Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/09/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων:
(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά,
(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.
Για «ασυνεννοησία» και «διγλωσσία» της κυβέρνησης κάνουν λόγο Βουλευτές/Βουλεύτριες μέλη της Επιτροπής Οικονομικών καθώς παρουσιάστηκαν διαφορετικές θέσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας.
Οι Βουλευτές/Βουλεύτριες, που αναμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, με τις αλλαγές που υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση, παρακολούθησαν μία «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισαν, διάσταση απόψεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Άμυνας.
Επιστολή με τις τελικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Παντελή, στην οποία γίνεται αναφορά σε τέσσερα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Το πρώτο αφορά την αρνητική θέση του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, δημιουργούνται πολλά νομικά προβλήματα.
Το δεύτερο ζήτημα, αφορά την Επιτροπή Παρακολούθησης. Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι η θέση του Υπουργείου αποτελεί την κατάληξη της συμφωνίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με την οποία, η Επιτροπή θα τυγχάνει ενημέρωσης από το κράτος, όταν αυτό αναλαμβάνει επενδυτικά ρίσκα. Επομένως, η μορφή της θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.
Το τρίτο ζήτημα αφορά τον κατά περίπτωση χειρισμό των ωφελημάτων όσων έχουν εργοδοτηθεί μετά το 2012 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2021, και προβλέπεται να πάρουν ένα εφάπαξ ποσό. Όπως είπε, δεν θα ενταχθούν στη νομοθεσία αλλά θα εξετάζονται ανά περίπτωση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το τελευταίο θέμα, αφορά τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στα 57, με δικαίωμα ανανέωσης δύο τριετιών. Με το άρθρο 60 του νομοσχεδίου το δικαίωμα ανανέωσης θα καταργείτο. Ο κ. Παντελή πρότεινε να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το άρθρο 60 και το θέμα της ανανέωσης των τριετιών να τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Άμυνας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Σταύρος Κούρρης, είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να παραμείνει το άρθρο 60, για να συνταξιοδοτούνται και οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στα 57, για να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Διευκρίνισε ότι ο λόγος που εξαρχής είχαν εγκριθεί οι τριετίες, ήταν ότι η συγκεκριμένη ομάδα μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένη σε συνταξιοδοτικό σχέδιο. Από τη στιγμή που θα καλύπτονται, το Υπουργείο Άμυνας προτείνει να καταργηθούν οι τριετίες.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε αντίθετα με όσα είχε πει στην Επιτροπή Άμυνας την προηγούμενη βδομάδα. «Είναι απαίτηση, εντός των Υπουργείων, να συνεννοείστε όταν εμφανίζεστε στις επιτροπές. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται τόσο ανακόλουθη», είπε.
Σε δηλώσεις του, ο Προδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μία σχετικώς πρωτόγνωρη και αρκετά εντυπωσιακή διγλωσσία, από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διαφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας». Πρόσθεσε ότι «αφού αναδείξαμε αυτή την πολυγλωσσία και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Οικονομικών να συζητά ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, για το οποίο τα Υπουργεία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, καλέσαμε την κυβερνητική πλευρά να καταλήξει οριστικά στο κείμενο το οποίο προτείνει». Τόνισε ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πηγάζει από την Επιτροπή Οικονομικών ή τη Βουλή, αλλά «από την κυβερνητική ασυνεννοησία, την οποία διαπιστώσαμε σε όλο της το μεγαλείο».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε «όταν το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για απροκάλυπτη ασυνεννοησία ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία, τι να πει η αντιπολίτευση;». Πρόσθεσε ότι το ένα Υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο, για την έλλειψη οριστικοποίησης θέσης σε σειρά ζητημάτων. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα για τα νομοσχέδια, όπως το θέμα με τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς., το θέμα της αναδρομικότητας, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα με την Επιτροπή Παρακολούθησης «χωρίς να παίρνουμε οριστικές θέσεις από πλευράς της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων θεωρεί ότι κάποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν και στη νομοθεσία. «Χωρίς να υπάρχει οριστικοποίηση της θέσης και των νομοσχεδίων από πλευράς της κυβέρνησης, όση πολιτική βούληση κι αν δείχνει η Επιτροπή Οικονομικών, θα προσκρούει σε αυτό το κενό», σημείωσε.
«Δυστυχώς διαπιστώσαμε τη συνέχιση του οργίου της ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Άμυνας», είπε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. «Οι 1.150 συμβασιούχοι υπαξιωματικοί μένουν ξεκρέμαστοι και η εισήγηση για να αφαιρεθεί το άρθρο 60 για τις δύο τριετίες δεν θα λύσει το πρόβλημα», είπε. Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αν δεν τα βρουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, «επιβάλλεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιληφθεί του θέματος». Αναφέρθηκε επίσης στις υπόλοιπες διαφωνίες με το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου, και για «μη ένδειξη καλής θέλησης να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και αφυπηρέτησαν πριν το 2021» και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι θα λαμβάνουν σύνταξη ή όχι. Επιπλέον, αναφέρθηκε για διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την Επιτροπή Παρακολούθησης. «Θέλω να γνωρίζουν οι 16.000 εργαζόμενοι που τους αφορά το νομοσχέδιο ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην Επιτροπή Οικονομικών για να προχωρήσουν τα νομοσχέδια», αλλά «δυστυχώς προσκρούουμε στην ασυνεννοησία των Υπουργείων». Τέλος, ανέφερε ότι εκεί που δεν θα υπάρξει εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών «θα κάνουμε τροπολογίες για να προχωρήσει το θέμα».
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι «αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για τους υπαξιωματικούς αλλά και την ίδια στιγμή μια ασυνεννοησία». «Ευελπιστούμε ότι αυτό το ζήτημα θα καταφέρουν να το λύσουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, διαφορετικά η ίδια η Επιτροπή θα αναγκαστεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις». Επιπλέον, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι για το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ που θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2021 και θα καλύψει και προηγούμενους αφυπηρετήσαντες, εκκρεμούν σχετικές υποθέσεις στα δικαστήρια και θα εξεταστεί μετά την εκδίκασή τους.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή «μάς αφήνουν πλήρως απογοητευμένους». «Θα ήταν γελοία η κατάσταση αν δεν εξαρτιόνταν από αυτό το νομοσχέδιο χιλιάδες εργαζόμενοι. Υπάρχει προχειρότητα και ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών», σημείωσε. «Δυστυχώς, αφήνονται εκτεθειμένες χίλιες περίπου οικογένειες συμβασιούχων υπαξιωματικών και καθυστερεί λόγω της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει ευεργητικά αποτελέσματα για τόσες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως ΕΛΑΜ, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιμένουμε στην άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για να ψηφιστεί κατ’ επείγον, αλλά από εκεί και πέρα, για όσους υπαξιωματικούς μένουν εκτεθειμένοι, θα καταχωρήσουμε τροπολογίες, έτσι ώστε να καλύψουμε αυτή την κατηγορία εργαζομένων».
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Οι νέες θέσεις ΥΠΟΙΚ για συνταξιοδοτικό δημοσίου
Stockwatch: Διάσταση απόψεων υπουργείων για το συνταξιοδοτικό
Ο περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου. Συγκεκριμένα, το ΜΕΡΟΣ V του βασικού νόμου αντικαθίστατα με νέο. Ειδικότερα, με το πιο πάνω νομοσχέδιο:
(α) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου οι οποίες, είτε δεν συνάδουν πλέον με τη λειτουργία της αγοράς, είτε δεν εφαρμόζονται λόγω της εναρμόνισης των περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμων με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ ως τροποποιήθηκε, κατά την οποία οι επιχειρήσεις επενδύσεων δύνανται πλέον να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές.
(β) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου που αφορούν παλαιότερη διαδικασία για την εκκαθάριση/ τελείωση συναλλαγών (με την έκδοση πιστοποιητικών), καθότι ο διακανονισμός των εισηγμένων αξιών διέπετω πλέον από τους περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμους και τους Κανονισμούς που εκδίδονται βάσει αυτών.
(γ) Περιορίζονται οι περιπτώσεις εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών οι οποίες καταχωρούνται στο Κεντρικό Αποθετήριο Μητρώο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθότι η μη κοινοποίηση των συναλλαγών αυτών στο ΧΑΚ, συνεπάγεται και τη μη κοινοποίησή τους στις εποπτικές αρχές.
(δ) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου που αναφέρονται στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως «ρυθμιστή αγοράς», λόγω μεταφοράς της διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, από την Κεντρ1κή Τράπεζα της Κύπρου, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από μέλη της Επιτροπής για επιμέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου και συναφώς το Υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε μικρής έκτασης νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νέου κειμένου του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.
Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιδιώκεται η κατάργηση της εξουσίας του Εφοριακού Συμβουλίου να επιλαμβάνεται θεμάτων, που αφορούν ΦΠΑ, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας για ερμηνεία της περί ΦΠΑ νομοθεσίας.
Η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης και επανέλθει ενώπιόν της, εφόσον κριθεί σκόπιμο.
Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με το Άρθρο 1.2.α. της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2019/878 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ όσον αφορά τις εξαφούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου».
Στο πλαίσιο της συζήτησης οι παρευρισκόμενοι ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη δραστηριότητα υφιστάμενων οντοτήτων στη Δημοκρατία, ωστόσο απαιτείται η προώθησή τους για σκοπούς ολοκλήρωσης της εναρμόνισης με την υπό αναφορά ευρωπαϊκή Οδηγία, κατόπιν σχετικής παρατήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.
Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η υιοθέτηση διάταξης που να προβλέπει την εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων για σκοπούς διασφάλισης των εσόδων του ΦΠΑ και αντιμετώπιση των προβλημάτων φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε στον τομέα αυτό.
Επιπρόσθετα η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο θέμα:
Μη υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για απονομή ηθικών αμοιβών σε μαχητές της αντίστασης
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 68832, ημερομηνίας 20 Μαΐου 2009, για απονομή ηθικών αμοιβών (μετάλλια, διπλώματα, μεταθανάτιες προαγωγές, προαγωγές επ’ ανδραγαθία) σε μαχητές της αντίστασης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στο παρόν στάδιο διεξάγεται επανακοστολόγηση της υλοποίησης του μέτρου και, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα υποβληθεί σχετικό αίτημα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο όπως την ενημερώσει για την πρόοδο σε σχέση με τις πιο πάνω ενέργειες εν ευθέτω χρόνω.
Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και Εξαιρέσεις από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων
Τέλος, η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.
Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Αστυνομία, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, την Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Ζητούν έξτρα €5,4 εκατ. για αεροπορικές εταιρείες
Stockwatch: Φοροαπαλλαγές για σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης
Stockwatch: Πληρώνουμε τα «σπασμένα» συμφωνίας κυβέρνησης – Hermes
Stockwatch: Πάει για Μάρτιο και εάν… το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης
Stockwatch: Θέλουν τα φώτα Ελεγκτή για συμβιβασμό κράτους – Hermes
Stockwatch: Καίνε οι τιμές 32 νέων λιμουζινών προεδρίας
Stockwatch: Παίρνουν εξουσίες ΦΠΑ από Εφοριακό Συμβούλιο
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ