Επιτροπή Παιδείας: Νέα πρόταση για τετράμηνα, ενώπιον Ολομέλειας η εξάλειψη ανισοτήτων στον αθλητισμό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τη νέα Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κα Αθηνά Μιχαηλίδου.  

Εντός της εβδομάδας η πρόταση ΥΠΑΝ για τα τετράμηνα τη φετινή χρονιά 

Εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η πρόταση του ΥΠΑΝ για τα τετράμηνα τη φετινή χρονιά, μετά από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αναμένουν εντός των ημερών, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου. 

Η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μετά από τη συνεδρία της οποίας προέβη σε δηλώσεις για τα τετράμηνα, σημειώνοντας, ερωτηθείσα σχετικά, ότι «δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας». 

Όπως δήλωσε, «δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη φετινή χρονιά και εντός της εβδομάδας θα έχουμε την πρότασή μας έτοιμη, μετά και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αναμένουμε εντός των ημερών». Το κυριότερο όμως, σημείωσε, «για μας είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για το πώς δηλαδή θα αξιολογούνται οι μαθητές/μαθήτριές μας, ανά τάξη, τα επόμενα χρόνια». 

Αναφερόμενη στη συζήτηση κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε ότι επικεντρώθηκε και στα τετράμηνα, που είναι ένα φλέγον και επείγον θέμα. 

«Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε στη διάθεση της Νομοθετικής Εξουσίας -ήδη έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συνεργασία αυτή είναι καίριας σημασίας- και ειδικότερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις για το καλό των μαθητών, των μαθητριών μας αλλά και των φοιτητών/τριών και των νέων μας ευρύτερα», σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη, η οποία κινείται πέραν των τετραμήνων, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι η πρόθεσή τους είναι να δουν το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών/τριών όχι αποσπασματικά και αποκομμένα από οτιδήποτε άλλο, αλλά πιο σφαιρικά, «να συνδεθεί δηλαδή με παιδαγωγικά μέτρα, όπως είναι η αποφόρτιση της ύλης, οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και αρκετές άλλες θέσεις που θα συμπεριλάβουμε στην πρότασή μας για την αξιολόγηση των μαθητών/τριών». 

Ερωτηθείσα αν για την κατάργηση των τετραμήνων θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση από την Κυβέρνηση και όχι από τα κόμματα, η Υπουργός ανέφερε: «Ναι, το Υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε». 

Απαντώντας σε ερώτηση αν για τα τετράμηνα θα εισαχθεί ένας νέος όρος και αν τελικά θα είναι κάτι άλλο, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι αξιολόγηση του μαθητή θα είναι. 

«Κρατάμε τα θετικά της φιλοσοφίας των τετραμήνων, όπως είναι το μοίρασμα της ύλης σε δύο μέρη και πολλά άλλα», σημείωσε. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, στις δικές του δηλώσεις του είπε ότι θα περιμένουν να δουν την τελική πρόθεση της Υπουργού και επανέλαβε ότι «τόσο προσωπικά όσο και ως ΔΗΚΟ μαζί με τον συνάδελφο, Χρύσανθο Σαββίδη, αλλά και η Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ, ομόφωνα αποφάσισε τη στήριξη των προσπαθειών για κατάργηση των τετραμήνων». 

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «εμείς θα ξεκινήσουμε όπως δήλωσα από την αρχή, μέχρι το τέλος Μαρτίου, αφού ολοκληρώσαμε τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων μας, τη συζήτηση για το θέμα των τετραμήνων». 

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος, αντιλαμβανόμαστε, σεβόμαστε τις θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε και ταυτόχρονα αν και εφόσον υπάρχει κοινή συμπόρευση και πορεία, θα προχωρήσουμε στην κατάργηση των τετραμήνων, αν όχι θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε από πλευράς του ότι την περίοδο αυτή είναι το μείζον ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων που απασχολεί την κοινωνία. 

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ευθαρσώς, πάντα αναφέρουμε ότι είμαστε υπέρμαχοι των όποιων βελτιωτικών αλλαγών συμφωνηθούν στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου και δομημένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους», είπε. 

«Ο θεσμός των τετραμήνων έχει και πλεονεκτήματα πάρα πολλά να επιδείξει, τα οποία πρέπει να τεθούν κάτω στο τραπέζι και οι αδυναμίες και τα προβλήματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί και μαζί όλοι να καταλήξουμε σε ένα νέο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης πάντοτε προς όφελος των παιδιών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ποια είναι η κατεύθυνση έστω, της θέσης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων. 

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξετάσεις με την υφιστάμενη μορφή δεν διατηρούνται. Για εμάς είναι κρίσιμο αυτός ο χαρακτήρας της ενδιάμεσης κοινής εξέτασης ανά το παγκύπριο, με το κλείσιμο των σχολείων για ένα μήνα και να μην γίνονται μαθήματα, την ενίσχυση της παραπαιδείας, την πίεση και την καταπίεση των παιδιών, επιτέλους να τερματιστεί και θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». 

Κι αυτό το μήνυμα, πρόσθεσε, «θέλω να το στείλω ξεκάθαρα και στην Υπουργό και στους πολίτες αυτού του κράτους. Η απάντηση που πήραμε είναι στα όρια της εποικοδομητικής ασάφειας. Θα υπάρξουν τροπολογίες, οι οποίες όμως δεν είναι σαφές ποιες θα είναι», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, τους δημιουργούνται εύλογες απορίες. «Πώς υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια ξεκάθαρη αναφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του και ενώ είναι τόσο ξεκάθαρη η τοποθέτηση, έχουμε τόσο μεγάλη δυσκολία να επαναλάβουμε μετεκλογικά αυτό που ο κ. Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και πρόσφατα είχε διακηρύξει δημόσια κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης», διερωτήθηκε. 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων. «Υπήρξε, επίσης, ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα μειωθεί το ποσοστό κατά την τρέχουσα χρόνια που θα προσμετρήσει η ενδιάμεση εξέταση στη βαθμολογία των μαθητών. Σήμερα ακούσαμε ότι αναμένονται γνωματεύσεις. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μια δέσμευση για την οποία δεν ήξερε αν νομικά είναι ορθή ή όχι. Όπως ξέρετε, εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου γι’ αυτό το θέμα και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους», δήλωσε. 

Όπως είπε, δεν μπορεί να θυματοποιηθούν χιλιάδες μαθητές και δη τελειόφοιτοι κατά τη φετινή χρονιά, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, «είχαμε διαρροές, είχαμε όλο αυτό το μπάχαλο σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων». 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι η Υπουργός Παιδείας τους έχει ζητήσει χρόνο, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της και να τους καταθέσει τη δική της άποψη. 

«Ως Επιτροπή Παιδείας θα ανοίξουμε άμεσα το διάλογο. Δηλαδή παράλληλα με τον διάλογο που θα κάνει η Υπουργός, εμείς θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να ξεκινήσει και ο διάλογος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Ως ΕΔΕΚ είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για την αποτυχία εκ των πραγμάτων του θεσμού. Έχουμε ενώπιον μας την πρόταση για κατάργηση των τετραμήνων, θα αναμένουμε την πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί ενώπιον του σώματος, εμείς εκτιμούμε τις επόμενες εβδομάδες, και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις και θέλω να πω εδώ ότι δεν αποκλείουμε τίποτα», συμπλήρωσε. 

«Ακόμα και την πιθανότητα κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων», όπως είπε ο κ. Αποστόλου. 

«Αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι και αυτό έχει βγει μέσα από το διάλογο ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και προτάσεις των συναδέλφων και προτάσεις της Υπουργού, έτσι ώστε να καταλήξουμε αν είναι δυνατόν σε ένα ομόφωνο αποτέλεσμα, αλλιώς θα δημιουργηθούν πλειοψηφίες», συμπλήρωσε.    

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι τους ικανοποιεί η δήλωση της Υπουργού ότι μέχρι αυτή την Παρασκευή θα είναι έτοιμες οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και θα ανακοινωθεί η βαρύτητα για την πρώτη εξέταση που έγινε τον Ιανουάριο «και αισιοδοξούμε ότι η βαρύτητα της θα είναι στο 5 -10% αντί στο 40% που είναι σήμερα». 

Επιπρόσθετα, «αναμένουμε να έρθει σύντομα ο νέος και εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, ο οποίος δεν θα εξουθενώνει τους μαθητές και θα τους προσθέτει υπέρμετρο άγχος», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Άμεσα οι αλλαγές για εξετάσεις τετραμήνων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε ο οργανισμός να υποχρεούται να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιαδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. 

Ενώπιον Ολομέλειας στις 30 Μαρτίου τροποποίηση του νόμου περί ΚΟΑ με στόχο εξάλειψη ανισοτήτων 

Οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Μαρτίου, τροποποίηση του νόμου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022), με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο του αθλητισμού. 

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνέχισε και ολοκλήρωσε τη συζήτηση πρότασης νόμου που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, η οποία τροποποιεί τον περί ΚΟΑ Νόμου. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί ΚΟΑ Νόμου με στόχο να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία η υποχρέωση του ΚΟΑ να διασφαλίζει την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και την παροχή ίσων ευκαιριών αλλά και παροχών σε γυναίκες και άντρες , οι οποίοι στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες. 

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι η πρόταση νόμου οδηγείται στην Ολομέλεια, την Πέμπτη 30 Μαρτίου για να ψηφιστεί. 

«Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε τα μέγιστα γιατί θεσμοθετούμε πλέον την υποχρέωση του ΚΟΑ να προβαίνει σε προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες στο χώρο του αθλητισμού και πιστεύω ότι κάνουμε μια πολύ καλή αρχή, έτσι ώστε ο ΚΟΑ αλλά και οι Ομοσπονδίες να μεριμνούν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, τα οποία βιώσαμε και τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και προηγουμένως, με ανισότητες και διακρίσεις που υπήρχαν στον αθλητισμό», δήλωσε. 

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν θα είναι πιο παρεμβατικός ο ρόλος του ΚΟΑ με την τροποποίηση αυτή, ο κ. Αποστόλου είπε ότι θα έχει νομική και θεσμική υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας που τον διέπει, έτσι ώστε να προβαίνει σε αυτές τις δράσεις για να ελέγχει και να καθοδηγεί τις Ομοσπονδίες έτσι ώστε να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων. 

«Δεν πιστεύω ότι με ένα μαγικό ραβδάκι όταν ψηφιστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσα θα εξαλειφθούν όλες οι έμφυλες διακρίσεις στον αθλητισμό αλλά θεωρώ ότι είναι μια υποχρέωση μας ως νομοθετικό θέμα, να το κατοχυρώνουμε αυτό και στη νομοθεσία που διέπει τον ΚΟΑ και απ΄ εκεί και πέρα είναι ευθύνη πλέον του ΚΟΑ μετά την ψήφιση της νομοθεσίας να διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα», ανέφερε. 

Όπως είπε, και ο ίδιος ως βουλευτής που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά και η Επιτροπή Παιδείας στο σύνολο της θα ελέγχουν τον ΚΟΑ ότι τηρεί πλέον την νομοθεσία του. 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν έχει τεθεί και το θέμα των οικονομικών κριτηρίων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπήρχαν καταγγελίες παλαιότερα και από ποδοσφαιρίστριες και άλλες αθλήτριες ότι οι παροχές που δίνονταν είτε για οδοιπορικά έξοδα ή άλλα έξοδα μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις εθνικές ομάδες, είχαν μεγάλες διαφορές. 

«Με τον όρο παροχές διευκρινίζουμε στη νομοθεσία ότι ο ΚΟΑ πρέπει να μεριμνά, έτσι ώστε οι ομοσπονδίες να έχουν ίσες παροχές όσον αφορά αυτά τα έξοδα προς τους αθλητές και τις αθλήτριες τους», σημείωσε. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία είπε ότι θα προωθηθεί η πρόταση νόμου του Βουλευτή, Αντρέα Αποστόλου προς την Ολομέλεια. 

«Στηρίζεται ομόφωνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την ισότητα των φύλων. Είναι μια βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τον ΚΟΑ», κατέληξε.

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €172.317.000.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €78,359,078. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022   

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €18,520,000.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας του 2023 Νόμος του 2022   

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €19.393.696. 

Η Επιτροπή εξέτασε επι μέρους διατάξεις των πιο πάνω προϋπολογισμών που αφορούν σε κονδύλια που παρέχονται στους εργαζόμενους για επιπρόσθετη ασφάλισης υγείας πέραν του ΓΕΣΥ. Οι προϋπολογισμοί αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στις 16/03/2023.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα