Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:
Η αξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση
Η Επιτροπή συνέχισε την συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου έγινε εξέταση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσει σε πιλοτική βάση η μεταφορά μαθητών δημοτικού στα σχολεία με τη χρήση λεωφορείων.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό η παραλαβή των μαθητών θα γίνεται από σπίτι σε σπίτι, με συνοδό που θα συντονίζει αυτή τη διαδικασία, και θα μεταφέρονται με το λεωφορείο στο σχολείο, ενώ συμπλήρωσε πως με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνεται μεταφορά των μαθητών πίσω στο σπίτι του με τον ίδιο τρόπο.
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε πως το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες, για να σημειώσει ότι έχουν επιλεγεί σχολεία από αστικές, τουριστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές ή και ορεινές περιοχές, ώστε να καταγραφούν τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής.
Όπως τόνισε ο κ. Καρούσος στόχος είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα σε όλα τα δημοτικά της Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2023, με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ερωτηθείς για το κόστος του προγράμματος και αν θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με κάποιο ποσό, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες, για να σημειώσει ότι αν θα υπάρχει επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που γίνεται τώρα με τα μαθητικά δρομολόγια Γυμνασίων – Λυκείων, που είναι 10 ευρώ μηνιαίως.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως κατά την πιλοτική φάση είναι πιθανόν να μην υπάρξει κάποιο κόστος και η μεταφορά να γίνεται δωρεάν.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των γονιών και των άλλων πολιτών.
Τον Σεπτέμβριο η μελέτη για κυλιόμενα ωράρια
Σε σχέση με την μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση, καθώς και το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας, για την εκπόνηση μιας μελέτη σε σχέση με τα κυλιόμενα ωράρια, η οποία θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εξήγησε πως το Υπουργείο, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας (ΣΒΑΚ), ζήτησε όπως διενεργηθεί πρώτα μια μελέτη σε σχέση με τα κυλιόμενα ωράρια και συγκεκριμένα εάν αλλάξουν ή μετατοπιστούν τα ωράρια της Δημόσιας Υπηρεσίας, της εκπαίδευσης ή και κάποιων Ιδιωτικών Οργανισμών πως αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το κυκλοφοριακό.
«Η μελέτη θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και όταν θα είναι έτοιμη θα μπορούμε να τη θέσουμε ενώπιον όλων των κοινωνικών εταίρων, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε.
Ο κ. Καρούσος είπε πως το Υπουργείο του θεωρεί ότι θα επιλυθεί το κυκλοφοριακό εάν μετατοπιστούν τα ωράρια, για να σημειώσει πως προαπαιτούμενο για μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση πρέπει να είναι και η αλλαγή των ωραρίων στη Δημόσια Υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της μελέτης, για να υπάρξει μια τεκμηρίωση και ακολούθως να ξεκινήσει η συζήτηση, με σκοπό την επίλυση του κυκλοφοριακού.
Διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν σημαντικά, ώστε να μην μετατοπιστεί το πρόβλημα από τη μία ώρα σε κάποια άλλη.
Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση του κυκλοφοριακού είναι και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στα σημεία φώτων τροχαίας, όπου όπως είπε, πλέον η διαχείριση της τροχαίας κίνησης σε Λευκωσία και Λεμεσό θα γίνεται με αυτό τον τρόπο και θα υπάρχουν σημαντικές εξοικονομήσεις στη διαδρομή.
Εξέταση της καταλληλότητας των αθλητικών χώρων σε θέματα ασφάλειας, υγείας και υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς
Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκε η καταλληλότητα των αθλητικών χώρων σε θέματα ασφάλειας, υγείας και υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς.
Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι μόνο δυο στάδια στην Κύπρο -και συγκεκριμένα το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα- μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια σε αθλητές και θεατές, σημειώνοντας ότι τα πλείστα γήπεδα της Κύπρου είναι εκτός προδιαγραφών.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν στάδια κατά τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, ενώ ανέφερε ότι οι αρμόδιοι «κάνουν εκπτώσεις» στα στάδια.
Επιπλέον, ανέφερε ότι σε πολλά στάδια δεν υπάρχουν θέσεις και πολλές τουαλέτες, κυρίως για άτομα με αναπηρίες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό «και άπτεται όλης της κοινωνίας και της ασφάλειας των συμμετεχόντων στις αθλητικές δραστηριότητες, και όλων των φιλάθλων».
«Άποψη του ΔΗΣΥ», είπε, «είναι ότι οι αρμόδιοι, ΚΟΑ, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Σχολικές Εφορίες, πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα στάδια, ειδικά των προσφυγικών σωματείων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας το συντομότερο δυνατό, με παράλληλο σχεδιασμό για εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, έτσι ώστε να μπορέσουν με τη νέα σεζόν να λειτουργούν, έστω και με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για «σοβαρότατο θέμα» με την ασφάλεια των γηπέδων και την έλλειψη αθλητικών χώρων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε πως αγώνες κλασικού αθλητισμού τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγονται μόνο στη Λεμεσό, γιατί όπως εξήγησε, μόνο εκεί υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τον κλασικό αθλητισμό.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα γήπεδα, στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσφυγικά σωματεία.
Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι όλα αυτά είναι «αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης» από πλευράς Κυβέρνησης, για στήριξη του αθλητισμού, για να προσθέσει ότι στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δεν περιλήφθηκε ούτε ένα σεντ, για το ζήτημα του αθλητισμού, για μια κοινωνική δραστηριότητα που απασχολεί δεκάδες πολίτες.
Υπέδειξε ότι «δεν χρειάζονται μόνο συσκέψεις στο Προεδρικό, αλλά έργα για στήριξη του αθλητισμού», για να υπογραμμίσει ότι «η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα γήπεδα».
Ο Βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα και ποσότητα αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου να δοθεί η προοπτική σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «τα γήπεδα είναι κτισμένα με προδιαγραφές προ 20ετίας», προσθέτοντας πως οι βουλευτές «γίνονται δέκτες καταγγελιών και διαπιστώσεων ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας στην στατική επάρκεια, στα στέγαστρα, στους περιμετρικούς χώρους, στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, στους χώρους στάθμευσης, στις τουαλέτες και τόσα άλλα».
Είπε πως η ΔΗΠΑ θεωρεί ως πολύ σοβαρό το θέμα και στοχεύει στον σχεδιασμό ενός στρατηγικού πλάνου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό συντηρείται, σημειώνοντας πως η έλλειψη προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες ελλοχεύει κινδύνους.
Επίσης, είπε ότι πρέπει να διενεργηθούν άμεσες δράσεις και ενέργειες για την ασφάλεια στα γήπεδα.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ