Επιτροπή Παιδείας: Επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και εκκρεμότητες χρήσης νέου γηπέδου Λεμεσού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά διάρκεια της συνεδρίας στις 12/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά 8 μήνες. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση διασαφηνίζονται ονομαστικά οι ηλικιακές ομάδες που θα δημιουργηθούν, ως αποτέλεσμα της επέκτασης, προσδιορίζεται η σταδιακή εφαρμογή της επέκτασης, καθώς και ότι ο Υπουργός θα έχει την εξουσία να καθορίζει κριτήρια για την κατανομή των παιδιών στα νηπιαγωγεία. 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση C5.1R3 που αφορά την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση αφορά την ηλικιακή ομάδα τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών έως έξι χρόνων. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα λειτουργούν αποκλειστικά, σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.). 

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025 θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά). Τη σχολική χρονιά 2025-2026 το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες. Η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν. 

Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος έχει την επιμέλεια του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή στην προδημοτική εκπαίδευση, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές. 

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, φοιτούν στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία 50.038 παιδιά, στα δημόσια Νηπιαγωγεία 12.803 παιδιά και στα Ειδικά Σχολεία 537 παιδιά. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει το μέτρο αυτό και είναι έτοιμο να το στηρίξει με τον οποιοδήποτε τρόπο, για να σημειώσει πως είναι ένα μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού οικοδομεί ένα σύστημα, που να διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη των παιδιών. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι με το μέτρο αυτό στηρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς, για να ανταποκρίνονται στην εργασία τους και να φροντίζουν τα παιδιά τους αποτελεσματικά. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως «η επέκταση προς τα κάτω είναι μια ρύθμιση που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση νοουμένου ότι θα δίδεται ποιοτική εκπαίδευση», για να εκφράσει, ωστόσο, την ανησυχία του κόμματος του σε σχέση με την  πρόνοια ότι «ο Υπουργός μπορεί να καθορίζει κριτήρια και να αλλάζει, όπου ο ίδιος κρίνει, εκπαιδευτικές περιφέρειες παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών». 

Επίσης, σημείωσε ότι «προβληματισμό προκαλεί και το ότι ενώ η επέκταση της προδημοτικής επιχορηγείται με κονδύλι 12 εκ. ευρώ η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει το κονδύλι, ώστε να επιχορηγήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αντί να στηρίζει ως όφειλε τον δημόσιο τομέα». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το κόμμα του θέλει δημόσια σχολεία και δημόσιες υποδομές, για να προσθέσει πως αναμένουν την κατ’ άρθρο συζήτηση, για να δοθούν εξηγήσεις. 

«Εάν θα δοθεί επιχορήγηση στο ιδιωτικό τομέα», είπε, «αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους». 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι παραμένουν ερωτήματα, που πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας, για να συμπληρώσει ότι το κόμμα του θα ζητήσει απαντήσεις την ερχόμενη Τετάρτη παρόντος του Υπουργού Παιδείας ως προς το τι σχεδιασμοί θα γίνουν είτε για ανέγερση νέων μονάδων, είτε για αξιοποίηση κοινοτικών νηπιαγωγείων, αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιδότηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 

Ακολούθως, είπε ο κ. Αποστόλου θα μπορέσουν να καταθέσουν τις θέσεις τους, για οποιεσδήποτε αλλαγές επί της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για «διάφορες αλχημείες» σε σχέση με τις επιχορηγήσεις του ιδιωτικού τομέα, για να προσθέσει τέτοιου είδους αναφορές «δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στις αναφορές του Υπουργείου Παιδείας». 

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εκταμιεύσει αρκετά εκατομμύρια και οφείλει να παρουσιάσει τον προγραμματισμό του. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Υποχρεωτικά προδημοτική από 4 ετών 

Ο περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Αδειοδότηση γηπέδων στα οποία διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες 

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων του γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γενικού Ελεγκτή, μέσω του οπίου εξετάστηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει για την χρήση του νέου γηπέδου Λεμεσού από τα σωματεία. 

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη σημερινή συνεδρία παραμένουν οι εκκρεμότητες ως προς τη χρήση του γηπέδου, ενώ δεν κατέστη δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα τρία Σωματεία Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρη να μπορούν να χρησιμοποιούν το γήπεδο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και του Άρη κάνουν χρήση του Τσιρείου Σταδίου, το οποίο παρουσιάζει πρόβλημα ακαταλληλότητας. 

Σημειώνεται ότι το νέο γήπεδο Λεμεσού ολοκληρώνεται και είναι έτοιμο να παραδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας να κάνουν λόγο για «κίνδυνο να μείνει στα αζήτητα» αν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία ανάμεσα στον ΚΟΑ και τα Σωματεία. 

Μιλώντας ενώπιων των μελών της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε πως έχει γίνει ήδη ένα τελικό κείμενο συμφωνίας με τις τρεις ομάδες της Λεμεσού, το οποίο όπως συμπλήρωσε έχει σταλεί στην Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να τους δοθεί το πράσινο φως και να προχωρήσουν σε υπογραφή του. 

Από την πλευρά της η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν έχει στα χέρια της κάτι ως τελεσίδικο εκ μέρους του ΚΟΑ, ώστε να το στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση, με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ να αναφέρει ότι έχει ήδη στείλει το τελικό κείμενο της συμφωνία στη Νομική Υπηρεσία και στην Έφορο αναμένοντας τη γνωμάτευσή τους. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΑΕΛ, Ανδρέας Σοφοκλέους, είπε ότι η συμφωνία που τους έχει δοθεί -εάν υπογραφεί- το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα μπορούν να διαχειριστούν το γήπεδο, αφού πρόκειται για σύμβαση φιλοξενίας στο γήπεδο. 

Όπως εξήγησε ο κ. Σοφοκλέους «οι ομάδες της Λεμεσού ήταν με την εντύπωση ότι θα ελάμβαναν την διαχείριση του γηπέδου, ωστόσο, αυτό που έχουν μπροστά τους είναι συμφωνία φιλοξενίας». 

«Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε», είπε ο κ. Σοφοκλέους, ο οποίος  υποστήριξε ότι κατά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κανείς από τους εμπλεκόμενους θεσμούς αναφέρθηκε σε θέμα κρατικών ενισχύσεων. 

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σοφοκλέους την επόμενη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας με τον ΚΟΑ είτε θα πάνε στον Οργανισμό και θα ζητήσουν χορηγία, ώστε να ανεγείρουν δικό τους γήπεδο, για να προσθέσει πως η άλλη λύση είναι να αγοράσουν το γήπεδο. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε πως «είναι μονόδρομος η αναζήτηση κι εξεύρεση λύσης, που θα οδηγήσει σε συμφωνία», για να σημειώσει ότι «η ευθύνη ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη βαραίνει την κυβέρνηση και τον ΚΟΑ, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται έχουν υπαναχωρήσει από προηγούμενες δεσμεύσεις». 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες μέρες θα οδηγήσουν σε μια κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση «φάνηκε η γύμνια της πολιτείας», για να προσθέσει πως οι Βουλευτές έχουν ακούσει «τραγελαφικά πράγματα» σε σχέση με το τι έγινε από την αρχή που κτιζόταν το στάδιο μέχρι τώρα που είναι έτοιμο. 

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι ενώ το γήπεδο είναι έτοιμο ακόμα δεν βρέθηκε η χρυσή τομή, ώστε  να μπορέσουν τα τρία σωματεία να το χρησιμοποιούν, ενώ τόνισε ότι η 17η Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία χρήσης του Τσιρείου, με σοβαρό το ενδεχόμενο τα τρία σωματεία να «γίνουν πρόσφυγες στην πόλη τους, γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως «βρισκόμαστε στο σημείο το γήπεδο να είναι ολοκληρωμένο και να μην μπορεί να βρεθεί ο τρόπος της διαχείρισης», για να σημειώσει ότι όλα αυτά «δεν τιμούν το κράτος μας». 

Ανέφερε πως η ΔΗΠΑ καλεί τον ΚΟΑ και όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν την χρυσή τομή για την άμεση χρήση του γηπέδου, ενώ παράλληλα εισηγείται μέχρι να βρεθούν οι λύσεις να δοθεί το γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες, κάτω από την εποπτεία του ΚΟΑ, ώστε οι ομάδες τις Λεμεσού που δεν μπορούν να αγωνιστούν σε ένα μήνα στο Τσίρειο, να μπορούν να αγωνίζονται στο νέο γήπεδο -έστω σε προσωρινή βάση- και να μπορούν να χρησιμοποιούν και τα χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας, που έχουν πληρώσει οι φίλαθλοι. 

Διαδικασία αξιολόγησης ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαδικασία αξιολόγησης των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.      

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων