Επιτροπή Παιδείας: Ίδρυση Ακαδημίας Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου και πνευματικά αθλήματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η εξαίρεση της υποχρέωσης αθλητών πνευματικών αθλημάτων να εκδίδουν δελτίο υγείας για τη συμμετοχή τους. Η φύση του αθλήματος ευνοεί τη διεύρυνση του δικαιώματος συμμετοχής τους.

Ο περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του και συναφείς Κανονισμοί 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η ίδρυση της ακαδημαϊκής  οντότητας «Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» στην οποία θα ενταχθεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Ο τρόπος λειτουργίας της ακαδημαϊκής οντότητας και άλλα συναφή θέματα θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται πρόνοια βάσει της οποίας τα προγράμματα σπουδών του ΑΞΙΚ δύναται να προσφέρονται και στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος, προνοεiται ότι η μεταφορά του προσωπικού του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ θα ρυθμίζεται με τον περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμο.

Σκοπός της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου (ΑΕΦΚ) (Cyprus Academy of Hospitality) είναι η προσφορά στο πεδίο της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής εκπαίδευσης και η συνεισφορά στην κάλυψη αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας στο τομέα των ξενοδοχειακών, της φιλοξενίας, του επισιτισμού, του τουρισμού και στην ανάπτυξη της επιστήμης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

Ο περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της μεταφοράς του προσωπικού του ΑΞΙΚ, εάν το επιθυμεί, στο ΤΕΠΑΚ. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του ΑΞΙΚ (μόνιμο προσωπικό και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου) θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά πόσο επιθυμεί να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Τα συνταξιοδοτικά, μισθολογικά και άλλα ωφελήματα του προσωπικού που θα επιλέξει να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ με το παρόν νομοσχέδιο μεταφέρονται και διασφαλίζονται. Το προσωπικό του ΑΞΙΚ που δεν παράσχει εμπρόθεσμη, ανέκκλητη και γραπτή δήλωση ότι επιθυμεί τη μεταφορά του στο ΤΕΠΑΚ, θα παραμένει στη δημόσια υπηρεσία.

Ανησυχία για πληροφορίες περί σχεδιαζόμενων απολύσεων στην Αγγλική Σχολή, εκφράζει ο Χρ. Χριστοφίδης

Το ζήτημα της Αγγλικής Σχολής ενεγράφη ως αυτεπάγγελτο θέμα από το ΑΚΕΛ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι φαίνεται ότι σοβεί μια νέα κρίση στην Αγγλική Σχολή, προσθέτοντας ότι δέχεται παράπονα από γονείς μαθητών και μαθητριών για το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και ακρίβειας υπάρχουν και νέες αυξήσεις στα δίδακτρα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ανησυχία του για πληροφορίες περί σχεδίου απολύσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην Αγγλική Σχολή, οι οποίες, όπως είπε, συνδέονται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σχολή και με «εκδικητικές κινήσεις έναντι ακαδημαϊκού προσωπικού το οποίο αντέδρασε έντονα σε κάποιες μεθοδεύσεις της διοίκησης».

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι η ηρεμία και η σωστή λειτουργία της Αγγλικής Σχολής είναι πρώτιστα ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάλεσε το ΔΣ αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να διασφαλίσουν την ηρεμία και τη σωστή λειτουργία της Σχολής.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα