Επιτροπή Παιδείας: Ωρολόγια προγράμματα και κρατικές υποτροφίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/05/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η αξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκε η αξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι «Έγινε μια παραγωγική συζήτηση. Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις, ακούσαμε για παράδειγμα την άποψη ότι και τα ωρολόγια προγράμματα και τα αναλυτικά προγράμματα δεν χρειάζονται καμία αλλαγή. Όλα βαίνουν ομαλώς. Είναι απόλυτα σεβαστό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα τρομερά προβλήματα που στο σύνολο τους αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να πας στο 10 χρειάζεται να ξεκινήσεις από το 1 και μεθοδικά, οργανωμένα και μετά από διαβούλευση και διάλογο να καταλήξεις σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Εκείνο, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, που προκαλεί τρομερή εντύπωση είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι ή όλοι υποστηρίζουν το ολοήμερο σχολείο και διερωτήθηκε «πώς θα πάμε στο ολοήμερο σχολείο με όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να επιλύσουμε ή θα πρέπει να επιλύσουμε ή να μπούμε σε ένα διάλογο για να τα επιλύσουμε για να καταλήξουμε στο ολοήμερο σχολείο». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου και εγώ και άλλοι συνάδελφοι μου, ούτως ώστε μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα αποδίδει καρπούς για τα παιδιά μας, που είναι οι πρωταγωνιστές της δημόσιας εκπαίδευσης, και οι υπόλοιποι να υπενθυμίσω ότι είμαστε εργαλεία, τα οποία πληρωνόμαστε για να δουλεύουμε ακριβώς για τους πρωταγωνιστές των δημόσιων σχολείων που είναι τα παιδιά, οι μαθητές».

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι μελέτες που έγιναν από αμερικάνικα πανεπιστήμια και από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύουν ότι η παραγωγικότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών τις πολύ-πολύ πρωινές ώρες δεν είναι ωφέλιμη ούτε για τα παιδιά ούτε για τους καθηγητές.

«Αν τώρα εξακολουθούμε να πιστεύουμε όλοι στα προεκλογικά μας προγράμματα ότι θα πρέπει να προωθήσουμε το ολοήμερο σχολείο επ’ ωφελεία των παιδιών μας θα πρέπει να μας πουν και πώς θα πάμε στα ολοήμερα σχολεία, αν όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα σκεφτούμε σαν προβλήματα εκτός από την επίλυση των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν σήμερα για δεύτερη συνεχή συνεδρία για την αξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων όλων των βαθμίδων του δημοσίου σχολείου και άκουσαν σχετικές προτάσεις, εισηγήσεις και προβληματισμούς. «Επαναδιατυπώνουμε την πάγια πολιτική μας θέση ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως ζωντανός οργανισμός πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να μεταρρυθμίζεται στη βάση οράματος και συγκεκριμένης στρατηγικής με επίκεντρο πάντοτε το παιδί για να μπορεί να ανταποκρίνεται δημιουργικά και με επιτυχία στις ανταγωνιστικές συνθήκες της μεταβαλλόμενης μας κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «είναι πεποίθηση μας επίσης ότι όποια πρόταση πρέπει να συζητείται κατόπιν συγκεκριμένης τακτικής δομημένου κοινωνικού διαλόγου, έτσι που να δημιουργεί προσδοκίες επιτυχίας μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης και που να μην αναστατώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και φυσικά τα παιδιά».

«Με την εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων, παραγωγικά και δημιουργικά, στη βάση ορθολογιστικών και κοστολογημένων διεπιστημονικών διατμηματικών προτάσεων, που να αλληλοσυμπληρώνονται για την αναδόμηση του δημόσιου σχολείου, θέτουμε τη ριζοσπαστική πρόταση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου για όλα τα παιδιά. Πρόταση, που στη φιλοσοφία της χωρούν και μπορούν να συζητηθούν οι ιδέες που κατατέθηκαν, η οποία αποτελεί μια εκπαιδευτική και κοινωνική αναγκαιότητα. Μια αλλαγή ευρύτερης εκπαιδευτικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενσωματώνεται τόσο η δημιουργική αναθεώρηση των ωρολόγιων προγραμμάτων όσο και ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων προς όφελος των παιδιών, της κοινωνίας και του μέλλοντος του τόπου.

«Η πρόταση αυτή είναι ταυτόχρονα κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία ευρύτερα για συνεργασία και διάλογο με άξονα την προοπτική για τον πολίτη του αύριο. Αυτό που θέλω να τονίσω επίσης είναι ότι στο ΥΠΠΑΝ γίνεται σοβαρή, επιστημονική, και δημιουργική εργασία στη βάση των πλέον συγχρόνων παιδαγωγικών αρχών και μεθόδων και τα αποτελέσματα στις διεθνείς εξετάσεις για σειρά γνωστικών αντικειμένων το μαρτυρούν για τα θετικά επιτεύγματα στα μαθησιακά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι εξέτασαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής την πορεία των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Είναι αλήθεια ότι αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της παρεχόμενης παιδείας. Είναι επίσης αλήθεια ότι γίνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πανεπιστημιακούς, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, μια σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα στα αναλυτικά προγράμματα. Όμως, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα σύνολο, τα καλύτερα αναλυτικά προγράμματα να έχουμε, εάν το ίδιο το σύστημα δεν υποστηρίζει την αποδοτική λειτουργία τους, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πουθενά», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και σε δύο παραδείγματα.

Όπως είπε, «όταν έχουμε ένα σύστημα καθαρά εξετασιοκεντρικό και τα παιδιά μας τρέχουν όλοι μέρα όπως τα ρομπότ, αγχώνονται, χάνουν την αγάπη για την μάθηση και τη δημιουργία μέσα στο σχολείο, νιώθουν μια τρομερή καταπίεση και στρες, τα καλύτερα αναλυτικά προγράμματα να έχουμε, δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση».

Συνέχισε αναφέροντας δεύτερο παράδειγμα, το οποίο κατήγγειλαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας. «Είπε η ΟΕΛΜΕΚ σωστά ότι στις κατευθύνσεις τέσσερα και πέντε  στα λύκεια, φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Όταν πολλά παιδιά, εκατοντάδες παιδιά θέλουν να πάνε στην τεχνική εκπαίδευση και απορρίπτονται, διότι άκουσον – άκουσον δεν υπάρχουν θέσεις και αυτά τα παιδιά αντί να πάνε γίνουν μηχανικοί αυτοκινήτων ή να ακολουθήσουν κομμωτική ή να ακολουθήσουν εκείνο που επιδιώκουν, τους στέλνουμε στο λύκειο επειδή δεν έχει θέσεις και τους λέμε, ωραία τώρα πού θα πάτε; Να επιλέξετε αυτές τις δέσμες διότι οι άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα παιδιά να είναι σε μια τάξη, σε μια κατεύθυνση που γνωρίζουν και τα ίδια και γνωρίζουμε και εμείς, ότι δεν τους ενδιαφέρει και βεβαίως δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα», σημείωσε.

Άρα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, εκείνο το οποίο οφείλει να πράξει το Υπουργείο Παιδείας «είναι να συνδέσει την ποιότητα των αναλυτικών προγραμμάτων, του σκοπού της εκπαίδευσης μας στην Κύπρο αλλά και τους στόχους, με το ίδιο το εκπαιδευτικό ζήτημα και να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας ζήτημα για να μπορεί να στηρίξει το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων».

«Αυτός είναι ο δικός μας ο στόχος. Αυτό είναι το δικό μας το όραμα. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Κάποιες τις αναπτύξαμε και σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για να αλλάξει η ίδια η εικόνα και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού μας συστήματος», πρόσθεσε.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι η συζήτηση για αλλαγή των ωραρίων των σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, είναι άσκοπη.

«Θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα, κατατρώει χρόνο και θα οδηγήσει την οικονομία, την κοινωνία, και βεβαίως τη μαθητική κοινότητα σε αναστατώσεις, περιπέτειες αχρείαστες. Κάθε ώρα, η οποία θα προστίθεται πέραν της 13.30 θα είναι μια ώρα, η οποία θα προστεθεί αργά το βράδυ στη ζωή και την προσπάθεια των μαθητών μας. Πέραν τούτου θα αναστατωθούν όλες οι Υπηρεσίες κρατικές, δημόσιες, ιδιωτικές, δημοτικές, η βιομηχανία και όλος ο κλάδος των υπηρεσιών. Αν παρ’ ελπίδα επιτύχει η προσπάθεια που καταβάλουν κάποιοι βουλευτές να συμπίπτουν το ωράριο το σχολικό με το ωράριο των γονέων και κηδεμόνων, δηλαδή να πάνε και τα δύο η ώρα 8 ή 8:30, τότε να θυμάστε ένα πράγμα: Το ξεμπλοκάρισμα από τους δρόμους θα παίρνει μέχρι τις 11-12», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, είναι μια αχρείαστη ταλαιπωρία για ένα ζήτημα, το οποίο η κοινωνία η ίδια δεν ζήτησε αλλαγή ποτέ, ούτε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ούτε οι μαθητές.

«Ερχόμαστε πλέον να κάνουμε πειράματα και δοκιμές για να ικανοποιήσουμε ποιους; Για αυτό η θέση η δική μου είναι ότι πρόκειται περί άσκοπης, αχρείαστης και συζήτησης, η οποία το μόνο που προσφέρει είναι ταλαιπωρία σε όλους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο σχολείο, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποχρεωτικό ολοήμερο.

«Πρώτα να γίνει αυτό και μετά να έρθουμε να δούμε τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα των σχολείων μας. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε σήμερα να πούμε ότι οι μαθητές θα πρέπει να παραμένουν στο σχολείο, διότι δεν υπάρχουν οι υποδομές, δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν γενικά οι αναγκαίες εκείνες υπηρεσίες για να έχουμε ολοήμερο. Όταν θα γίνουν εδώ θα είμαστε να το ξανά συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα των ωραρίων στα σχολεία είπε ότι «αυτό που θεωρούμε εμείς ότι έχει ανάγκη αυτή την στιγμή το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά κυρίως οι οικογένειες, οι οποίες εργάζονται μέχρι αργά, είναι να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τον θεσμό των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων στην προδημοτική, δημοτική αλλά και στα γυμνάσια, έτσι ώστε οι γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά τους να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα, να έχουν μια ποιοτική φύλαξη, να διαβάζουν τα μαθήματα τους και να μπορούν να τα παραλαμβάνουν χαρούμενα την ώρα που σχολνούν από τη δουλειά τους.

«Το δεύτερο θέμα που μας αφορά πάρα πολύ και έχουμε εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας , είναι η στήριξη των νεαρών γονιών για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή με τη λήξη της άδειας μητρότητας και μέχρι τα παιδιά να πάνε στην προδημοτική δεν υπάρχουν επαρκείς δομές ή στήριξη από το κράτος, έτσι ώστε να υπάρχει φύλαξη αυτών των παιδιών. Αυτό το θέμα φυσικά δεν άπτεται της Επιτροπής Παιδείας. Το τρίτο θέμα, το οποίο άπτεται της Επιτροπής Παιδείας και συζητήσαμε σήμερα είναι η ανάγκη για την επέκταση της προδημοτικής από την ηλικία των 4 ετών», πρόσθεσε.

Μια διαχρονική μας πρόταση, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «η οποία όπως μας έχει λεχθεί και μας λέχθηκε σήμερα, θα συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι θεωρούν πως η εφαρμογή αυτών των τριών μέτρων που μπορούν με απλό τρόπο να εφαρμοστο΄ν θα στηρίξουν τις οικογένειες, τους νέους γονείς και θα πετύχουν το στόχο για εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Στο μεταξύ, σε υπόμνημα της σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ αναφέρει ότι έχουν την άποψη ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν ή, ακόμα, και δυνατόν να κλυδωνίσουν την καθημερινότητα των μαθητών, των γονέων αυτών που είναι και εργαζόμενοι (στις Υπηρεσίες του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και στον Ιδιωτικό Τομέα) και των εκπαιδευτικών λειτουργών, που είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα γονείς.

«Το ωράριο εργασίας συνιστά ουσιώδη όρο απασχόλησης και δεν μπορεί να μεταβληθεί μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των επηρεαζομένων εργαζομένων», προσθέτει.

Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι προτού λάβουν χώρα τέτοιες αλλαγές, θα πρέπει να ζητηθούν και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις όλων των πιο πάνω και θα πρέπει, επίσης, να μελετηθεί ο αντίκτυπος στον ελεύθερο απογευματινό χρόνο των μαθητών και πώς ενδέχεται να επηρεαστεί η οικογενειακή ζωή, στην κατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα, στον χρόνο προσέλευσης των επηρεαζόμενων εργαζομένων γονέων στην εργασία τους.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ίδρυση και Λειτουργία) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και προβλέπει μεταξύ άλλων:

(α) τη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να παρακάμπτει τη σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, σε περίπτωση που οι υποψήφιοι για υποτροφία είναι ίσοι ή λιγότεροι από τον αριθμό των προσφερόμενων υποτροφιών,

(β) τον καθορισμό των τίτλων που δύναται να αποκτώνται με την παραχώρηση υποτροφίας,

(γ) τη διαγραφή της απαίτησης για επιστροφή των καταβληθέντων ποσών της υποτροφίας, σε περίπτωση που υπότροφος διακόψει τις σπουδές του κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους (σημειώνεται ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί εσωτερικά, ώστε η υποτροφία να παραχωρείται στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, αφού διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια),

(δ) τη διαγραφή της διάταξης που προβλέπει την αναδρομική ισχύ των κανονισμών που αφορούν τη διαδικασία για αναστολή, ανανέωση, διακοπή υποτροφιών και τη μεταγραφή υποτρόφων από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλο.

Οι περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση των πιο πάνω κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων:

(α) τη δυνατότητα παραχώρησης υποτροφίας σε υποψηφίους που έχουν συμπληρώσει με ικανοποιητική πρόοδο οποιοδήποτε έτος προπτυχιακών σπουδών και έχουν εγγραφεί στο επόμενο έτος,

(β) τη διαγραφή των ηλικιακών κριτηρίων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από υποψηφίους,

(γ) την άρση του περιορισμού για διεκδίκηση υποτροφίας σε περίπτωση μερικής φοίτησης υποψηφίου.

Τέλος, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ