Επιτροπή Παιδείας: Σοβαρές καταγγελίες ΓΕ, στην Ολομέλεια οι προϋπολογισμοί ΠΚ, ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €172.317.000.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €18,520,000 και περιλαμβάνει Κρατική Χορηγία ύψους €13,500,000. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ για το έτος 2023 ανέρχεται στα €19.393.696.  

Σοβαρές καταγγελίες ΓΕ, στην Ολομέλεια οι προϋπολογισμοί ΠΚ, ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ  

Τα θέματα της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οργανισμών αλλά και το υψηλό ενοίκιο που καταβάλλει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων Κύπρου (ΠΚ) και ΑΠΚΥ, με τους Βουλευτές να εκφράζουν την στήριξή τους στα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και την ανάγκη ελέγχου για αποφυγή στρεβλώσεων. 

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση των προϋπολογισμών του ΠΚ, του ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.   

Στη συζήτηση, ο Γενικός Ελεγκτής (Γ.Ε.), Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε, για το θέμα στέγασης του ΑΠΚΥ, ότι ένα από τα τέσσερα κτίρια που ενοικιάζει το ακαδημαϊκό ίδρυμα, είναι μία εκ των αγορών της οικογένειας Σαουδάραβα που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης, και ότι οι τιμές ήταν πάρα πολύ ψηλές, περίπου €14,5 το τετραγωνικό μέτρο.

Εκπρόσωπος του ΑΠΚΥ, σημείωσε ότι καταβάλλουν €54,000 τον μήνα ενοίκιο για το συγκεκριμένο κτήριο, με τον κ. Μιχαηλίδη, να σημειώνει ότι πρόκειται για «εξαιρετικά απαράδεκτα ψηλό ενοίκιο» για ένα κτίριο 13 χρονών και για την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Είπε ενδεικτικά ότι το Υπουργείο Άμυνας πληρώνει περίπου €10 το τετραγωνικό για ενοίκιο για ένα πολύ πιο νέο κτίριο.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτεταμένα, ήταν αυτό της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής, το ΑΠΚΥ, πληρώνει €135,000 για 296 άτομα για κάλυψη ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, €170,000, θέτοντας την εισήγηση, μετά από παρατηρήσεις για το θέμα και από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, όπως μπει πρόνοια για τέτοια κάλυψη από τα πανεπιστήμια υπαλλήλων τους μόνο σε περιπτώσεις υπηρεσιακών ταξιδιών σε τρίτες χώρες.

Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, εισηγήσεις και τοποθετήσεις Βουλευτών, σημείωσε ότι όντως, είναι πολύ χαμηλή η χορηγία που δίνεται στο πανεπιστήμιο αλλά ακόμα και με αυτά τα μέσα που διαθέτουν έχουν 2,700 ενεργούς φοιτητές, και ήδη 8,500 απόφοιτους. Συγκριτικά με πέρσι, είπε ότι είναι μειωμένοι κατά περίπου 100 οι φοιτητές αλλά οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι σταθεροί, γιατί, για να αυξάνονται οι φοιτητές πρέπει να έχουν καινούργια προγράμματα. Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχουν σκοπό να προσφέρουν, εκκρεμούσης της πιστοποίησής τους, πτυχιακό πρόγραμμα στη νομική, μεταπτυχιακό στο international shipping, στο security and events, και στην ποινική δικαιοσύνη. 

Είπε ότι δεν παίρνουν ούτε κρατική χορηγία, όπως τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια στα προπτυχιακά προγράμματα, και επειδή, ως δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να χρεώνουν δίδακτρα, ό,τι προσφέρουν σε προπτυχιακό επίπεδο, είναι από ίδια έσοδα. Σε ερώτηση Βουλευτή, είπε ότι χρεώνουν διαχειριστικά έξοδα στα προπτυχιακά προγράμματα. 

Για το θέμα της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είπε ότι πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν να την παρέχουν στο προσωπικό, αλλά θα βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχει κάτι στην κάλυψη που παρέχεται από το ΓεΣΥ. 

Ο κ. Μιχαηλίδης, για το ίδιο θέμα σημείωσε ότι η Πολιτεία συνεισφέρει σε ιδιωτικό σχέδιο ασφάλισης, που είναι σαν να αμφισβητείται το ΓεΣΥ, ότι δεν είναι επαρκές, όπως είπε.  

Αμοιβές καθηγητών Πανεπιστημίου Κύπρου 

Συνεχίστηκε επίσης η συζήτηση από την προηγούμενη εβδομάδα για τις αμοιβές των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και από ερευνητικά προγράμματα. 

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η Υπηρεσία του έχει σκοπό να θέσει τις υποθέσεις των πέντε πιο υψηλά αμειβόμενων καθηγητών του ΠΚ από ερευνητικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για να διαπιστωθεί αν τα έσοδά τους από τέτοια προγράμματα είναι καταγεγραμμένα. 

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, είπε στην Επιτροπή, ότι θέση του πανεπιστημίου είναι ότι πρέπει να διαχωριστεί η αμοιβή των ιατρών-καθηγητών για το ακαδημαϊκό έργο που παρέχουν στο πανεπιστήμιο και το κλινικό έργο που παρέχουν προς τον ΟΚυπΥ. Η αντιμισθία την οποία θεωρούν ότι πρέπει να λαμβάνουν από τον ΟΚΥπΥ, θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του χρόνου που αφιερώνουν στις εγκαταστάσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΚ που καθορίζει τον χρόνο που αφιερώνουν οι καθηγητές στα δημόσια νοσηλευτήρια και εξαρτάται από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκονται. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή η αμοιβή ανήκει στο ΠΚ. Συμπλήρωσε ότι πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο στους καθηγητές για να έχουν εμπλοκή στα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορεί να είναι εκεί τις ώρες που τους πληρώνει το πανεπιστήμιο και να δίδεται επιπλέον πληρωμή από τον ΟΚΥπΥ, «λες και πάει εκεί στον ελεύθερο του χρόνο». 

Ο κ. Γιαπιντζάκης είπε ότι οι ώρες που περνούν οι καθηγητές στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν συμπίπτουν με τις ώρες που πρέπει να αφιερώνουν στο ακαδημαϊκό τους έργο και ότι το κλινικό τους έργο είναι ξεχωριστό. 

Για την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πλαφόν στις απολαβές καθηγητών από ερευνητικά προγράμματα, ο κ. Γιαπιντζάκης, σημείωσε ότι τα χρήματα που έρχονται στην Κύπρο δεν είναι χρήματα που θα έρχονταν στην χώρα έτσι κι αλλιώς, αλλά είναι κατόπιν προσπάθειας των καθηγητών, οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν όσα ερευνητικά έργα γίνεται, γιατί μέσα από αυτά γίνεται έρευνα, αλλά και δίνεται η δυνατότητα στους νέους ερευνητές να απασχοληθούν. Αυτή την στιγμή απασχολούνται 850 με 900 νέοι ερευνητές οι οποίοι, αν υπήρχε πλαφόν και όχι τόσο μεγάλος αριθμός προγραμμάτων στο ΠΚ, θα ήταν άνεργοι ή θα εργάζονταν εκτός Κύπρου, πρόσθεσε. Μόνο το 7% της χρηματοδότησης καταλήγει στους καθηγητές, το 47% πηγαίνει στους νέους ερευνητές, είπε. 

Σημείωσε ότι η αντιμισθία την οποία λαμβάνουν οι καθηγητές είναι εις γνώσην της ΕΕ, και ότι είναι όλα δηλωμένα και περνούν από έλεγχο. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να διορθώνονται οι παθογένειες, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται η βασική ουσία της συζήτησης, που είναι ο μειωμένος κρατικός προϋπολογισμός του ΑΠΚΥ. Είπε ότι για το ΑΚΕΛ, χωρίς να αναιρούν τη σημασία των ελέγχων και των διορθώσεων, η ουσία παραμένει, ότι το ΑΠΚΥ είναι υποχρηματοδοτούμενο και ότι για ακόμη μια φορά θα εγκριθεί ένας προϋπολογισμός κατώτερος των περιστάσεων που δεν επιτρέπει στο ακαδημαϊκό ίδρυμα «να ανοίξει τα φτερά του».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου εξέφρασε τη θέση του ότι η αύξηση της κρατικής χορηγίας προς το ΑΠΚΥ, πρέπει να συνδεθεί και με κάτι άλλο, την προσφορά θέσεων στο ΑΠΚΥ μέσω των παγκύπριων εξετάσεων έτσι ώστε το Κράτος να πληρώνει το ΑΠΚΥ όπως πληρώνει και τα άλλα δημόσια πανεπιστήμια και να προσφέρεται δωρεάν φοίτηση μαθητών όπως δίδεται σε φοιτητές ΠΚ και ΤΕΠΑΚ. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι έχουν εισηγηθεί όπως γίνει ειδική συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς συζήτηση του όλου θέματος όσον αφορά στη λειτουργία των ξεχωριστών ταμείων ασφάλισης υγείας στα ΠΚ και ΑΠΚΥ. 

Σημείωσε ακόμη ότι σημεία τα οποία ήγειρε ο Γενικός Ελεγκτής, και τα οποία έχουν συμφωνηθεί, θα προστεθούν στο τελικό κείμενο, ενώ για τα επίμαχα σημεία θα γίνεται ενημέρωση της Βουλής από τα δημόσια πανεπιστήμια. Είπε ότι χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση του ΑΠΚΥ σε ιδιόκτητα κτίρια, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων σε ενοίκια για το Κράτος. Είπε ακόμη ότι χαιρετίζουν το έργο των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων προς όφελος της ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε ότι ήταν «πολύ εύστοχες» οι παρεμβάσεις του Γ.Ε. έτσι ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος στα δύο πανεπιστήμια, όπως είπε. Σημείωσε ότι έχει τεθεί το θέμα των αμοιβών καθηγητών που πάνε στο εξωτερικό για εργασία, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να σταματά η μισθοδοσία τους στην Κύπρο. Είπε ακόμη, ότι έχει αναδειχθεί ένα «τεράστιο θέμα» για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που ενοικιάζει το ΑΠΚ. 

Είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα συζητήσει τους προβληματισμούς που έθεσε ο Γ.Ε. και θα τοποθετηθούν επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Για την πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε στη συζήτηση για χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων από το ΑΠΚΥ, άλλων δημόσιων πανεπιστημίων, σημείωσε ότι είναι μια ευρωπαϊκή τάση, και ότι πολλά ανοικτά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις άλλων πανεπιστημίων έτσι ώστε να μειώνουν το κόστος τους και ότι αυτό τέθηκε προς προβληματισμό. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε σε δηλώσεις του, ότι ακολουθώντας και τις συστάσεις του Γ.Ε. η Επιτροπή αποφάσισε όπως ενσωματώσει τις σχετικές πρόνοιες στον προϋπολογισμό του ΠΚ με σκοπό να διορθωθούν διάφορα σοβαρά ζητήματα, «είτε αφορούν παρατυπίες στις μισθολογικές κλίμακες, είτε στις υπέρογκες αμοιβές μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, είτε καταβολές αδικαιολόγητα ψηλών μισθών».

Είπε ακόμη ότι, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους «σχετικά με τη διαφαινόμενη τάση για δημιουργία ενός παράλληλου ασφαλιστικού συστήματος υγείας, από πλευράς των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων της χώρας, λόγω δυστυχώς των παθογενειών και ελλείψεων που παρατηρούνται στο ΓεΣΥ και ταυτόχρονα  στον ΟΑΥ». Ως ΔΗΠΑ, πρόσθεσε, θα υπερψηφίσουν τους δύο προϋπολογισμούς σημειώνοντας τις αλλαγές που είχαν προηγουμένως αλλά και τις επισημάνσεις του Γ.Ε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πού πάνε τα €55 εκατ. που ζητά το Παν. Κύπρου 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον