Επιτροπή Οικονομικών: Τον Νοέμβριο στην Ολομέλεια το νέο συνταξιοδοτικό δημοσίων υπαλλήλων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022 

Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων: 

(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά 

(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.  

Τον Νοέμβριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό δημοσίων υπαλλήλων 

Τον Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Εκκρεμούν τα θέματα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και της αποζημίωσης ή συμπερίληψης στο σχέδιο αυτών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 αλλά αφυπηρέτησαν πριν το 2021. 

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που αφορά, όπως είπε, «δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας» και τόνισε ότι στόχος δεν είναι να εγκρίνουν γρήγορα και «με κλειστά τα μάτια» ένα νομοσχέδιο. 

Η συζήτηση αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι μετά από την σημερινή συνεδρία, διαφάνηκε «πόσο χρήσιμη και απαραίτητη» ήταν αυτή η διαδικασία  των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων όπου η Επιτροπή εξέτασε άρθρο προς άρθρο την κάθε πρόνοια του Νομοσχέδιου. 

«Ο στόχος είναι, να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, προς όφελος των μελών του συνταξιοδοτικού ταμείου, οι οποίοι, βεβαίως, έχουν άμεσο συμφέρον και η δική μας υποχρέωση, είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του ταμείου, θα είναι διασφαλισμένα στη βάση της Νομοθεσίας, που εμείς έχουμε εγκρίνει, και αυτή είναι η εργασία την οποία έχουμε ολοκληρώσει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών», είπε. 

Είπε ακόμη ότι από τη συζήτηση «προέκυψε ξεκάθαρα πόση ανάγκη έχει η βελτίωση της επενδυτικής διαδικασίας που προβλέπεται από τις πρόνοιες αυτού του Νομοσχεδίου, όπως και πόσο σωστή είναι η συζήτηση που ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή και τελικά καταλήγουμε με συναίνεση, στην απάλειψη του δικαιώματος του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, με διάταγμα, να διαφοροποιεί τις εισφορές των μελών, αλλά με κανονισμούς, με δευτερογενή, δηλαδή, νομοθεσία, να διαφοροποιείται το ποσοστό των εισφορών, όταν, εφόσον και εάν τα περιουσιακά στοιχεία δεν καλύπτουν τα τεχνικά αποθέματα». 

Αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, είναι κάτι στο οποίο συμφωνήσαν όχι μόνο όλα τα μέλη της Επιτροπής «αλλά κρίθηκαν λογικά από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών». Είπε ότι η Επιτροπή αναμένει την επόμενη Δευτέρα την κατάθεση αναθεωρημένου συνταξιοδοτικού σχεδίου. «Στόχος και σκοπός», είπε, «πρέπει να είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η σαφήνεια των προνοιών του νομοσχεδίου και όχι η ταχύτητα  με την οποία μπορεί να επικυρωθεί ή να απορριφθεί ένα νομοσχέδιο». 

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, παραμένει σε εκκρεμότητα, το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και η αποζημίωση ή η συμπερίληψη σε αυτό το σχέδιο αυτών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 αλλά αφυπηρέτησαν πριν το 2021. «Τάξεις οι οποίες δεν αφορούν τόσο μεγάλο αριθμό, δεν αλλάζουν τόσο πολύ τα οικονομικά δεδομένα, και αυτούς θα προσπαθήσουμε, με συναίνεση και με διάλογο, να συμπεριλάβουμε, ή να προβούμε σε τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους», είπε. 

Με την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης και εν αναμονή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα 24/10/2022, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι αναμένει ότι θα προχωρήσει στην Ολομέλεια εντός του Νοεμβρίου. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στις δικές του δηλώσεις, όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων αξιωματικών, είπε ότι «πηγαινοέρχεται» και γίνεται η συζήτηση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας. «Σημειώνω τη δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας, να καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Άμυνας της τελική του πρόταση και αναμένουμε την πρόταση αυτή για να τοποθετηθούμε τελικώς», είπε. 

Είπε ότι αν δεν καλυφθούν οι εκκρεμότητες από την Κυβέρνηση, θα υποβάλουν τους αναγκαίες τροπολογίες, ούτως ώστε, «να υπάρχει ένα σωστό και εύρυθμο συνταξιοδοτικό με τις κατάλληλες και σωστές αποδόσεις για τα μέλη του». 

Είπε ακόμη ότι εξέτασαν και το εναρμονιστικό σχέδιο για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπου όπως είπε, «φάνηκε ολοκάθαρα ότι δεν έχει γίνει η σωστή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους». Οι ενδιαφερόμενοι, είπε, έχουν θέσει μια σειρά από ζητήματα όπως η ανεξάρτητη αρχή ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι να εναπόκειται στον Υπουργό Οικονομικών. Φαίνεται να υπάρχουν «σοβαρά κενά και ασάφειες» στο νομοσχέδιο με κίνδυνο να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες να προάγουν τη διαφθορά, πρόσθεσε. 

Είπε ακόμη, ότι απηύθυναν «ύστατη έκκληση» στο Υπουργείο Οικονομικών όπως πραγματοποιήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, και ότι αναμένουν να δουν ο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Ο κ. Τρυφωνίδης απηύθυνε «ύστατη έκκληση» στο Υπουργείο Οικονομικών να μην στέλνει νομοσχέδια χωρίς να γίνεται η αναγκαία διαβούλευση με ενδιαφερομένους και να καταλήγει η Επιτροπή, όπως είπε, να κάνει τις διαβουλεύσεις ενώπιον της.  Είπε ότι αυτή ήταν μια «απαράδεκτα πολιτική πράξη» και ευχήθηκε να εκλείψει στις επόμενες συνεδρίες. 

Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επ. Οικονομικών των Ν/σ για συνταξιοδοτικό, εκφράζουν 8 συντεχνίες

Την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης των σχετικών Νομοσχεδίων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπέγραψαν τις συμφωνίες με το κράτος για το Συνταξιοδοτικό Σχέδιο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο Τομέα.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ (ΣΕΚ), ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ και ΣΥΠΥΚ ευχαριστούν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου «για το ενδιαφέρον τους και το εποικοδομητικό πνεύμα που επέδειξαν στο πλαίσιο του θεσμικά καθορισμένου ρόλου της Βουλής».

Επιπλέον, οι οκτώ οργανώσεις αναφέρουν ότι προσβλέπουν στην ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης από την Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο και της άμεσης ψήφισης των Νομοσχεδίων, ώστε να διασφαλιστούν, όπως αναφέρουν, «τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, που παραμένουν ανασφάλιστοι για πάνω από μία δεκαετία και να αρθεί η κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι που αφυπηρετούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Συνταξιοδότησης».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Στην Ολομέλεια εντός Νοεμβρίου το νέο συνταξιοδοτικό 

Stockwatch: Ένταξη στο συνταξιοδοτικό θέλουν οι εργαζόμενοι ΚΤ

Ο περί της Θέσπισης Πλαισίου για Έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εφαρμογή άρθρων της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2019/452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Θα ψήφιζαν κενά και ασάφειες για «Lone Star»

Ο περί Στατιστικών των Συναλλαγών Αγαθών μεταξύ Κρατών Μελών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιδιώκεται ο επανακαθορισμός σε εθνικό επίπεδο της συλλογής των στατιστικών για το ενδοενωσιακό εμπόριο αγαθών μέσω του συστήματος lntrastat. Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό σε εθνικό επίπεδο των στατιστικών κατωφλιών μέσω των ορίων απαλλαγής και απλούστευσης και τη διαφοροποίηση του ορισμού συγκεκριμένων εννοιών. 

Περιλαμβάνει, επίσης τη διαγραφή αναφορών σε καταργηθέντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την τροποποίηση των προνοιών για την υποχρέωση εξουσιοδοτημένων λειτουργών προς εχεμύθεια, όπως επίσης και την αντικατάσταση και επικαιροποίηση συγκεκριμένων ορολογιών (π.χ. της λέξης «αφίξεις» με τη φράση «ενδοενωσιακές εισαγωγές»). 

Ο περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η η μεταφορά του Άρθρου 1.2.α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 (νέο Άρθρο 3.1.62 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ) όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου, αναφορικά με τον όρο και τον ορισμό του «παγκόσμιο συστημικώς σημαντικό ίδρυμα εκτός ΕΕ». 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου του 2022 Νόμος (Αρ. 1) του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος προνοεί για την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €2.200 κάτω από το άρθρο 4-2000 «Αποδοχές Προσωπικού» του Κεφαλαίου 1 «Διαχειριστικά Έξοδα», για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης για:  

(α) Την ίδρυση ορισμένων νέων θέσεων και κατάργηση ορισμένων υφιστάμενων θέσεων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της διάρθρωσης της ΑνΑΔ, με σκοπό την ομαδοποίηση και μετονομασία θέσεων με τα ίδια προσόντα, καθήκοντα, ευθύνες και μισθοδοτική κλίμακα, επεκτείνοντας έτσι τον θεσμό της εναλλαξιμότητας μεταξύ όλων των Διευθύνσεων της ΑνΑΔ 

(β) Τη μετονομασία και μισθολογική αναβάθμιση των τεσσάρων εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου που εκτελούν χρέη Λογιστικού Λειτουργού (Κλίμακες Α4 και A7(ii)), σε εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου που εκτελούν χρέη Λειτουργού (Κλίμακες Α8, Α10 και Α11), κατά παρόμοιο τρόπο με τον οποίο έγινε για το μόνιμο προσωπικό της ΑνΑΔ. 

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικές Απαλλαγές) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/1159 που τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει ήδη προειδοποιητική επιστολή παράβασης στις 27/1/2022 (αρ. παράβασης 2022/0039). 

Με την Οδηγία διασφαλίζεται η θέσπιση μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ετοιμότητα για ανάληψη δράσης κατά την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την Επιτροπή ή από οργανισμό ή φορέα που έχει συσταθεί βάσει του δικαίου της Ένωσης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία COVID-19. 

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο των διάφορων πρωτοβουλιών της Ένωσης, δεν παρεμποδίζονται από ποσά ΦΠΑ που δεν μπορούν να ανακτηθούν από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ούτε από το βάρος της συμμόρφωσης που απορρέει από τις υποχρεώσεις εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή χρήση του προϋπολογισμού της Ένωσης στην αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, οι απαλλαγές που θεσπίζονται με την παρούσα οδηγία θα πρέπει συνεπώς να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και Εξαιρέσεις από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων 

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων. 

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και την Υπηρεσία Ασύλου. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υπουργείο Άμυνας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τον Δήμο Έγκωμης και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ανοίγουν θέσεις στο δημόσιο, ακολουθούν προαγωγές 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση