Επιτροπή Οικονομικών: €91,7 εκατ. για κάλυψη έκτακτων αναγκών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Την κατάθεση πέμπτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, προανήγγειλε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κατά την παρουσία του στη Βουλή.

Ο κ. Παντελή συμμετείχε σε συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών για την συζήτηση του 4ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος ανέρχεται στα €91,7 εκατ.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ανέλυσε το περιεχόμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών.

Αναφέρθηκε στην κατάθεση και 5ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός Οκτωβρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και άλλος έκτακτος συμπληρωματικός ο οποίος θα αφορά στήριξη τομέων της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφερόμενος σε κονδύλι ύψους €30 εκατ. ο κ. Παντελή έκανε λόγο για ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την πανδημία, όπως η συνέχιση σχεδίων στήριξης εργαζόμενων και κονδύλια για εμβόλια που αφορούν στην τρίτη δόση εμβολιασμού.

Όσον αφορά το κονδύλι ύψους €38 εκατ.  που προϋπολογίστηκε  για την αγορά υπηρεσιών διεξαγωγής τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19, λειτουργός του υπουργείου Υγείας είπε ότι τα €7 εκατ.  θα δοθούν για αγορά συγκεκριμένο φάρμακο, τα €7,7 εκατ. για εμβόλια, τα €16,8 εκατ. για αγορά υπηρεσιών και τα €6,4 εκατ. για αγορά rapid test.

Στα €26 εκατ. οι μέχρι στιγμής δαπάνες για rapid test

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι συνολικά έχουν δοθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου €26 εκατ. για την διεξαγωγή εξετάσεων rapid test.

Από τον Αύγουστο του 2021, που άλλαξε το πλαίσιο της παροχής των rapid test, κοστίζουν περίπου €40 χιλ. την ημέρα, που αφορά τα αναλώσιμα μαζί με υπηρεσίες, είπε.

Το επιπρόσθετο κόστος για συνέχιση των εκτάκτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 θα ανέλθει στα €38 εκατ. που θα καλυφθεί το κονδύλι των €91,7 εκατ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εξάλλου αναφορικά με το κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου, λειτουργός ανέφερε ότι €5 εκατ.  αφορούν στη συνέχισή του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο 105 χιλ. άτομα για 235 διανυκτέρευσης, ενώ πρόσθεσε ότι από το σχέδιο συνολικά έχουν επωφεληθεί 312 χιλιάδες άτομα.

Αναλυτικά οι πιστώσεις του 4ου συμπληρωματικού

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα τα €91,7 εκ. του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να διατεθούν ως εξής:

  • Κονδύλι ύψους €38 εκατ. θα διατεθεί πρώτον για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19. Δεύτερο για αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων κλπ. Τρίτο για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και τέταρτο για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.
  • Κονδύλι ύψους €6,3 εκατ. για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2021.
  • Κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τη συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο.
  • Ζητείται επίσης κονδύλι ύψους €900 χιλ. για την υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.
  • Κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης για τα ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και για υφιστάμενες υποχρεώσεις του υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Κονδύλι ύψους €30 εκατ. αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή – Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Εξαιρετικής σημασίας οι εστίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξημένος κατά 1 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση

Νομικών

Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τμήμα Φυλακών. Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της