Επιτροπή Παιδείας: Μέχρι τέλος Μαΐου νέα πρόταση Υπουργείου Παιδείας για τετράμηνα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/04/2023, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι να επιφέρουν ειδικά για την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022-2023), τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης (εξέτασης) στο τέλος του Β’ τετραμήνου (2022-2023) από 40% σε 20%, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών.

Μέχρι τέλος Μαΐου νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τα τετράμηνα 

Μέχρι το τέλος του Μαΐου θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, ανέφερε η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2023. 

Στη συνεδρία της Επιτροπής, η Υπουργός πρότεινε η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης να μειωθεί στο 20% και της προφορικής να αυξηθεί στο 80% για το β’ τετράμηνο, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται εκτάκτως για τη φετινή χρονιά, για να βοηθηθούν οι μαθητές. «Προχωρούμε με μια λύση ανάγκης», είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αυτή η «λύση ανάγκης» μπορεί να γίνει μόνιμη λύση, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «πολλά από αυτά που έχουμε υλοποιήσει ως έκτακτη ανάγκη μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης που θα προτείνουμε για τη νέα χρονιά». 

Ερωτηθείσα για τον χρόνο ανακοίνωσης του νέου συστήματος, η Υπουργός είπε ότι «μέχρι τέλος Μαΐου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το νέο σύστημα έτσι ώστε όλοι -μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί- να γνωρίζουν τι θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο». Ακόμη, απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εισαγωγής καινοτόμων μαθημάτων, εξήγησε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται προς την εισαγωγή δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. «Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε να έχουμε από τον Σεπτέμβριο κάποιες εισηγήσεις και πιο μεσοπρόθεσμα πολύ περισσότερες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε εν καιρώ», πρόσθεσε.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε για το β’ τετράμηνο «είναι η μόνη νομικά και παιδαγωγικά ορθή λύση». «Θέλουμε να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου και να πάμε στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στήσουμε ένα σωστό παιδαγωγικό σύστημα με τη συνεργασία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών». «Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ομαλό κλείσιμο της χρονιάς», τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι έχουν φανεί χρόνια προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος και ότι είναι αδύνατον να λυθούν όλα τα προβλήματα αυτόν τον μήνα. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την ηρεμία των παιδιών». Θέλουμε να βελτιώσουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε», πρόσθεσε. 

Κληθείσα από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, να πει ποια θα ήταν η καλύτερη λύση κατά την άποψή της εάν δεν υπήρχε η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας επί του θέματος, η κ. Μιχαηλίδου είπε «το 60%-40%». 

Καταληκτικά, η Υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρία να σκεφτούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών. «Με την πρότασή μας συμφωνούν οι επιθεωρητές του Υπουργείου και οι πανεπιστημιακοί. Να σκεφτούμε την αναστάτωση που θα προκαλέσουμε», υπέδειξε. 

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλος τρόπος για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες των γονέων για την εξέταση Α’ τετραμήνου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Σαββίδης χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. «Θα περιμένουμε την επίσημη πρόταση, έχουμε και δικές μας προτάσεις τις οποίες έχουμε κοινοποιήσει στην Υπουργό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η πρόταση της Υπουργού Παιδείας μπορεί να μη λύνει το πρόβλημα στο εύρος του, αλλά δίνει μια υποφερτή λύση». Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει διαχρονικότητα. 

«Όταν πέρσι τον Μάρτιο είχαμε εγγράψει το θέμα και εξηγούσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τα τετράμηνα, προσπαθούσαν να μας πείσουν με μαγειρεμένους μέσους όρους ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ. «Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση», δήλωσε. «Επιτέλους, σε αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τις νομικές γνωματεύσεις ή όχι», υπέδειξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής ότι στηρίζει τις αλλαγές που χρειάζονται, κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων. Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τα δύο μη νομοθετικά μέτρα του Υπουργείου Παιδείας τόσο για τη μείωση της ύλης όσο και για την εποπτεία της θεματοθέτησης και του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων τετραμήνων. 

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Κάρουλλας εξέφρασε προβληματισμούς για τη μείωση της βαρύτητας των εξετάσεων του Β’ τετραμήνου από 40 σε 20%. Οι προβληματισμοί του, εξήγησε, έγκεινται στο ενδεχόμενο μείωσης της αξίας της αποδοχής του απολυτηρίου στον διεθνή χώρο, στο ενδεχόμενο της αρνητικής έφεσης για μάθηση στο τέλος της χρονιάς, στο ενδεχόμενο δυσμενούς επηρεασμού των αποτελεσμάτων εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, καθώς και στην απουσία δομημένης προφορικής αξιολόγησης.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την όποια μείωση της βαρύτητας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η αναλογία 80-20 δημιουργεί μια αρνητική έφεση των παιδιών για μάθηση σε βαθμό που επηρεάζει και τη συνολική επίδοση του συστήματος. «Είναι λάθος να αλλάζουμε το σύστημα αξιολόγησης εν μέσω της σχολικής χρονιάς», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται στους Βουλευτές η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για τις εξετάσεις τετραμήνων και αν είναι παιδαγωγικά ορθό να θυματοποιούνται χιλιάδες μαθητές στην εξέταση Α’ τετραμήνου. Το μείζον ζήτημα είναι να διορθωθεί η τεράστια ζημιά που έγινε κατά των μαθητών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, είπε. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για «σαφέστατη προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ρύθμιση της εξέτασης του Α’ τετραμήνου», προσθέτοντας ότι συμφωνεί με όσα προεκλογικά έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη, μίλησε για «απίστευτη στροφή 180 μοιρών» εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, κρύφτηκε πίσω από μια γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, «η οποία για κάποιο λόγο είναι φάντασμα». «Την έχουμε ζητήσει τόσες φορές στη Βουλή και ποτέ δεν έχει παραδοθεί», πρόσθεσε. 

«Αν υπήρξε κάτι θετικό από τη σημερινή συνεδρία ήταν η σαφέστατη δέσμευση της Υπουργού Παιδείας ότι ο πλήρως αποτυχημένος θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων καταργείται», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι θα αναμένει την πρόταση της Κυβέρνησης. 

«Αυτή την αστοχία, αυτή την αποτυχία του Υπουργείου Παιδείας με τις εξετάσεις του Α’ τετραμήνου δεν μπορούν να την πληρώσουν χιλιάδες μαθητές και γονείς, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους να θρυμματίζονται. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε και επικροτούμε την κατάργηση του παιδαγωγικού εγκλήματος που ονομάζεται εξετάσεις τετραμήνων», κατέληξε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας, είπε ότι «δεν μπορείς να αλλάξεις το σύστημα μεσούσης της σχολικής χρονιάς», προσθέτοντας ότι η Υπουργός θα διαπράξει «χονδροειδέστατη αδικία». Ακόμη, είπε ότι η βαρύτητα προφορικής αξιολόγησης-γραπτής εξέτασης πρέπει να μείνει 60%-40% και στο β’ τετράμηνο, και το 80%-20% να ισχύσει στην τελική βαθμολογία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι είναι «προβληματική η γνωμάτευση της Εισαγγελίας» και ζήτησε να βρεθεί τρόπος για να μην αδικηθούν οι μαθητές. Ακόμη, ζήτησε τη γνώμη της ΟΕΛΜΕΚ και των οργανωμένων γονιών για τις εξετάσεις του Α’ τετραμήνου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η νέα Κυβέρνηση και η νέα Υπουργός Παιδείας «αντιλαμβάνονται ότι αυτό το οποίο είχε εφαρμοστεί ήταν προβληματικό, κυρίως για τα παιδιά μας». Ακόμη, ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα προσπαθήσει τόσο στην Ολομέλεια της Πέμπτης αλλά και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τον Ιούνιο ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους οργανωμένους γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαιρέτισε τις διαπιστώσεις της Υπουργού για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις εξετάσεις των τετραμήνων. Ακόμη, ρώτησε την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας πώς προστατεύονται οι μαθητές που θυματοποιήθηκαν, ζητώντας παράλληλα να δοθεί στη Βουλή η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να υλοποιηθεί η εξαγγελία του ΠτΔ», σημείωσε. «Η Γενική Εισαγγελία δεν γίνεται να ποδηγετεί την πολιτική ηγεσία», υπέδειξε, ενώ η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε ότι η Υπηρεσία της γνωματεύει επί νομικών ερωτημάτων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «είναι επάναγκες να γίνουν αλλαγές και στην εξέταση του πρώτου τετραμήνου» και κάλεσε την Γενική Εισαγγελία και όποιους υπηρεσιακούς να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να βρουν νομικά ορθό τρόπο για τη μείωση της βαρύτητας στο πρώτο τετράμηνο στο 5%. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, «εμείς θα υπερασπιστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εισήγησή του για το 5% με τροπολογίες».

Οι τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων φορέων

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, σημείωσε ότι, αν βρισκόταν η λύση με τους προκατόχους της Υπουργού Παιδείας, δεν θα υπήρχε τώρα αυτό το ζήτημα. «Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «εγκληματικά λάθη» που έγιναν στις εξετάσεις του Α’ τετραμήνου.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ, Χρίστος Γαλάτης, ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η σωστή θεσμοθέτηση. «Θα προτιμούσαμε η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης να είναι 30%», επεσήμανε. 

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το πρόβλημα για τους οργανωμένους γονείς δεν είναι μαθηματικό, αλλά το γιατί ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα. «Άλλα έλεγε η νομοθεσία και άλλα έγιναν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πολλοί μαθητές αξιολογήθηκαν και με τα 2 γραπτά των Νέων Ελληνικών, τόσο με αυτό που ακυρώθηκε λόγω διαρροής όσο και με το επόμενο. 

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Αλέξανδρος Παχίτης, τόνισε ότι η ΠΣΕΜ επιμένει στην κατάργηση των εξετάσεων των τετραμήνων. «Το Υπουργείο οφείλει να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των καθηγητών και των γονιών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ME:  

Stockwatch: Στην Ολομέλεια την Πέμπτη η ρύθμιση των τετραμήνων 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών