπορούν να ευοδωθούν. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή χρειάζεται ηλεκτροσόκ, και ο πολιτισμός είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως και η Παιδεία», πρόσθεσε. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ζήτησε τη θέση του Υφυπουργού για το ζήτημα των καλλιτεχνών και ο  Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι το κόμμα του θα συμβάλει δημιουργικά στο έργο του Υφυπουργείου. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Κάρουλλας, είπε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να στηρίξουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε τις προσπάθειες συγκρότησης μηχανισμών εντός του Υφυπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη ποιο είναι το όραμα του για τον πολιτισμό, ζήτησε να μάθει αν θα αυξηθεί το κονδύλι για το πρόγραμμα Θυμέλη. Έθεσε ερώτημα για την ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ζήτησε να πώς προτίθεται το Υφυπουργείο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-27 και πώς θα λειτουργήσουν τα Κύπρια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο;  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως τα όσα λέγονταν «για το πόσο πρόχειρα συστάθηκε αυτό το Υπουργείο, για την έλλειψη οργανογράμματος και οργανωτικής δομής, τα περιορισμένα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση του Υφυπουργείου». Πρόσθεσε ότι «είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε». 

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι «δεν πήραμε απάντηση σε κανένα ερώτημα ουσιαστικά, παρά την ύπαρξη έστω του κυβερνητικού προγράμματος με βάση το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι θα οικοδομηθούν οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, «θα δώσουμε ακόμα λίγο χρόνο, ευελπιστώντας ότι θα πάρουμε τις απαντήσεις που δικαιούμαστε ως Βουλή των Αντιπροσώπων». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού πώς σκέφτεται να προχωρήσει με τη δομή και το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε ότι η νομοθεσία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1987 και χρήζει εκσυγχρονισμού. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, επεσήμανε ότι δεν δόθηκε σαφής δομή και οργανόγραμμα όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, ζήτησε να επανέλθει το τιμητικό επίδομα των καλλιτεχνών που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ χαιρέτισε την ιδέα για την κάρτα νέων, προτείνοντας αλλαγές. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφερόμενος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, είπε ότι είναι σε κακή κατάσταση οι αρχαιότητες στην Παλαίπαφο και πρότεινε στον Υφυπουργό να πάει εκεί και να δει ιδίοις όμμασι. Ακόμη, έκανε λόγο για πολιτισμός όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στις κοινότητες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε να ενταχθεί τμήμα Λαογραφίας στο νέο Κυπριακό Μουσείο. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, διερωτήθηκε αν οι αρχαιότητες στη Σουηδία είναι προϊόν κλεπταποδοχής και ζήτησε την άποψη του Υφυπουργού Πολιτισμού για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα κατεχόμενα και για τον σφετερισμό κατεχόμενων μνημείων. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ο κόσμος αναμένει πολλά από το Υφυπουργείο. «Πρέπει οι καλλιτέχνες να πάρουν αυτό που τους αξίζει, όχι μόνο λεφτά, αλλά και κύρος», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ θα είναι συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης θέσεων που θα πρέπει να υποβληθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ιουνίου. «Πόση δουλειά έγινε με το θέμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο χρειάζεται δομή και οργάνωση; Τι γίνεται με την κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη;», διερωτήθηκε.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Τρυφωνίδης, είπε ότι έθεσε τα ζητήματα της άμεσης προώθησης του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, της υποστελέχωσης του Υφυπουργείου, της προώθησης της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, καθώς και της εισαγωγής φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό. 

Ακόμη, έκανε λόγο για την επεξεργασία του Νόμο για το Ελάχιστο Υποχρεωτικό Ποσοστό Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης, την προώθηση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και της ίδρυσης Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, καθώς και την προσπάθεια για βελτίωση του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, ανέφερε ότι θα στηρίξει τον Υφυπουργό και ότι πρέπει να δοθεί σημασία στους ανθρώπους του πολιτισμού και στην πολιτιστική κληρονομιά των κατεχομένων. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ρώτησε τον Υφυπουργό τι γίνεται με τις περιουσίες που έχουν χαρακτηριστεί ως νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Μιλώντας για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έκανε λόγο για πολλές περιοχές της Λεμεσού οι οποίες «καταδυναστεύονται από μια αργοκίνητη υπηρεσία που δεν παίρνει γρήγορες αποφάσεις». Αναφερόμενος στις ανάγκες στελέχωσης του Υφυπουργείου, σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μπορεί να ζητήσει αποσπάσεις υπαλλήλων και να προκηρύξει θέσεις στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.  

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία είπε ότι «είναι σχεδόν ακατόρθωτο μέσα σε 20 μέρες από τη μέρα που διορίστηκε ο Υπουργός, να έχουμε την απαίτηση να ερχόταν στη Βουλή με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτεραιοτήτων για την επόμενη πενταετία». 

Κάνοντας λόγο για «κανιβαλισμό που έχει δεχτεί ο συγκεκριμένος Υφυπουργός», είπε ότι ο ίδιος καθηκόντως θα σταθεί δίπλα στον Υφυπουργό και δίπλα στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: M. Χατζηγιάννης: Επίτευξη στόχων ή «αποχώρηση» 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμου ώστε να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας παρέχοντας εργαλεία και αρμοδιότητες στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Επιπρόσθετα προτείνεται να περιληφθούν στην υποχρέωση εμπλουτισμού με έργα τέχνης και οι περιπτώσεις αγοράς, ανακαίνισης, μετατροπής και ενοικίασης κτιρίων από την κυβέρνηση ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Τέλος οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο και ταυτόχρονο στην στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. 

Έργα τέχνης μόνο στο 1/3 των δημοσίων κτιρίων, στη Βουλή πρόταση νόμου για υλοποίηση της νομοθεσίας 

Με στόχο να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει μηχανισμός υλοποίησης της κείμενης νομοθεσίας, άρχισε στην Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση πρότασης νόμου σε σχέση με τον εμπλουτισμό δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης.  

Σε τοποθέτηση της ενώπιον της Επιτροπής η Αναπληρώτρια ΓΔ του Υφυπουργείου Πολιτισμού Εμμανουέλα Λαμπριανίδου χαιρέτισε την πρόταση νόμου. 

Παουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, εκ των εισηγητών της, ανέφερε ότι τροποποιούνται 12 σημεία. Στόχος, είπε, είναι να διασφαλιστεί μηχανισμός για να υλοποιείται αυτή η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι μόνο το 1/3 των δημοσίων κτηρίων έχουν εμπλουτιστεί με έργα τέχνης.  

Επιπλέον, συνέχισε, τίθενται παράμετροι για τα κτήρια που ενοικιάζονται ή ανακαινίζει το κράτος. «Προωθούμε πρόνοιες διαφάνειας για τον τρόπο επιλογής των έργων τέχνης, βάζοντας την αντίστοιχη πρόνοια για σύγκρουση συμφέροντος», είπε ο κ. Κουκουμάς. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν φέρει ένσταση, φτάνει η πρόνοια να μπαίνει εγκαίρως στους προϋπολογισμούς του κάθε Υπουργείου για ομαλή διαδικασία. 

Η Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, χαιρέτισε την πρόταση νόμου και συμφώνησε στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από το Υφυπουργείο. Εξέφρασε τη σκέψη για θεσμοθέτηση συμβουλευτικής επιτροπής, με την οποία συμφώνησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρουν την έκκληση της Επιτροπής για την ανάγκη στελέχωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού. 

Από την πλευρά της, η Κατίνα Κώστα, Πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΤΕ συμφωνεί απόλυτα με την κατατεθειμένη πρόταση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας ότι θα ακολουθούνται οι οδηγίες που θα δοθούν. Πρότεινε τον διορισμό εκπροσώπου, μέσω του οποίου θα γίνεται γνωστό πώς προχωρεί η διαδικασία, καθώς και τη σύσταση επιτροπής σχετικά με τα κτήρια που δεν ακολούθησαν τη διαδικασία. 

Εκ μέρους των καλλιτεχνών, η Μαρία Λοϊζίδου τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει το τμήμα που θα ασχολείται με αυτό το θέμα μόνιμα. Για τους όρους εντολής του διαγωνισμού θα πρέπει να συστήνεται ομάδα που να περιλαμβάνει άτομο από το Υφυπουργείο, από το ΕΚΑΤΕ και από τον Σύνδεσμο Καλλιτεχνών, για να υπάρχει διαφάνεια, πρόσθεσε.  

Η κ. Λοϊζίδου πρότεινε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε 2 φάσεις, με την 1η φάση να περιλαμβάνει το πλαίσιο-οδηγό και τη 2η φάση τον διαγωνισμό. Επεσήμανε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι εντολής εργασίας και ότι κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμμετέχει με μόνο μια πρόταση.  

«Εκείνος που κερδίζει τον διαγωνισμό να μην έχει κερδίσει τα τελευταία 2 χρόνια άλλο διαγωνισμό, για να μην αποβαίνει εις βάρος νέων καλλιτεχνών», εισηγήθηκε η κ. Λοϊζίδου. Έκανε λόγο για 22 νέους διαγωνισμούς σε σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και για τους όρους ασφαλείας και υγείας που πρέπει να ακολουθούνται.  

Η συζήτηση της πρότασης νόμου θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση για να εξεταστεί κατ’ άρθρον και να διαπιστωθεί ποιες εισηγήσεις θα μπορούν να ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου. 

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε ο οργανισμός να υποχρεούται να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιαδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. 

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων 

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροής και απαντώντας σε ερώτηση αν τον καλύπτει η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, για τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα περιμένει, «από σεβασμό προς τα πλαίσια που καθορίζονται από το Σύνταγμα, την Υπουργό να υποβάλει την πρότασή της για το β’ τετράμηνο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.  

Τον Ιούνιο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) ποια θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά». «Ο χρόνος είναι ελάχιστος, δεν έχουμε καμία πρόθεση να καθυστερήσουμε, ούτε θα δεχθούμε καθυστερήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου για να πάει η πρόταση για το νέο σύστημα αξιολόγησης στην Ολομέλεια.    

Σε δικές του δηλώσεις, ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι «πρέπει να στοχεύουμε στην οικοδόμηση ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου ποσοτικού συστήματος αξιολόγησης τόσο για τους μαθητές/τις μαθήτριες όσο και για τη μαθησιακή διαδικασία, δηλαδή ενός ορθολογικού πλαισίου κατάδειξης αδυναμιών και πλεονεκτημάτων για τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».  

Ακόμη, είπε ότι η βαρύτητα της εξέτασης του β’ τετραμήνου στο 20% θα πρέπει να είναι αυξημένη για την όσο το δυνατόν αξιόπιστη αξιολόγηση ανάμεσα στα δύο τετράμηνα, προσθέτοντας ότι η μείωση της εξεταστέας ύλης στο 60% είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η βαρύτητα της εξέτασης του β΄τετραμήνου θα μπορούσε να ανέρχεται στο 30%.       

Ο κ. Κάρουλλας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη λειτουργία μηχανισμού εποπτείας της θεματοθέτησης και του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων τετραμήνων και τόνισε την ανάγκη για την αξιολόγηση του θεσμού μετά και την καθολική εφαρμογή του, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.  

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε ό,τι αφορά τη θέση του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων. Το πρώτο, σημείωσε, είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την εξέταση του α’ τετραμήνου, κάνοντας λόγο για «φιάσκο».  

Σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο για τις εξετάσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα περιμένει να δει τη συνολική πρόταση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν είναι ικανοποιητική η θέση του Υπουργείου Παιδείας για την τρέχουσα χρονιά, «διότι η μεγάλη σφαγή των μαθητών έγινε στην ενδιάμεση εξέταση», όπως είπε.  

«Θα ζητήσουμε στην Επιτροπή Παιδείας επειγόντως την ερχόμενη Τετάρτη να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για άμεση κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά και για να είναι η ενδιάμεση εξέταση του Ιανουαρίου καθαρά διαμορφωτική, να μην επηρεάσει δηλαδή τη συνολική βαθμολογία των μαθητών», επεσήμανε. 

Αναφερόμενος στις καταγγελίες οργανωμένων γονιών για την ύπαρξη βαθέως κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι εκείνος που σηκώνει στο τέλος της ημέρας την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις είναι ο εκάστοτε Υπουργός. «Αν εννοούμε ότι η Υπουργός είναι εγκλωβισμένη στις θέσεις των τεχνοκρατών, αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από την ουσία του ζητήματος. Εγώ δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο», κατέληξε. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, είπε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την εισήγηση της Υπουργού Παιδείας που αφορά το β’ τετράμηνο, όμως θα ζητήσει εξηγήσεις για τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το α’ τετράμηνο και τη βαρύτητα του 5%.  

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες από την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό ούτως ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 5%, για να αμβλύνουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εξετάσεις του α’ τετραμήνου», πρόσθεσε. 

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανεξάρτητος Βουλευτής, ανέφερε ότι «η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι εκ των ων ουκ άνευ, για το καλό του δημόσιου σχολείου και των παιδιών μας». Κατά τον ίδιο τρόπο, συνέχισε, «θα πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό ότι δεν γίνεται να μην αξιολογούνται οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες».  

«Με ποιον άλλον τρόπο εκτός από τις εξετάσεις θα μπορούμε να επιλέγουμε τους νέους που θα φοιτήσουν στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας; Με ποιον άλλον τρόπο θα δικαιώσουμε τους μαθητές εκείνους που είναι πράγματι άριστοι και αναμένεται σε λίγα χρόνια να στελεχώσουν αυτήν την κοινωνία και να στηρίξουν τον λαό μας;», διερωτήθηκε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον