Επιτροπή Οικονομικών: Προϋπολογισμός Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών και ειδικοί φόροι κατανάλωσης αλκοόλ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Ο περί Προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης του 2022 Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το ταμείο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης ποσού ύψους €1.199.183 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις περικοπές που επήλθαν από το Υπουργείο Οικονομικών σε κονδύλια του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης ενώ η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση του σχετικού προϋπολογισμού σε μια από τις επόμενες της συνεδρίες ούτως ώστε να κληθούν και να παραστούν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου ζήτησε να σταυρωθούν όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού εκτός από αυτά της μισθοδοσίας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποκοπή μεταξύ άλλων των κονδυλίων για αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε αρχικά πως το ΔΗΚΟ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το έργο του Επιτρόπου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να γλυτώσει από τα δόντια άδικων οργανισμών την καταλήστευση των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών.

Πρόσθεσε πως η λειτουργία του Φορέα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και δίκαια  στα δικαιολογημένα αιτήματα των συμπολιτών μας, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να έχει την ευχέρεια, άμεσα και δίκαια να απορρίπτει εκείνους που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα και να αποφύγουν κατά τα άλλα τις νενομισμένες και ορθές εξοφλήσεις των χρεών τους.

Όπως είπε, «προέκυψε όμως σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, διαφωνία ως προς την ορθότητα ή την επάρκεια του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο όπως συνεχιστεί η συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο, την επόμενη βδομάδα, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, γιατί στόχος – τουλάχιστον εμάς – θα είναι να καταλήξουμε σε ένα προϋπολογισμό με τον οποίο τόσο ο Επίτροπος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να έχουν εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας το πολύ σωστό και αναγκαίο έργο που επιτελούν για την κοινωνία και τον τόπο μας ευρύτερα».

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως παρόλες τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αλλά και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, οι οποίοι εργοδοτούνται με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών ορισμένου χρόνου για εξέταση των παραπόνων των δανειοληπτών και άλλων πολιτών, ο Φορέας δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητος. Είπε πως η χρηματοδότηση του γίνεται από τις τράπεζες, τις επενδυτικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή το ένα μέρος των διαδίκων, και σημείωσε πως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε ο τρόπος συνεισφοράς των χρηματοοικονομικών οργανισμών να μην πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού.

«Απαιτούμε όπως η Κυβέρνηση φέρει επειγόντως νομοσχέδιο ούτως ώστε να κάνουμε έναν κρατικό Φορέα Ανεξάρτητο, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά, ο οποίος να λειτουργεί αμερόληπτα χωρίς εξαρτήσεις και του οποίου οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές, για να μπορεί να αποτείνεται ο πολίτης και να λύνει τις διαφορές του με τις τράπεζες και τις άλλες χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ή τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό το νομοσχέδιο η ΔΗΠΑ ζητά να δημιουργηθεί ένας Φορέας με οργανικές δομές και υπαλλήλους σε όλες τις υπηρεσίες και βαθμίδες, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και ουσιαστικά και αποτελεσματικά στα παράπονα των πολιτών – δανειοληπτών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως επιχειρείται στραγγαλισμός του Επιτρόπου, αφού όπως είπε, αρκετές αποφάσεις του φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος, έφτασε στο σημείο να παρακαλεί να έχει κάποιο προϋπολογισμό για να μπορεί να δουλεύει το γραφείο του και να βγάζει ορθές και τεκμηριωμένες αποφάσεις, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθεί να μειώσει τον προϋπολογισμό κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στα 5.287 ανήλθαν τα παράπονα που υποβλήθηκαν στο Γραφείο του από την έναρξη εξέτασης παραπόνων το 2015 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, εκ των οποίων έχουν διευθετηθεί 5.082 παράπονα ή ποσοστό 96,12%, με το αποτέλεσμα θετικής έκβασης για τον καταναλωτή να ανέρχεται στο 32,15%.

Από τα συνολικά 5.287 παράπονα, η διαδικασία εξέτασης τερματίστηκε για 2.387 παράπονα, που ως ποσοστό του συνόλου διευθετήσεων, ανέρχεται στο 46,97%. Από τα 2.695 που εξετάστηκαν επί της ουσίας τους, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου αποφάσισε υπέρ του καταναλωτή σε 1.399 περιπτώσεις, άλλες 235 υποθέσεις κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό ενώ κατά του καταναλωτή εκδόθηκαν 1.061 αποφάσεις.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Σταύρωμα του προϋπολογισμού του ζητά ο χρημ. Επίτροπος

2. Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

3. Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των πιο πάνω νομοσχεδίων, που αποσκοπούν στην εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/262 του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2019 για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 του Συμβουλίου της 29ης Ιουλίου 2020 σχετικά με τις διαρθρώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, αντίστοιχα.

Το πρώτο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Τελωνείων, αφορά, ανάμεσα σε άλλα, τη διακίνηση μεταξύ των κρατών μελών φορολογημένων προϊόντων υποκείμενων σε φόρο κατανάλωσης, τα σχετικά έντυπα των οποίων θα υποβάλλονται μέσω μηχανογραφημένου συστήματος αντί εγγράφως, καθώς και ρυθμίσεις για την αποδεκτή, μη φορολογήσιμη, ποσότητα απώλειας προϊόντων, η οποία θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην ημεδαπή νομοθεσία ρυθμίσεις της προαναφερθείσας Οδηγίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση της νομοθεσίας και των κωδικών που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αλκοολούχων ποτών, καθώς και τον καθορισμό ενιαίου πιστοποιητικού με το οποίο θα βεβαιώνεται η ετήσια παραγωγή ανεξάρτητου μικρού παραγωγού αλκοολούχων ποτών.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση των πιο πάνω νομοσχεδίων με την κατ’ άρθρον συζήτησή τους σε επόμενη συνεδρία της.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Νέες υποχρεώσεις για διακίνηση προϊόντων με ειδικό φόρο κατανάλωσης

Stockwatch: Τρέχουν να προλάβουν κυρώσεις με φορολογική εναρμόνιση

4. Ο περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, που αποσκοπεί:

α. στη διεύρυνση των προαπαιτούμενων προσόντων των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), ώστε να διευκολύνεται η όλη διαδικασία και να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής υποψηφίων που κατέχουν προσόντα συναφή με τα μέχρι πρότινος απαιτούμενα προσόντα από ένα ευρύτερο φάσμα,

β. στον περιορισμό του βαθμού εξάρτησης των συνδεδεμένων προσώπων για διορισμό στη θέση μέλους του Συμβουλίου της ΕΚΚ σε περίπτωση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού και

γ. στην προσθήκη ρυθμίσεων, ώστε, σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του συμβουλίου και διορισμού άλλου προσώπου, το πρόσωπο που θα διοριστεί προς αντικατάσταση του απερχόμενου μέλους να διατηρεί το δικαίωμα επαναδιορισμού του με μέγιστη διάρκεια θητείας τα δέκα έτη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η προτεινόμενη τροποποίηση και αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

5. Ο περί Ελεγκτών (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των πιο πάνω κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΛΕΠ) και των γενικών όρων υπηρεσίας των υπαλλήλων που θα διοριστούν στην Αρχή, περιλαμβανομένων των απολαβών και άλλων ωφελημάτων τους, των καθηκόντων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους, καθώς και της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμοδίους ότι, έπειτα από επανεξέταση του κειμένου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε όπως αυτοί αποσυρθούν από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, καθότι ορισμένες εκ των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι διατυπωμένες καθ’ υπέρβασιν εξουσιοδότησης της βασικής νομοθεσίας βάσει της οποίας αυτοί εκδίδονται (ultra vires).

Η επανακατάθεσή τους θα πραγματοποιηθεί, αφού προηγηθεί σχετική τροποποίηση του βασικού νόμου δυνάμει του οποίου οι κανονισμοί εκδίδονται.

6. Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν:

α. το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

β. την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο,

γ. τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και

δ. το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν:

α. το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

β. το Υπουργείο Εσωτερικών και

γ. το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στο μικροσκόπιο οι αμοιβές 13 συνεργατών του ΠτΔ

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα