Επιτροπή Οικονομικών: Αποσύρεται το αίτημα αγοράς λιμουζίνων, εξέταση προϋπ. ΟΧΣ, ΚΟΑ και ΚΟΔΑΠ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/03/2023, εξέτασε τους ακόλουθους προϋπολογισμούς: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος είναι πλεονασματικός κατά €1.7 εκ. και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στα €19.5 εκ. και €17.8 εκ., αντίστοιχα. 

Αυξημένο ενδιαφέρον για δάνεια από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης λόγω υψηλών επιτοκίων 

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για δάνεια από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, στο οποίο ο Οργανισμός συνεχίζει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκιά του. 

Ωστόσο ο Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από εσωτερικές προκλήσεις, όπως η μηχανογράφηση και οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, για να ανταποκριθεί στο ρόλο του.   

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Χριστόφορος Καπλάνης, ο Οργανισμός έχει μια πολύ καλή οικονομική θέση βάσει των οικονομικών του των καταστάσεων. 

«Σίγουρα έχουμε αρκετές εσωτερικές προκλήσεις στο μέλλον, που έχουν να κάνουν με την τεχνολογική αναβάθμιση και άλλες διαδικασίες, που θα ενδυναμώσουν περισσότερο τον οργανισμό  για να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο για χρηματοδότηση ατόμων χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων», είπε. 

Ανέφερε ότι υπάρχει προοπτική λόγω και του οικονομικού περιβάλλοντος, υπάρχουν οι πελάτες του Οργανισμού που πιστεύουν σε αυτόν, αλλά υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ο ΟΧΣ στα αυξημένα αιτήματα, είπε ότι λόγω των οικονομικών συγκυριών που είχαν να κάνουν με την διάρθρωση του ΔΣ την περίοδο που πέρασε, υπήρξαν κάποιες αδυναμίες ως προς τη στελέχωση και κάλυψη κάποιων αναγκών. Τώρα, πρόσθεσε ο ΟΧΣ είναι σε θέση να προχωρήσει, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται για ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Πρόσθεσε ότι προχωρούν σύντομα με την κάλυψη κάποιων θέσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του Οργανισμού. 

Το στεγαστικό επιτόκιο του ΟΧΣ ξεκινά από περίπου 2%, όπως είπε ο κ. Καπλάνης, όταν η αγορά κινείται αυτή τη στιγμή προς πιο ψηλά επίπεδα. Ωστόσο σημείωσε ότι και ο Οργανισμός πρέπει να ακολουθήσει κάποια πορεία αύξησης επιτοκίων για να καλύπτεται και το κόστος των καταθέσεων. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δίνονται δάνεια, αλλά υπάρχει μεγάλη εισροή αιτημάτων που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν. 

Μιλώντας στην Επιτροπή η Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΧΣ, Βασιλική Βασιλείου, ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την ψηφιακή μετάβαση, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά την αναλογία κόστους προς έσοδα του Οργανισμού. 

Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Καπλάνης το ποσό αυτό θα αυξήσει τα μελλοντικά έσοδα, αφού μέσω του νέου μηχανογραφικού μπορούν να υπάρξουν νέες υπηρεσίες που θα φέρουν εισοδήματα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό. 

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμα ότι προτεραιότητα του Οργανισμού είναι να διαχειριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ενώ ανέφερε ότι ο Οργανισμός με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου του. 

Μιλώντας στην Επιτροπή ο εκτελών χρέη Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Δημήτρης Κουρσάρης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρχει ο Οργανισμός ως μια τράπεζα πιο φθηνή από άλλες και εξέφρασε την άποψη ότι ο Οργανισμός έχει προοπτική ωστόσο χρειάζεται κάποιο χρόνο. Όπως είπε, ο Οργανισμός μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες τράπεζες σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, και έχει κάποια πλεονεκτήματα όπως η μη ύπαρξη μετόχων που να πιέζουν για μέρισμα και δεν είναι συστημική τράπεζα. 

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης που έφυγε είναι τεράστιες γιατί ο οργανισμός ήταν ακέφαλος σχεδόν για 2 χρόνια με απουσία Γενικού Διευθυντή, προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου. 

Αισίως, πρόσθεσε, διορίστηκε πρόσφατα νέος Γενικός Διευθυντής, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο ΟΧΣ μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης είναι οι οργανισμοί που πρέπει να στηρίξουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του λαού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ΟΧΣ σε χαμηλά επίπεδα και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Χαμηλά επιτόκια για βιωσιμότητα ΟΧΣ 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €28,321,987, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €28,285,075 με αποτέλεσμα να προκύπτει μικρό πλεόνασμα ύψους €36,912.   

Πλεονασματικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων 

Μικρό πλεόνασμα καταγράφει ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων για το 2023, με την αρχή να αναφέρεται κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών σε αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει μετά την εμπορικοποίηση των δύο κυπριακών λιμανιών.  

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Αντώνης Στυλιανού, ο ρόλος της, δεν αφορά μόνο τη διαχείριση λιμανιών, αλλά έχει επιπλέον και τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο της εποπτείας και ρύθμισης των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας. 

«Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις αλλά και παράλληλα προοπτικές σε σχέση με την ανάπτυξη της Αρχής Λιμένων, η οποία παραμένει ένας πλήρως κερδοφόρος και βιώσιμος οργανισμός», ανέφερε.   

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής είναι πλεονασματικός με έντονο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, παρά τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας. 

Ανέφερε ότι η Αρχή είναι περήφανη για τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει και αφορούν την επέκταση του λιμανιού του Λατσιού, τη δημιουργία αγκυροβολίου εκφόρτωσης υγραερίου στη λιμενική περιοχή Ζυγίου, αναπτύξεις που αφορούν στην πλήρη αξιοποίηση των χερσαίων χώρων της Αρχής Λιμένων και την κατασκευή νέου σταθμού παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας στην περιοχή Ζυγίου για να καλύπτεται πλήρως  όλο το εύρος της θάλασσας και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς για την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων είπε ότι φέτος οι προοπτικές είναι πώς θα είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός τους, σε σχέση με την περίοδο προ του κορωνοϊού. Πρόκειται όπως είπε για πλοία μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας παγκόσμιας κλίμακας. 

Για το αγκυροβόλιο της Μονής στη Λεμεσό, η Αρχή Λιμένων παραχώρησε το χώρο με μειωμένο αντίτιμο που ήταν ελκυστικό στην προσέλκυση πλοίων που βρέθηκαν παροπλισμένα στην περίοδο του κορωνοϊού με πολύ σημαντικά έσοδα για την Αρχή, το κράτος και την τοπική κοινωνία. 

Πρόσθεσε ότι στόχος της Αρχής είναι να διατηρήσουν αυτό τον ελκυστικό χαρακτήρα των λιμενικών περιοχών και των θαλασσών της Κύπρου. 

Αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο πράσινο λιμάνι στο Λατσί, με επένδυση ύψους 46 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με πράσινες πηγές ενέργειας, ενώ θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των υδάτων. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος για το έτος 2023 είναι ισοσκελισμένος με έσοδα ύψους €42.122.780 και έξοδα ύψους €42.122.780. Από τα έσοδα του Οργανισμού, €36.403.600 προέρχονται από Κρατική Χορηγία.   

Παραμένει η οφειλή ΚΟΑ προς Δήμο Στροβόλου για το φόρο θεάματος 

Δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια για διακανονισμό της οφειλής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) προς το Δήμο Στροβόλου, που ανέρχεται στα €9,5 εκατ. 

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ, ο Πρόεδρος το ΔΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Δήμος Στροβόλου θα διέγραφε το ποσό που χρωστούσε ο ΚΟΑ, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ένα κτήριο στην περιοχή. Ωστόσο μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η διευθέτηση. 

Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι ύστερα από τριμερή συμφωνία ΚΟΑ, ΚΟΠ και Υπουργείου Παιδείας, θα εκπαιδευτούν δάσκαλοι για θέματα εκγύμνασης των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου σε θέματα ποδοσφαίρου. 

Για το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους (ΑΓΟ) ανέφερε ότι υπάρχει αναβάθμιση και διαρκής εμπλουτισμός και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.000 μέλη ενώ το κονδύλι ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.  

Οι βασικότεροι παράμετροι υλοποίησης του Προϋπολογισμού για το 2023 συνοψίζονται στη χρηστή διακυβέρνηση ΚΟΑ και αθλητικών ομοσπονδιών, στον στρατηγικό σχεδιασμό, στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στα πρωτόκολλα με άλλα κράτη και στην ακαδημία αθλητισμού. 

Η Κρατική Χορηγία, η οποία ανέρχεται στα €36.403.600, αφορά σε συγκεκριμένες πρόνοιες για την κάλυψη διαφόρων δαπανών όπως η ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του Σταδίου Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο και βελτιωτικά έργα στα στάδια ΓΣΟ ή και ΓΣΖ. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει την έγκριση προς πληρωμή από το ταμείο του ΚΟΔΑΠ ποσού που δεν υπερβαίνει τα €124,885,217 για κάλυψη δαπανών του ΚΟΔΑΠ για το έτος που λήγει στις 31/12/2023 και αφορούν μεταξύ άλλων, δαπάνες αγοράς και διατήρησης αποθεμάτων και ανανέωσης αποθεμάτων, δαπάνες για τη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών και αποδοχές προσωπικού. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €11.006.010 και προϋπολογιζόμενα έξοδα ύψους €12.765.536.   

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων   

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.   

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Τμήμα Φυλακών, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Τμήμα Φορολογίας, μη προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τη Δικαστική Υπηρεσία, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Υπουργείο Υγείας, τον Δήμο Λατσιών, το Υπουργείο Οικονομικών, τον Δήμο Αγλαντζιάς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.  

Αποσύρεται με απόφαση του ΠτΔ το αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίων για αγορά οχημάτων κρατικών αξιωματούχων 

Σε απόσυρση του αιτήματος που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για την αγορά οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους προχώρησε η κυβέρνηση. Το αίτημα είχε κατατεθεί από την απελθούσα κυβέρνηση στην Επιτροπή στις 24 Φεβρουαρίου. 

Όπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ η απόσυρση του αιτήματος έγινε καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέτασε το θέμα και θεώρησε πως το ζήτημα πρέπει να επαναξιολογηθεί και για τον σκοπό αυτό ζήτησε την απόσυρσή του, πράγμα που έγινε. 

Το αίτημα του ΥΠΟΙΚ, όπως κατατέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, διαλαμβάνει την αποδέσμευση συνολικού κονδυλίου ύψους €3,09 εκατ. της ομάδας δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, που αφορά στην αγορά άλλων οχημάτων και κινητών μηχανημάτων και σε αυτό περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €1,78 εκατ. για την προμήθεια 35 επιβατικών οχημάτων σαλούν για αξιωματούχους. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Προώθησαν εκατοντάδες προαγωγές πριν την έξοδο 

Stockwatch: Ζητούν κονδύλι για λιμουζίνες αξιωματούχων 

Stockwatch: Υφ. Τουρισμού: Ζητά €17 εκατ. για σκοπούς διαφήμισης 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον