Επιτροπή Οικονομικών: Απαντήσεις από τεχνοκράτες για το 5% ΦΠΑ θα επιδιώξει η Επιτροπή Οικονομικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019  

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, ώστε ο μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ύψους πέντε τοις εκατό (5%), που επιβάλλεται κατά την παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, να καλύπτει τα πρώτα 170 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας με μέγιστο δομήσιμο εμβαδό τα 220 τ.μ. και τα πρώτα 90 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού διαμερίσματος με μέγιστο δομήσιμο εμβαδό τα 110 τ.μ., νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €385.000 για κατοικία και τις €220.000 για διαμέρισμα, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως προβλέπεται από τη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ,   

(β) η διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας και  

(γ) η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) Νόμου, ώστε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ύψους 5% να εφαρμόζεται για τα πρώτα 180 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού στην περίπτωση παράδοσης ή ανέγερσης κατοικίας, της οποίας το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 220 τ.μ., νοουμένου ότι η αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις €300.000 για την ανέγερση κατοικίας και τις €450.000 για την αγορά κατοικίας. 

Απαντήσεις από τεχνοκράτες για το 5% ΦΠΑ θα επιδιώξει η Επιτροπή Οικονομικών 

Απαντήσεις από τεχνοκράτες θα επιδιώξουν οι Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να λάβουν τελική απόφαση για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας. 

Όπως αναφέρθηκε από Βουλευτές μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις ο Έφορος Φορολογίας, το ΕΤΕΚ και ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας. 

Οι περισσότεροι Βουλευτές φαίνεται να μην αποδέχονται ως έχει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προβλέπει δικαίωμα για 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 170 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλιάδες και 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλιάδες. 

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία επί του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία το 5% ΦΠΑ θα μπορεί να παραχωρηθεί μόνο με βάση της αξία του ακινήτου και όχι με βάση τα τετραγωνικά. 

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο προεδρεύων, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Επιτροπή βρίσκεται στα τελευταία στάδια της συζήτησης, με την Κυβέρνηση να έχει καταθέσει τις τελικές τις απόψεις και τα κόμματα να έχουν ενώπιον τους πλήρη εικόνα.   

Εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατό, είτε ως το νομοσχέδιο όπως έχει τεθεί, είτε με τροπολογίες των κομμάτων. 

Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συναντίληψη και όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμφωνία όλων των πλευρών. Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη σε μια ρύθμιση που και να προστατεύει τον κόσμο που θέλει να αποκτήσει κατοικία και να προστατεύει την αγορά και την οικοδομική βιομηχανία του τόπου, αλλά να είναι συμβατό και με το γράμμα και πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγία του ΦΠΑ.   

Ερωτηθείς για το θέμα των τετραγωνικών και της αξίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι θεμιτό και συμβατό να λαμβάνονται υπόψη και τα τετραγωνικά μέτρα ώστε να πειστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτό το μέτρο έχει τον κοινωνικό χαρακτήρα που ζητά. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό και το ζήτημα της αξίας και το ζήτημα των τετραγωνικών, αλλά και το θέμα της μεταβατικής περιόδου. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας την ένσταση του κόμματος στην κυβερνητική πρόταση 

Όπως είπε, «δεν μπορούμε να εισαγάγουμε στρεβλώσεις που στο τέλος θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγορά και αφετέρου θα πλήξουν νεαρά ζευγάρια». 

Σημείωσε ότι η τροπολογία του ΔΗΣΥ αφαιρεί τη διάκριση στη βάση των εμβαδών, αλλά και μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Μοναδικό κριτήριο, συμπλήρωσε, πρέπει να αποτελεί η αξία και η προοδευτική εφαρμογή της φορολογίας με ανώτατη οροφή. 

Με βάση την πρόταση του ΔΗΣΥ είπε, θα μπορούν οι πρώτες €350,000 να φορολογούνται με 5% ΦΠΑ και από τις €350.000 μέχρι τις €500.000 με 19%. Συμπλήρωσε ότι κατοικίες με μεγαλύτερη αξία από τις €500.000 θα φορολογούνται με 19% ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ. Έτσι, πρόσθεσε, το μέτρο θα είναι απλό, εφαρμόσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σωστό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις νόμο που θα ρυθμίζει την παραχώρηση του μειωμένου συντελεστή 5%. 

Πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο έχει την προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο αφήνει ακάλυπτη την κοινωνία, αφού θέτει ως ανώτατο όριο αξίας για αγορά διαμερίσματος τις €220,000 για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, κάτι που αφήνει εκτός μεγάλο αριθμό πολιτών που ανήκουν στην μικρομεσαία τάξη, σε συνθήκες ακρίβειας και έλλειψης ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής. 

Ανέφερε ακόμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και η Επιτροπή Οικονομικών θα επιχειρήσουν διορθώσεις για τις ανώτατες αξίες αλλά και τις μεταβατικές διατάξεις ώστε να μην αδικηθούν πολίτες που λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση της αίτησής τους για πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής δεν θα προλάβουν το υφιστάμενο πλαίσιο. Την ίδια ώρα, είπε, θέλουν να κλείσουν τρύπες που υπάρχουν και επιτρέπουν για πράξεις εκατομμυρίων να παραχωρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. 

Αναφέροντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ουσιαστική διαφοροποίηση σήμερα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, είπε ότι ζήτησε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να παραστούν ο Έφορος Φορολογίας, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ και ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, ώστε να ακουστούν εξειδικευμένες απόψεις. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόνη σωστή ρύθμιση του ζητήματος είναι ο καθορισμός του ΦΠΑ στο 5% να ισχύει με το εμβαδόν του ακινήτου και όχι και σε συνδυασμό με την αξία, γιατί η προσθήκη της αξίας θα οδηγήσει, λόγω των γεγονότων που υπάρχουν, σε σοβαρές κοινωνικές ανισότητες με τεράστιες επιπτώσεις και στο επίπεδο των οικογενειών αλλά και στο επίπεδο της κυπριακής οικονομίας. 

«Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η μόνη ορθή λύση είναι αυτή, ο καθορισμός με βάση το εμβαδόν της κατοικίας», είπε. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ύψος των τετραγωνικών μέτρων, που προτείνει η ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι η νομοθεσία όπως ήταν μέχρι σήμερα, τα 200 τ.μ. ήταν ιδανική περίπτωση για την Κύπρο. Ωστόσο ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν μια μείωση στα 170 τ.μ. και να ισχύει και για τις κατοικίες και για τα διαμερίσματα για να μην υπάρχουν δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι με την πρόταση της ΕΔΕΚ θα διασφαλιστεί και η ποιότητα κατασκευής των κατοικιών. Σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, αφού θα μειωθεί η ποιότητα των κατοικιών και θα υπάρχει ανισότητα από περιοχή σε περιοχή, αφού η αξία δεν είναι ίδια. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει δυσμενής διάκριση ανάμεσα σε αυτόν που θα αγοράζει κατοικία και οικόπεδο και σε αυτόν που έχει ήδη το οικόπεδο του για να κτίσει την κατοικία, ενώ ίσως θα οδηγήσει και στην ενίσχυση της παραοικονομίας. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι μετά την κατάθεση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου σε αξίες και τετραγωνικά από την κυβέρνηση, θα συνεχιστεί η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα με την παρουσία του ΕΤΕΚ, του διευθυντή τμήματος Πολεοδομίας και Εφόρου Φορολογίας, ούτως ώστε να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που άπτονται των διαδικασιών για τις πολεοδομικές άδειες και για τις αξίες των οικιών και διαμερισμάτων. Εξέφρασε επίσης την πρόθεση για υποβολή τροπολογιών αναφορικά με τις αξίες. 

Είπε επίσης ότι το κόμμα προτίθεται να υποβάλει εισηγήσεις για τις μεταβατικές διατάξεις, εκφράζοντας τη θέση είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι αιτήσεις που καταθέσαν οι πολίτες με την πολεοδομική άδεια και όχι με την εξασφάλιση άδειας οικοδομής. 

Όσον αφορά την τροπολογία του ΔΗΣΥ που αφορά την αξία, είπε ότι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η εισήγηση, γιατί αλλάζει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλάζει τη στόχευση αλλά και την κοινωνική του υφή. 

O Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ο στόχος του κόμματος είναι η κατάληξη σε μια απλοποιημένη, ξεκάθαρη και δίκαιη φόρμουλα. Πρόσθεσε ότι δίκαιη φόρμουλα σημαίνει ότι αλλάζεις τη νομοθεσία και δίνεις το δικαίωμα της μεταβατικής περιόδου σε όσους είναι ήδη στη διαδικασία για να μην επωμιστούν απρόοπτα καινούρια έξοδα. Εξέφρασε την άποψη ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση για άδεια οικοδομής και όχι αυτούς που έχουν εκδώσει άδεια οικοδομής, αφού όπως είπε, δεν είναι πρόβλημα του αιτητή αν καθυστερούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Όσον αφορά την προσέγγιση του ΔΗΣΥ, τη χαρακτήρισε ως μια καλή, βάση, με ελλείψεις ωστόσο, αναφέροντας ότι ίσως για να είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία να πρέπει να αφορά μόνο τον καθορισμού του ποσού, αφού όπως είπε η κοινωνική πολιτική αφορά το ποσό που μπορεί να δώσει κάποιος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της στέγασης. Εξέφρασε ακόμα διαφωνία για τον διαχωρισμό διαμερισμάτων και οικιών όσον αφορά την αξία, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει πολλούς να μην αγοράζουν διαμερίσματα στη πόλη αλλά σπίτια στην περιφέρεια κάτι που δεν συνάδει με έναν σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Καλούν εμπειρογνώμονες για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα 

Stockwatch: Προς απόφαση για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα η Βουλή 

Ο περί Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε, αφενός, η λειτουργία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) να συνάδει πλήρως με τις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και αφετέρου, να διευκολυνθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών στο Διοικητικό Όργανο του ΟΧΣ.  

Η Επιτροπή ζήτησε από τους αρμόδιους εκπροσώπους όπως επανεξετάσουν συγκεκριμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου και το θέμα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της η οποία θα οριστεί. 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε, σε περίπτωση απουσίας του Εφόρου Ασφαλίσεων ή κένωσης της θέσης και μέχρι την πλήρωση αυτής, να μπορεί να διοριστεί, εκτός από τον Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων, Ανώτερος Λειτουργός Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, προκειμένου να ασκεί αναπληρωματικά καθήκοντα του Εφόρου Ασφαλίσεων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε κατ’ άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου κατά την επόμενη συνεδρία της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τρεις για την καρέκλα αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 και Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμοί του 2021 

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου και κανονισμών σκοπός των οποίων είναι η διαγραφή της πρόνοιας για υποχρεωτική διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος κατά την ιατρική εξέταση υπαλλήλου στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ισχύουσων διατάξεων για τις ιατρικές εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, αντίστοιχα.  

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του υπό αναφορά νομοσχεδίου και κανονισμών σε επόμενη συνεδρία της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τι αλλάζει σε ιατρική περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 17) Νόμος του 2015 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2018 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019 

O περί Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2022 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2023 

Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018 

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Με 5 προτάσεις βάζει τείχος στις εκποιήσεις η Βουλή 

Stockwatch: Αγώνας δρόμου για τις εκποιήσεις 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον