Επιτροπή Νομικών: Τροπολογία για θεραπείες μεταστροφής και ενημέρωση Επ. Δεοντολογίας από Νομική Υπηρεσία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι να θεσπισθούν ως αδικήματα τα ακόλουθα:  

(α) η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου (θεραπεία μεταστροφής/επανόρθωσης).*  

(β) η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική, ή υπηρεσία με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.  

(γ) η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στην μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου. 

Τροπολογία για θεραπείες μεταστροφής βάσει Συντάγματος-ΕΣΔΑ στην Επ. Νομικών 

Ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει μαζί με το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, ίσως την ΕΔΕΚ και ενδεχομένως και το ΑΚΕΛ, τροπολογία στην Επιτροπή Νομικών με την οποία θα τοποθετηθεί ρητά στον Ποινικό Κώδικα η αναφορά στο άρθρο 18 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανέφερε μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση γύρω από τις θεραπείες μεταστροφής. 

Προσέθεσε πως στόχος της τροπολογίας είναι «να σταλεί μήνυμα σε όλα τα επίπεδα ότι η Βουλή νομοθετεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το τι λέει ακριβώς η Ευρώπη σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς οφείλουμε εμείς να τα υπερασπιστούμε και να τα προστατεύσουμε». 

Ερωτηθείς για το πως ορίζονται οι λεγόμενες «θεραπείες», ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε έπειτα και από σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης απάντησε πως αυτή η νομοθεσία συζητείται παράλληλα στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Ελλάδας, της Γαλλίας και κάποιων άλλων κρατών μελών της ΕΕ και μέσω αυτής οριοθετείται πλήρως η κατάσταση πραγμάτων, δίχως να συμπεριλαμβάνει ψυχολόγους που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στα ιερά μυστήρια της Ορθοδοξίας ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. 

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να είμαστε σαφέστατοι, προσθέσαμε τα δύο άρθρα που αναφέρονται στο δικαίωμα της υπεράσπισης του να θρησκεύει ο όποιος πολίτης θέλει όπως θέλει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η προς ψήφιση τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με όσα γράφονται και παραπληροφορούν, όπως είπε, την κοινωνία. 

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη πως με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη και η Εκκλησία της Κύπρου, με την οποία υπήρξαν επαφές, «όπως και με όποια οργάνωση και όποιον πολίτη επιθυμεί να καταθέσει την άποψή του», προσθέτοντας πως αν αυτή είναι λογική θα υιοθετηθεί. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΑΚΕΛ θα συμφωνήσει με την παραπάνω τροπολογία, πως οι Βουλευτές του κόμματος πήραν σήμερα ένα κείμενο προφορικής τροπολογίας, το οποίο και θα μελετήσουν. 

Προσέθεσε πως υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν εισάγεται η φράση «τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» διότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ υπερισχύουν οποιασδήποτε νομοθεσίας και πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως, συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του η αναφορά ή παραπομπή στο Σύνταγμα είναι εκ του περισσού. «Θα δούμε το λεκτικό της τροπολογίας και θα τοποθετηθούμε», σημείωσε. 

Σε ερώτηση για το ποιες προσπάθειες μεταστροφής θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως αυτό εξαρτάται από τι εννοείται με αυτές τις προσπάθειες, προσθέτοντας πως κατατέθηκαν μαρτυρίες στην Επιτροπή Νομικών ακόμη και για εξορκισμούς. «Αυτό είναι θεραπεία μεταστροφής και απαγορεύεται», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως η εξομολόγηση σε ιερέα δεν θεωρείται θεραπεία μεταστροφής. 

«Η εφαρμογή τεχνικής, πρακτικής ή παροχής υπηρεσιών με σκοπό την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή των σεξουαλικών προτιμήσεων, όταν και εφόσον αποτελούν θεραπείες μεταστροφής, όπως οι εξορκισμοί ή ακόμη και οι υποχρεωτικοί βιασμοί, προφανώς θα γίνουν ποινικά αδικήματα», υπογράμμισε επί του θέματος. 

Είπε ακόμη πως εξαιρούνται ρητά από τη νομοθεσία οι συμβουλές και η εφαρμογή αναγνωρισμένων ιατρικών και ειδικών πρακτικών, προσθέτοντας ότι με το κείμενο συμφώνησαν όλοι οι σύνδεσμοι ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και όλη η ιατρική κοινότητα. 

Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου, ώστε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ενημέρωση αναφορικά με την πορεία υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά αναλογία των προνοιών που περιλήφθηκαν στη νομοθεσία για τη Σύσταση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. 

Ναι φορέων στη Βουλή για ενημέρωση Επ. Δεοντολογίας Αθλητισμού από Νομική Υπηρεσία 

Τη σύμφωνη γνώμη τους σχετικά με πρόταση νόμου για παροχή δυνατότητας στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ώστε να λαμβάνει ενημέρωση αναφορικά με την πορεία παραπεμφθεισών υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εξέφρασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. 

Συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορούσε πρόταση νόμου από πλευράς των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, με την οποία ζητείται η αναθεώρηση των διατάξεων της περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων νομοθεσίας ούτως ώστε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού να δύναται να λαμβάνει ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία για την πορεία των υποθέσεων που η ίδια είχε ερευνήσει. 

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν εκτός από εκπροσώπους της Επιτροπής Δεοντολογίας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου. 

Άπαντες οι ανωτέρω συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης νόμου, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για πάταξη της διαφθοράς και της παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας. 

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης υπογράμμισε πως η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι δυο έννοιες που πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Νομικών θα παρακολουθεί πολύ στενά όλα όσα συμβαίνουν ή συνέβησαν στο παρελθόν σε σχέση με πράξεις διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Σημειώνοντας ότι η πρόταση νόμου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ο κ. Τορναρίτης προσέθεσε πως θα τύχουν επεξεργασίας και άλλες προτάσεις, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα που πρέπει να εγκαθιδρύσει η κυπριακή Πολιτεία έναντι της όποιας πράξης διαφθοράς. 

Επιφυλάξεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί το είδος της ενημέρωσης που θα ζητείται καθώς πρόκειται για ανακριτικό υλικό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ ζήτησε επίσης ενίσχυση του καθήκοντος της εχεμύθειας του προέδρου και των μελών της Επιτροπής εντός του νομοθετικού πλαισίου, προς αποφυγή διαρροής πληροφοριών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως η πρόταση νόμου έχει ως αφετηρία ενδεχόμενα υποθέσεις που εστάλησαν στη Νομική Υπηρεσία, ως προς τις οποίες δεν είναι γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκονται και κατά πόσο έχουν προχωρήσει, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη να επιβεβαιώνει την εικασία του κ. Δημητρίου και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ να προσθέτει πως δεδομένης της ύπαρξης της πρόνοιας σε άλλο νόμο είναι σωστό να εφαρμοστεί. 

Σε ό,τι αφορά τους ενδοιασμούς κάποιων Βουλευτών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεδομένης της ύπαρξης νομομαθών μελών στις τάξεις της, η Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού θα μπορεί να αναγνωρίζει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ενημέρωση, για λόγους κοινού συμφέροντος και προστασίας της υπόθεσης. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μεταξύ των εισηγητών της πρότασης νόμου Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία πως στόχος της πρότασης είναι να προστεθεί πρόνοια στον Περί Καταπολέμησης και Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στον νόμο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, που θα επιτρέπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού, όταν και εφόσον παραπέμψει ένα πόρισμα ή μία έκθεση γεγονότων μετά από έρευνά της, στην οποία κρίνει ότι προκύπτουν ή ενδεχόμενα να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, στη Νομική Υπηρεσία για ποινικές έρευνες, να ζητά ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αυτών των ερευνών. 

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε πως το λεκτικό της πρότασης είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που εισήχθη στη νομοθεσία για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, προσθέτοντας πως είναι σύμφωνη και η Νομική Υπηρεσία, η οποία συνδιαμόρφωσε το τότε κείμενο. 

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως κατά τη γνώμη του δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, κάτι που αναδείχθηκε, όπως είπε, και από τη συζήτηση, κατά την οποία συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσθέτοντας πως κάποιες ανησυχίες κάποιων κομμάτων έχουν απαντηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι θα προχωρήσει στην Ολομέλεια το τάχιστο για να ψηφιστεί, ώστε να προστεθεί ακόμα ένα όπλο στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας. 

Σε παρέμβαση της εντός της συνεδρίας η Βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε εκ πρώτης όψεως σύμφωνη με την τροπολογία, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία προς τη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο να ζητηθεί ενημέρωση για την πορεία μιας υπόθεσης με συγκεκριμένο ερώτημα, με τη Νομική Υπηρεσία να απαντά πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του παρόντος παρά μόνο για την πρόταση νόμου, η οποία είναι ίδια με αυτή της Αρχής κατά της Διαφθοράς, προσθέτοντας πως συμφωνεί με αυτήν την πρόταση. 

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρία τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, απευθύνοντας παράλληλα ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία αν είναι δυνατή η ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκάστοτε έρευνα και αν θα μπορούσε να ενισχυθεί το προταθέν λεκτικό, με την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας να απαντά πως το ίδιο λεκτικό περιλαμβάνεται στην πρόταση για δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφοράς, ενός ανεξάρτητου οργάνου, η οποία όπως είπε ψηφίστηκε και διέπεται από το τεκμήριο της συνταγματικότητας. 

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση νόμου και συνεχάρη τους εισηγητές της. 

Ο περί Κοινών Ομάδων Έρευνας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Κοινών Ομάδων Έρευνας Νόμου, για εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2022/211/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2022, σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.   

H Επιτροπή αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί των προνοιών του πιο πάνω νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας σε Ποινικές Υποθέσεις (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας σε Ποινικές Υποθέσεις Νόμου, ώστε να ενσωματωθεί στην εσωτερική έννομη τάξη η τροποποίηση που επέφερε η «Οδηγία (ΕΕ) 2022/228 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2022 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/41 (ΕΕ), όσον αφορά την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». 

H Επιτροπή αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί των προνοιών του πιο πάνω νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμου, που αφορά στον τρόπο άσκησης της δικαιοδοσίας του Ναυτοδικείου, ώστε οι απαιτήσεις που σχετίζονται με υποθήκη ή επιβάρυνση πλοίου ή μεριδίου αυτού, να εντάσσονται στις απαιτήσεις για τις οποίες δύναται δικαιωματικά να εγερθεί απαίτηση in rem εναντίον του υποθηκευμένου πλοίου, χωρίς την ανάγκη πλήρωσης οποιωνδήποτε άλλων δικαιοδοτικών προϋποθέσεων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή του πιο πάνω νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας, «το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Υλοποίησης ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

Θεσμών

Με capital statement και Έφορο Φορολογίας οι δηλώσεις πόθεν έσχες, 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και