Επιτροπή Οικονομικών: €91,7 εκατ. για κάλυψη έκτακτων αναγκών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Την κατάθεση πέμπτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, προανήγγειλε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κατά την παρουσία του στη Βουλή.

Ο κ. Παντελή συμμετείχε σε συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών για την συζήτηση του 4ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος ανέρχεται στα €91,7 εκατ.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ανέλυσε το περιεχόμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών.

Αναφέρθηκε στην κατάθεση και 5ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός Οκτωβρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και άλλος έκτακτος συμπληρωματικός ο οποίος θα αφορά στήριξη τομέων της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφερόμενος σε κονδύλι ύψους €30 εκατ. ο κ. Παντελή έκανε λόγο για ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την πανδημία, όπως η συνέχιση σχεδίων στήριξης εργαζόμενων και κονδύλια για εμβόλια που αφορούν στην τρίτη δόση εμβολιασμού.

Όσον αφορά το κονδύλι ύψους €38 εκατ.  που προϋπολογίστηκε  για την αγορά υπηρεσιών διεξαγωγής τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19, λειτουργός του υπουργείου Υγείας είπε ότι τα €7 εκατ.  θα δοθούν για αγορά συγκεκριμένο φάρμακο, τα €7,7 εκατ. για εμβόλια, τα €16,8 εκατ. για αγορά υπηρεσιών και τα €6,4 εκατ. για αγορά rapid test.

Στα €26 εκατ. οι μέχρι στιγμής δαπάνες για rapid test

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι συνολικά έχουν δοθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου €26 εκατ. για την διεξαγωγή εξετάσεων rapid test.

Από τον Αύγουστο του 2021, που άλλαξε το πλαίσιο της παροχής των rapid test, κοστίζουν περίπου €40 χιλ. την ημέρα, που αφορά τα αναλώσιμα μαζί με υπηρεσίες, είπε.

Το επιπρόσθετο κόστος για συνέχιση των εκτάκτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 θα ανέλθει στα €38 εκατ. που θα καλυφθεί το κονδύλι των €91,7 εκατ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εξάλλου αναφορικά με το κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου, λειτουργός ανέφερε ότι €5 εκατ.  αφορούν στη συνέχισή του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο 105 χιλ. άτομα για 235 διανυκτέρευσης, ενώ πρόσθεσε ότι από το σχέδιο συνολικά έχουν επωφεληθεί 312 χιλιάδες άτομα.

Αναλυτικά οι πιστώσεις του 4ου συμπληρωματικού

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα τα €91,7 εκ. του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να διατεθούν ως εξής:

  • Κονδύλι ύψους €38 εκατ. θα διατεθεί πρώτον για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19. Δεύτερο για αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων κλπ. Τρίτο για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και τέταρτο για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.
  • Κονδύλι ύψους €6,3 εκατ. για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2021.
  • Κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τη συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο.
  • Ζητείται επίσης κονδύλι ύψους €900 χιλ. για την υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.
  • Κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης για τα ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και για υφιστάμενες υποχρεώσεις του υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Κονδύλι ύψους €30 εκατ. αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή – Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων