Επιτροπή Οικονομικών: Ολοταχώς στην Ολομέλεια η μεταρρύθμιση δημοσίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθούν την ερχόμενη Πέμπτη τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τη μεταρρύθμιση της Δημόσια Υπηρεσίας, ώστε να τηρηθεί το ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ.

Στην σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η πλειοψηφία των βουλευτών έψεξε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα αναθεωρημένα νομοσχέδια και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για να τα μελετήσουν.

Μετά από διαβούλευση των μελών της Επιτροπής αποφασίσθηκε όπως τα νομοσχέδια οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος εντός των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζει το Σχέδιο Ανάκαμψης, δίδοντας ωστόσο περιθώριο μελέτης των νομοσχεδίων και κατάθεσης τροπολογιών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ η συζήτηση των νομοσχεδίων και των σχετικών κανονισμών θα περιληφθεί και στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρία πριν την Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, σε περίπτωση που παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.

«Όχι» ΥΠΟΙΚ στην εξαίρεση ΥΠΕΞ, βουλής από ρυθμίσεις για προαγωγές

Κατά τη σημερινή συνεδρία η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου εμφανίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής ζητώντας την εξαίρεση προσωπικού του Κοινοβουλίου από πρόνοιες του νομοσχεδίου για τη Διατµηµατική Προαγωγή, καθώς όπως ανέφερε θα προκληθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία του. Η πρόεδρος της Βουλής απέστειλε και σχετική επιστολή στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, εξαίρεση από τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΥΠΟΙΚ – ΠΑΣΥΔΥ για τη διατμηματική προαγωγή, είχαν ζητήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία και το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως υποστήριξαν, με τη διατμηματική θα υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα υπαλλήλων και συνεχές άνοιγμα θέσεων, κάτι που σήμερα δεν είναι σύνηθες, καθώς οι θέσεις Α13 είναι «κλειστές».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, ωστόσο εξέφρασε διαφωνία ως προς την εξαίρεση εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ στήριξαν τη θέση του υπουργείου, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν πρόθεση στήριξης της εξαίρεσης των εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής.

Ζήτησαν μάλιστα, από το γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σχετικές τροποποιήσεις επί των υπό συζήτηση νομοσχέδιών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Τα κόμματα που έχουν διαφορετική θέση αναμένεται να καταθέσουν σχετικές τροπολογίες ως την ερχόμενη Τρίτη.

Τροπολογία ΔΗΚΟ για ΥΠΕΞ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατάθεσε εισήγηση για τροποποίηση του «περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου του 2019», ώστε να προστεθεί και η Εξωτερική Υπηρεσία (ΥΠΕΞ), πέραν της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από τις πρόνοιες για εξαίρεση ρυθμίσεις που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή.

Πηγή – Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ