Επιτροπή Οικονομικών: Υποδείξεις ΥΠΟΙΚ προς τράπεζες για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις και χρεώσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνό, για τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. 

Υποδείξεις ΥΠΟΙΚ προς τις τράπεζες για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις και χρεώσεις 

Σε υποδείξεις προς τις εμπορικές τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων για μείωση δανειστικών επιτοκίων, μείωση των χρεώσεων αλλά και αύξησης των καταθετικών επιτοκίων προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, εκφράζοντας την ελπίδα όπως σύντομα υπάρξουν αποτελέσματα, «για να μην κάνουμε άλλες σκέψεις». 

Στην πρώτη παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι υπό το φως της αύξησης των βασικών επιτοκίων, ήγειρε το θέμα με επιστολές τόσο προς τον Διοικητή της ΚΤΚ όσο και τις εμπορικές τράπεζες. 

Στις αναφορές του τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο Κώδικας Αναδιαρθρώσεων της ΚΤΚ προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων θα πρέπει να τύχει άμεσης προτεραιότητας στον χειρισμό τους και δεν μπορεί να περιφρονείται αυτή η οδηγία. «Διαφορετικά πιθανόν να γίνουν σκέψεις να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις», σημείωσε. 

«Το έχω συζητήσει με τον Διοικητή και ως ΥΠΟΙΚ έχουμε κάνει σαφέστατες υποδείξεις και έχω στείλει επιστολή στον Διοικητή της ΚΤΚ με σαφέστατες υποδείξεις όσον αφορά τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και μείωση των χρεώσεων, την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, εφαρμογή έγκαιρα βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και κυρίως της κατάρτισης επιτέλους καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών», ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής. 

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν όλοι οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και από τις τράπεζες. «Πρέπει να γίνει διαχωρισμός και αν καταγραφούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για να τύχουν του χειρισμού που πρέπει από τις τράπεζες και τις εταιρείες», τόνισε. 

Ο κ. Κεραυνός είπε επίσης πως παρόμοια αυστηρή επιστολή με υποδείξεις έχει σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς. Είπε ότι θα έχει κύκλο συναντήσεων με τις διευθύνσεις των τραπεζών «για να υποδείξουμε ότι έχουν ως μεγάλοι οργανισμοί, εταιρική κοινωνική ευθύνη απέναντι σε αυτή την κοινωνία, απέναντι σε αυτό το λαό, ο οποίος την ώρα της κρίσης για τον τραπεζικό τομέα, πλήρωσε μεγάλο τίμημα για την στήριξη του τραπεζικού μας  συστήματος». 

«Συμφωνώ ότι τα καταθετικά είναι χαμηλά, είναι αυτό που υποδείξαμε στις τράπεζες και νομίζω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, τουλάχιστον από τις πρώτες επικοινωνίες. Ο διοικητή της ΤΚΚ συμφωνεί, τις έχει ήδη κάνει τις υποδείξεις του, ελπίζω σύντομα να δούμε αποτελέσματα για να μην κάνουμε και άλλες σκέψεις», είπε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Κεραυνός είπε πως δεν εφαρμόζεται ο κώδικας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει υποδειχθεί. 

Λέγοντας ότι έχει μιλήσει με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο ΥΠΟΙΚ είπε «θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση διαφορετικά θα κάνουμε και σκέψεις για να δούμε κατά πόσον αυτά τα θέματα, μπορούν να ρυθμιστούν, είτε λέγονται αναδιαρθρώσεις είτε εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 

Δεν είναι λύση η συνεχόμενη αναστολή εκποιήσεων  

Σε σχέση με την αναστολή των εκποιήσεων, ο κ. Κεραυνός επισήμανε πως η συνεχόμενη αναστολή «δεν είναι λύση, γιατί το μόνο πράγμα που δημιουργεί είναι να διογκώνει το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των οίκων αξιολόγησης, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να σταματήσει και να βρούμε άλλες διεξόδους». 

Αναφορικά με το ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο ίδιος συμφωνεί απόλυτα με τη ιδέα αυτή Δηλώνω «νοουμένου ότι θα εκδικάζει τάχιστα υποθέσεις και δεν θα παίρνονται αποφάσεις σε 5 ή 10 χρόνια» 

Διαφορετικά, πρόσθεσε, «θα συντηρήσουμε υφιστάμενες καταστάσεις». 

Σε σχέση με το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το σχέδιο βρίσκεται στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε και πιέζουμε συνεχώς σύντομα να έχουμε την έγκρισή τους». 

Εξετάζεται θέμα επαναφοράς σχεδίων στήριξης επιδότησης αναλόγως των εξελίξεων  

Σε σχέση με τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και σχέδιο επιχορήγησης επιχειρηματικών δανείων, που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «αυτά τα σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις το Υπουργείο είναι έτοιμο να τα επανεξετάσει και να δει πότε και πώς μπορούν να μπουν ξανά σε εφαρμογή». 

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο θα επεναξετάσει τα σχέδια μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που λήγει στις αρχές Μαΐου και κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος που επεκτάθηκε μέχρι τέλος Απριλίου. Το κόστος των δύο σχεδίων υπολογίζεται συνολικά στα €84 εκατ. μέχρι το τέλος Απριλίου. 

«Τα δύο αυτά σχέδια θα τύχουν επανεξέτασης και ανάλογα με τις τιμές και τις εξελίξεις το Υπουργείο θα ενεργήσει ανάλογα», είπε. 

ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία: Υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου  

Σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία θέμα για το οποίο η Κύπρος δέχθηκε αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν, ο κ. Κεραυνός είπε παρότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες, ο ίδιος θεωρεί ότι φορολογικά μέτρα όπως αυτό που θα εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου δεν πρέπει να βασίζονται σε «πρόσκαιρες συγκυρίες που έχουν οδηγήσει τις αυξήσεις των τιμών σε αυτό το επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί. 

«Για αυτό θεωρώ ότι χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της, ούτως ώστε να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες για το κράτος», τόνισε, σημειώνοντας ότι στην τελευταία της επιστολή τον Δεκέμβριο του 2022, η Κομισιόν αναφέρει ότι συμφωνεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. 

«Αλλά έχει λήξει το Φεβρουάριο η περίοδος που μας έδωσε (η Κομισιόν) και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κάποιες κυρώσεις και μέτρα», είπε. 

Αναδιανομή εισοδήματος μέσω φορολογικής μεταρρύθμισης  

Παραθέτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε την προσήλωσή στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Όποτε ξεφύγουμε από αυτό  το πλαίσιο ο πρώτος που πληρώνει το τίμημα και μάλιστα το μεγαλύτερο είναι τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ο απλός εργαζόμενος και γενικά οι μη προνομιούχοι». 

Ο κ. Κεραυνός τόνισε πως πρέπει να διαχωριστεί το θέμα της ανάπτυξης μεταξύ της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. 

Αν η μεγέθυνση είναι σε υψηλά ποσοστά και μας ικανοποιεί χωρίς να κοιτάζουμε την ανάγκη για εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να κατανέμεται σωστά στην οικονομία τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, μιλούμε για μεγέθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι η μεγέθυνση είναι αναγκαία για να εισέλθουμε στην ανάπτυξη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ήδη δρομολογήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αύξηση του αφορολόγητου ποσού γεγονός που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερα αμειβομένων τάξεων. 

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Η προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2008. Κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια άλλη αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Στόχος η φορολογική μεταρρύθμιση να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά, αλλά στόχος είναι να είναι πρόσθετος μηχανισμός για καλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος, μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος». 

Τοποθετήσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Στις δηλώσεις της,  η Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εξαγγελθείσα προτεραιότητα του ΥΠΟΙΚ για την μεσαία τάξη, η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. 

Σε σχέση με το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, είπε ότι οι διαβουλεύσεις φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να οδηγηθεί να οδηγηθεί ενώπιον της επιτροπής το κυβερνητικό νομοσχέδιο. 

Για την αύξηση των επιτοκίων, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η προσέγγιση του κόμματός της είναι όπως η οποιαδήποτε για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων να εξαντληθεί στην συγκράτηση του ρυθμού της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων». 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαιρέτισε τις αναφορές του νέου ΥΠΟΙΚ για τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την ανάγκη αποφυγής των συνεχών αναστολών των εκποιήσεων. 

«Είναι αναφορές που μας ικανοποιούν. Σε αυτή τη βάση, σε αυτό το πλαίσιο, και ως μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ο ΔΗΣΥ θα είναι έτοιμος να προσφέρει στήριξη, αλλά την ίδια ώρα να ασκήσει κριτική», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε λύπη για το ότι, ενώ έχει γίνει αναγνώριση κάποιων προβλημάτων και μπήκαν κάποιες επικεφαλίδες, στα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και των ημερών, το ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε ανέτοιμο να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις. 

«Στο ζήτημα της ακρίβειας, στον κίνδυνο των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, φαίνεται η νέα κυβέρνηση να ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης», είπε  ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, έθεσε το θέμα της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». 

«Είναι προς την σωστή κατεύθυνση ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά πρέπει να υπάρξουν και κινήσεις για προστασία των δανειοληπτών», είπε. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν το 50% των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το υπόλοιπο να διοχετεύεται στους δανειολήπτες. 

Έθεσε το θέμα της προώθησης των σχεδίων επιχορήγησης των φωτοβολταϊκών, ενώ για το θέμα τουη μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, είπε πως αυτό θα πλήξει τους κατοίκους ορεινών περιοχών, ενώ θα πληγεί η οικονομία αφού ένα μέρος δεν θα δηλώνεται, προωθώντας το μαύρο χρήμα. 

Eκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τις επιστολές που απέστειλε ο ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για το θέμα των αναδιαρθρώσεων και πρόσθεσε πως ο Διοικητής της ΚΤΚ έχει τα εγαλεία για να ενεργήσει ώστε να τιθασευτεί η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων που επιβάλλεται στους πολίτες. 

Σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην κύρια κατοικία, είπε πως το υφιστάμενο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ δεν μας βρίσκει σύμφωνούς και ότι η ΔΗΠΑ επικεντρώνεται σε μια λογικη αύξηση των μεγεθών ώστε το όλο θέμα να προχωρήσει. «Πρέπει το ΥΠΟΙΚ να ξαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό», είπε. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως στην Κύπρο συμβαίνει το παράδοξο ένας πλειστηριασμός να προχωρεί μέσα σε 120 μέρες, ενώ μια προσφυγή στο Δικαστήριο διαρκεί γύρω στα 7 χρόνια 

Είπε ότι μελέτη που ετοίμασαν κατέδειξε ότι τα πλείστα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπουν τον πλειστηριασμό εφόσον δεν εξακριβωθεί το οφειλόμενο ποσό του δανειολήπτη. 

Για το θέμα του ΦΠΑ στην κύρια κατοικία, υπενθύμισε την πρόταση των Οικολόγων η οποία διαχωρίζει την αγορά πρώτης κατοικίας από αυτή της ανέγερσης πρώτης κατοικίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Νέα δεδομένα για τον μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα 

Stockwatch: Κρίσιμη συνάντηση για ΜΕΔ, επιτόκια και εκποιήσεις 

Stockwatch: Ώρα μηδέν για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα 

Stockwatch: Άγνοια από ΥΠΟΙΚ και Βουλή για το μηχανισμό της ΚΤ

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Ο περί Ανάκαμψης ΚΕΠΕΥ και Λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η ορθότερη εναρμόνιση με το Άρθρο 1(2) της πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2017/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ όσον αφορά την κατάταξη των μη εξασφαλισμένων χρεωστικών μέσων στην πτωχευτική ιεραρχία»,  

(β) η ορθότερη εναρμόνιση με το Άρθρο 10(2)(γ) της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2001/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Απριλίου 2001, για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαϊου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012»,  

(γ) η αποτελεσματική εφαρμογή του Άρθρου 72β(2)(στ) της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: «Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012» και  

(δ) η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει τα πιο πάνω νομοσχέδια στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση τους σε νόμους. 

Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με τα νέα Άρθρα 4.1.15) και 93.3α της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μάϊου 2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ» ως αυτά τα Άρθρα παρατίθενται στο Άρθρο 18 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο ««Κανονισμός (ΕΕ) 2022/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2022 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και της οδηγίας 2014/65/ΕΕ».  

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο μεταφέρει ενωσιακές διατάξεις τις οποίες η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία το αργότερο μέχρι τις 23.03.2023. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς δεν παρείχετο η δυνατότητα εξάσκησης οποιασδήποτε διακριτικής ευχέρειας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει το πιο πάνω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση του σε νόμο. 

Οι περί Ελεγκτών (΄Οροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι αποσκοπούν στον καθορισμό της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, καθώς και των γενικών όρων υπηρεσίας των υπάλληλων που θα διοριστούν στην Αρχή, περιλαμβανομένων των απολαβών και άλλων ωφελημάτων τους, των καθηκόντων, υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει τους υπό αναφορά κανονισμούς στην Ολομέλεια του σώματος για έγκριση. 

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικού νόμου με την έναρξη του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς, με την παράλληλη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μία ώρα, που είναι σήμερα, σε 1 ½ ώρα, ώστε το ωράριο να διαμορφωθεί ως εξής:  

«Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.00π.μ./8.30π.μ. – 2.30μ.μ./4.00μ.μ.».  

Παράλληλα, προωθείται τροποποίηση του ωραρίου των υπαλλήλων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μισή ώρα, που είναι σήμερα, σε μία ώρα, όπως ισχύει σήμερα και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και του Κανονισμού 2(3), ο οποίος προβλέπει ότι ο οφειλόμενος ελλειμματικός χρόνος αποκόπτεται ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να προβλέπει για αποκοπή του χρόνου αυτού κατά το τέλος του ημερολογιακού έτους. Τέλος, συμπεριλήφθηκε πρόνοια, ώστε να μην επηρεαστεί από τις προωθούμενες αλλαγές το ωράριο των Υπηρεσιών στις οποίες δεν εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο.  

Με τη διεύρυνση του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα και την αντίστοιχη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου, αναμένεται ότι θα επέλθει σε κάποιο βαθμό μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας, αφού αυτή θα καταμεριστεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εκτός των υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλες επαρχίες, αναμένεται να επωφεληθούν και υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι ή εξαρτώμενοί τους από τους οποίους, επίσης, υποβάλλονται αιτήματα για διευκολύνσεις από τους οικείους Προϊστάμενους ως προς το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους.  

Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του θέματος σε επόμενη συνεδρία της. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (Κονδύλι για τη μετακίνηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας), το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, το Τμήμα Φορολογίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.  

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Διαμαρτυρία ενάντια στις εκποιήσεις έξω από τη Βουλή 

Ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις. Την ίδια ώρα, εντός της Βουλής, συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με προσκεκλημένο τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, για σειρά ζητημάτων που αφορούν την οικονομία, εν μέσω των αναταραχών στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της Βουλής, παρέλαβε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα ΕνΕργώ, επιστολές για την Πρόεδρο του Σώματος και τον Υπουργό Οικονομικών. Επίσης, η κα Ερωτοκρίτου μίλησε με τους διαδηλωτές και τους διαβεβαίωσε ότι το αίτημά τους για συνάντηση θα ικανοποιηθεί άμεσα. Επιστολή επιδόθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα όπως «Σταματήστε τις εκποιήσεις, πρώτων κατοικιών, έλεος! Σεβαστείτε την αξιοπρέπεια», «Όχι στην ασυδοσία τραπεζών. Όχι στις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας», «Κάτω τα χέρια σας από τα σπίτια μας, είναι ιερά», «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», και «Τα παιδιά μας είναι το μέλλον». 

Ο Λευτέρης Γεωργίου, Πρόεδρος του Κινήματος ΕνΕργώ (για Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Ανθρωποκεντρισμό), μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι εκποιήσεις, η οικονομική εξαθλίωση και τα ψηλά ενοίκια είναι η αιτία της διαμαρτυρίας. «Η Λεμεσός αυτή τη στιγμή έχει εννέα οικογένειες άστεγους με παιδάκια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, δεν έχει να φάει και κάποιοι άλλοι κάνουν πάρτι και πάμε πλέον στην διαφθορά και στην ατιμωρησία», ανέφερε. 

Δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα στη Λεμεσό θα κλείσει ο κεντρικός κόμβος της Γερμασόγειας για δύο ώρες και «εάν αναγκαστούμε θα προβούμε και σε ακόμα πιο άσχημα, για κάποιους, μέτρα».   

Το Κίνημα στην επιστολή του αναφέρεται στην ανάγκη αναστολής εκποιήσεων και της επανεξέτασης όλων των φακέλων που αφορούν τις εκποιήσεις. 

Αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, έπειτα και τον εγκλεισμό των δύο τελευταίων ετών και το κλείσιμο επιχειρήσεων. 

«Θεωρούμε απάνθρωπο, αυτή τη δεδομένη στιγμή, να ξεκινούν εκποιήσεις με αποτέλεσμα, οικογένειες, καλώς ή κακώς, να βρεθούνε στο δρόμο και το Κράτος να αδυνατεί να δώσει χέρι βοηθείας προς αυτούς, ώστε να μην εξαθλιωθούν, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά», σημειώνεται. 

Οι διαμαρτυρόμενοι καταγράφουν στην επιστολή τους και άλλα αιτήματα, όπως την αναγκαιότητα επανεξέτασης του κατώτατου μισθού λόγω των απανωτών αυξήσεων και την ανάγκη λήψεως μέτρων λόγω της ακρίβειας και των ψηλών ενοικίων. 

Παράλληλα, ζητείται όπως «τιμωρηθούν οι ένοχοι που εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα των διαβατηρίων» και άλλα αιτήματα. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον