Επιτροπή Οικονομικών: Ανοικτά ζητήματα για νέο συνταξιοδοτικό δημοσίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022 

Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων: 

(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά 

(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.  

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τίποτα δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. 

Παράλληλα παραμένουν τα αγκάθια που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί (ΣΥΠ) που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, ζητήματα αναδρομικής εφαρμογής του νόμου για συνταξιούχους που μένουν εκτός, αλλά και η δυνατότητα των υπάλληλων της ΑΗΚ να επιλέξουν αν θα ενταχθούν σε αυτό το Ταμείο ή αν θα παραμείνουν στο παλιό.  

Επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου, ώστε οι επενδύσεις που θα γίνονται από αυτό να είναι προς όφελος της ευρωστίας του Ταμείου.  

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι άτυπη, αφού στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν πρόνοιες για τον τρόπο λειτουργίας της. Ωστόσο, ανέφερε, ότι ύστερα από την σχετική συμφωνία που υπογράφηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία θέσπισης κανόνων λειτουργίας της. 

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Σταύρος Κούρρης εξέφρασε την άποψη ότι οι Συμβασιούχοι Αξιωματικοί πρέπει να είναι μέλη του σχεδίου, ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα καλύπτονται οι οικονομικές απώλειες που θα έχουν, εφόσον δεν εφαρμόζεται το δικαίωμά τους για δύο τριετείς ανανεώσεις της σύμβασής τους.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Αφυπηρετήσαντων Δημοσίου (ΕΔΑΣΩΔ) Γιάννης Τριταίος εξέφρασε τη λύπη του που για τέταρτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών δεν έλαβαν καμιά θετική απάντηση στο αίτημά τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε ότι ζήτησαν αναδρομικότητα του νόμου από 1.10.2011, ώστε να πάρουν οι ίδιοι κρατική σύνταξη και εφάπαξ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και όπως είπαν, 182 οικογένειες που αφυπηρέτησαν πριν από την ψήφιση του νόμου θα μείνουν χωρίς κανένα ωφέλημα. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αναπόφευκτα το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Παράλληλα είπε ότι μετά από εννέα χρόνια διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, αφού με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί θα είναι σε χειρότερη θέση απ’ ότι ήταν στο παρελθόν, ενώ θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα που αφορά την περίληψη στο σχέδιο κάποιων οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 και αφυπηρέτησαν πριν το 2021 και να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις ως προς το κατά πόσον θα εποπτεύουν το Ταμείο οι συντεχνίες. 

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια τεράστια εκκρεμότητα και θα εντάξει κατηγορίες υπαλλήλων. Όσον αφορά το θέμα την αναδρομικής εφαρμογής ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική ρύθμιση για αυτούς που μένουν εκτός. Είπε επίσης ότι εντός του νομοσχεδίου η ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμόζεται η αναδρομικότητα θα πρέπει να είναι καθολική για όλους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας στην Επιτροπή, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων απαράδεκτη τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και είπε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να έρθει με άλλη πρόταση, διαφορετικά θα εισάγουν τροπολογίες. Ζήτησε επίσης να γίνουν ρυθμίσεις για την αναδρομικότητα. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ψήφιση του νομοσχεδίου για να καλυφθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Παράλληλα εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση που το Υπουργείο Οικονομικών, κλείνει όπως είπε, την πόρτα σε ομάδες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και που δεν προχωρούν οι αναμενόμενες διαβουλεύσεις. Ανέφερε ότι και το ΕΛΑΜ προτίθεται να προχωρήσει σε σχετικές τροπολογίες. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα επιλύσει ένα σοβαρό θέμα για πάνω από 16.000 εργαζόμενους. Ωστόσο εξέφρασε λύπη γατί παρά την προτροπή της Επιτροπής Οικονομικών προς το Υπουργείο Οικονομικών να διαβουλευτεί με τους άμεσα επηρεαζόμενους, η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι παραμένει στις θέσεις του και δεν προχωρεί με διαβουλεύσεις. 

Έκανε λόγο για πλήρη ασυνεννοησία ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΜ, με την κυβέρνηση να παραμένει, όπως είπε, πολιτικά εκτεθειμένη, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανεχθεί την ασυνεννοησία των Υπουργείων του για αυτό το σοβαρό θέμα. Αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων αξιωματικών και τον δημοσίων υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν και όπως είπε δεν λαμβάνουν καμιά σύνταξη και ανέφερε ότι αναμένονται απαντήσεις για αναδρομική ισχύ του νόμου. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, μιλώντας στην Επιτροπή, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την αναλογιστική μελέτη για το σχέδιο, ενώ χαρακτήρισε ατόπημα να μην αναφέρεται στο νόμο η Επιτροπή Παρακολούθησης. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν υπερεξουσίες του κάθε Υπουργού για ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρει ο κόσμος. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ζητούν έλεγχο του ταμείου νέου συνταξιοδοτικού 

Ο περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου. Συγκεκριμένα, το ΜΕΡΟΣ V του βασικού νόμου αντικαθίστατα με νέο. Ειδικότερα, με το πιο πάνω νομοσχέδιο: 

(α) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου οι οποίες, είτε δεν συνάδουν πλέον με τη λειτουργία της αγοράς, είτε δεν εφαρμόζονται λόγω της εναρμόνισης των περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμων με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ ως τροποποιήθηκε, κατά την οποία οι επιχειρήσεις επενδύσεων δύνανται πλέον να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές.  

(β) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου που αφορούν παλαιότερη διαδικασία για την εκκαθάριση/ τελείωση συναλλαγών (με την έκδοση πιστοποιητικών), καθότι ο διακανονισμός των εισηγμένων αξιών διέπετω πλέον από τους περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμους και τους Κανονισμούς που εκδίδονται βάσει αυτών. 

(γ) Περιορίζονται οι  περιπτώσεις  εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών οι οποίες καταχωρούνται στο Κεντρικό Αποθετήριο Μητρώο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθότι η μη κοινοποίηση των συναλλαγών αυτών στο ΧΑΚ, συνεπάγεται και τη μη κοινοποίησή τους στις εποπτικές αρχές. 

(δ) Απαλείφονται διατάξεις του βασικού νόμου που αναφέρονται στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως «ρυθμιστή αγοράς», λόγω μεταφοράς της διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, από την Κεντρ1κή Τράπεζα της Κύπρου, στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εκσυγχρονίζονται διατάξεις της βασικής νομοθεσίας οι οποίες αφορούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ώστε να συνάδουν με τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και με τις εθνικές νομοθεσίες με τις οποίες η Δημοκρατία έχει εναρμονισθεί με σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτησης σε επόμενη συνεδρία της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Εκσυγχρονίζουν το νόμο για Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η υιοθέτηση διάταξης που να προβλέπει την εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων για σκοπούς διασφάλισης των εσόδων του ΦΠΑ και αντιμετώπιση των προβλημάτων φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε στον τομέα αυτό. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Τέλος στη φοροδιαφυγή μεταχειρισμένων κοσμημάτων 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αναστολή επιβολής της επιβάρυνσης του πρόσθετου φόρου και τόκου για τη φορολογική περίοδο 1/10/2021-31/12/2021 που καταβάλλεται μέχρι τις 10/2/2022, με την πληρωμή του ΦΠΑ για αυτή τη φορολογική περίοδο σε τρεις ισόποσες δόσεις στις 10/2/2022, 10/3/2022 και 10/4/2022. Προϋπόθεση για την πληρωμή του ποσού σε τρεις ισόποσες δόσεις και την αναστολή των επιβαρύνσεων, πρόσθετου φόρου και τόκου είναι η έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης για την εν λόγω περίοδο. 

Ο περί Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2261 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, όσον αφορά τη χρήση των εγγράφων βασικών πληροφοριών από εταιρείες διαχείρισης ορισμένων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)». 

Ο περί Ελεγκτών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση ορισμένων άρθρων του περί Ελεγκτών Νόμου προκειμένου να συνάδουν με τις διατάξεις του περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) Νόμου. Επίσης, επιδιώκεται να τροποποιηθούν τα άρθρα του βασικού νόμου που αναφέρονται σε «Διευθυντή», ώστε να προβλέπουν «Γενικό Διευθυντή», όπως είναι ο τίτλος της θέσης, με βάση τον Προϋπολογισμό της Αρχής και το σχετικό Σχέδιο Υπηρεσίας. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και Εξαιρέσεις από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων 

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων. 

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Πολιτική Άμυνα και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υπουργείο Εξωτερικών και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Κρατικός Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένος ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΝ και του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/11/2024, συζήτησε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025:   Ο περί Προϋπολογισμού του 2025 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε και συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο η συζήτηση του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2025. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή

Άλλες ειδήσεις

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας 04/11/2024 – 08/11/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 04/11/2024                   Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ.  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ. Τρίτη 05/11/2024 Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού,  8:30 π.μ – Επίσκεψη σε σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας