Επιτροπή Οικονομικών: Αποδέσμευση κονδυλίων, πλήρωση θέσεων και τροποποιήσεις Προϋπολογισμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/12/2022, εξέτασε τις κυβερνητικές τροποποιήσεις επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2023 και τις προτεινόμενες τροπολογίες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Προβληματισμό προκάλεσαν στα μέλη της Επιτροπής οι τροποποιήσεις επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών, στο βαθμό που αφορούν τις απολαβές δικαστών, λόγω του ότι εκκρεμεί ακόμα η ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε για μία ακόμα συνεδρίαση επί του θέματος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, με παρέμβασή του επανέλαβε ερωτήματα που είχαν υποβληθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με κονδύλια για την κατασκευή ελικοδρομίου στη Σολέα, για τις προαγωγές 19 ανθυπασπιστών του Υπουργείου Άμυνας, για προσαυξήσεις στις απολαβές γυναικών ΣΥΟΠ, και για θέσεις υπαξιωματικών, τα οποία δεν είχαν απαντηθεί. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ράβουν στα μέτρα τους τον προϋπολογισμό τα κόμματα 

Stockwatch: Ανησυχίες βουλευτών για κρατικό προϋπολογισμό 

Stockwatch: Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.   

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αποδέσμευση κονδυλίου €100.000 για την προκήρυξη προσφορών σχετικά με αγορά υπηρεσιών για τη λειτουργία στέγης φύλαξης παιδιών που είναι σε παράβαση σε σχέση με τον νόμο. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη φύλαξη των παιδιών αυτών, την ευθύνη έχει το κράτος, το οποίο οφείλει να την αναθέσει σε ειδικά εκπαιδευμένους δεσμοφύλακες. 

Θετικά τάχθηκαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, εκ μέρους του οποίου ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί για τη μη ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπου θα γίνεται η φύλαξη των παιδιών. «Επειδή υπάρχει φωτογραφική ρύθμιση», όπως είπε, για την εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί το έργο, τοποθετήθηκε εναντίον. 

Την ένσταση του ΑΚΕΛ μετέφερε ο κ. Δαμιανού και σχετικά με αίτημα του Δήμου Πάφου για αποδέσμευση θέσης Δημοτικού Μηχανικού στην κλίμακα Α14. Στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι και άλλοι Δήμοι έχουν αντίστοιχα αιτήματα, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον της Βουλής, σε αντίθεση με το αίτημα του Δήμου Πάφου. 

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για εξαίρεση από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων, θέσης της κλίμακας Α11 για το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και θέσης για το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα