Επιτροπή Νομικών: Σύντομα ενώπιον Ολομέλειας νομοσχέδια Οικογενειακού, δρακόντεια μέτρα για έκτροπα στα γήπεδα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου 

Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015  

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018  

Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018  

Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 

Ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018  

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχεδία νόμου σκοπός των οποίων είναι η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου. 

Πριν από τα Χριστούγεννα η ψήφιση των νομοσχεδίων για τα διαζύγια 

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια, για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει το οικογενειακό δίκαιο. 

Αυτό λέχθηκε κατά τη συζήτηση Επιτροπή Νομικών, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, να διαβεβαιώνει ότι σε τρεις εβδομάδες θα οδηγηθούν ενώπιων των Βουλευτών/Βουλευτριών τα αναθεωρημένα κείμενα, αφού προηγουμένως τύχουν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, ώστε να αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτησή τους. 

Σημειώνεται πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στον γάμο και το διαζύγιο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ενώ εισάγεται και συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο. 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία με την ψήφιση των νομοσχεδίων μειώνεται η χρονική περίοδος, που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της γνωστοποίησης της πρόθεσης διαζυγίου στον Επίσκοπο και της καταχώρισης της αγωγής διαζυγίου από τους 3 μήνες στις 6 εβδομάδες, ενώ παραμένει η απλοποίηση της διαδικασίας παρέχοντας την επιλογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης της γνωστοποίησης. 

Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός εξαιρεί από την υποχρεωτική αυτή διαδικασία τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο επικαλούμενος λόγος διαζυγίου είναι η αφάνεια του συζύγου, η σοβαρή ψυχική νόσος του συζύγου, ενώ εισάγεται με το νομοσχέδιο η επιπλέον εξαίρεση, όταν ο επικαλούμενος λόγος είναι ο ισχυρός κλονισμός, λόγω βίας στην οικογένεια. 

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρία η κ. Δράκου τόνισε ότι οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο εστιάζονται σε μια πιο παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. 

Επίσης, είπε πως οι αλλαγές στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών, για να προσθέσει ότι οι όλες εισηγήσεις των εμπλεκομένων, που ακούστηκαν κατά την έναρξη των συζητήσεων, έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Στέφη Δράκου οι λόγοι διαζυγίου θα είναι οι ίδιοι για όλες τις θρησκευτικές ομάδες, εξηγώντας πως θα διαγραφούν από το Σύνταγμα οι λόγοι διαζυγίου, που αναφέρονται στο Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, είναι και οι λόγοι του Καταστατικού της Εκκλησίας ως ήταν και η εισήγηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. 

Εξήγησε ότι «με την υιοθέτηση της εισήγησης αυτής, θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι λόγοι διαζυγίου, οι οποίοι θα είναι συγκεντρωμένοι στον περί Γάμου Νόμο, για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν κάποιος ανήκει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή αν έχει τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο». 

Εξάλλου, σημείωσε ότι εισάγεται πρόνοια, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, μετά από αίτημα ενός διάδικου ή όποτε ανήλικος συμμετέχει στη διαδικασία, να διατάξει ακροαματική διαδικασία ή μέρος αυτής να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή των διαδίκων και του παιδιού. 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει υιοθετηθεί εισήγηση που έχει υποβληθεί, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μέσω της ιδίας αίτησης, για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές μεταξύ των ίδιων μερών, δηλαδή με την αίτηση διαζυγίου να ξεκινά και η διαδικασία της γονικής μέριμνας, διατροφής, καθώς και των περιουσιακών διαφορών. 

Σε ό,τι αφορά στο συναινετικό διαζύγιο, η αρμόδιας Υπουργός ανέφερε ότι έχει εκφράσει διαφορετική άποψη η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κατά πόσο πρέπει να είναι υποχρεωτική η έκδοσης απόφασης, για θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας με τα τέκνα, ταυτόχρονα με την έκδοση του διαζυγίου. 

«Εξακολουθούμε», είπε, «να πιστεύουμε ότι η πρόνοια πρέπει να παραμείνει ως έχει. Κατά την άποψη μας θα αποτελεί ένα κίνητρο για τους γονείς να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά και με τα παιδιά τους. Αφού σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατεί συνήθως κλίμα συναίνεσης και όχι συγκρουσιακό, ευνοώντας έτσι τη συμφωνία των γονιών και σε θέματα επιμέλειας των παιδιών τους». 

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως «η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου βρίσκεται στο σωστό δρόμο και στα σωστά χρονοδιαγράμματα», για να σημειώσει ότι θα φέρουν αποτελέσματα, αφού υπάρχει «απόλυτη συνεργασία με την Υπουργό Δικαιοσύνης και συνεργασία με όλα τα μέλη της Επιτροπής, ανεξαρτήτως κόμματος». 

«Το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε πράξη. Σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε μπροστά μας τα αναθεωρημένα κείμενα και θα οδηγήσουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση σε ψήφιση, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων», ανέφερε. 

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην προσφορά και το συναινετικό κλίμα που επικράτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Επιτροπή Νομικών, ενώ υπογράμμισε την «εξαιρετική δουλειά» που γίνεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης. 

Πρόσθεσε ότι «επειδή η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αφορά στα παιδιά μας -και ειδικά τα παιδιά που έτυχαν δυστυχώς να είναι μέλη ενός γάμου, ο οποίος δεν ευτύχισε να επιτύχει- πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για κάνουμε μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, για την οποία όλοι να είμαστε περήφανοι».   

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Έρχεται συναινετικό διαζύγιο εξπρές 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2017 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των εδαφίων (4) και (5) του άρθρου 44 του περί Δικαστηρίων νόμου, ώστε να αρθούν πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις εν λόγω πρόνοιες και να παρέχεται επαρκής χρόνος στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ορίσει Δικαστήριο το οποίο να εκδικάσει το αδίκημα της καταφρόνησης του Δικαστηρίου, καθώς και στο Δικαστήριο που θα ορισθεί από τον Πρόεδρο, να προετοιμασθεί καλύτερα και να μελετήσει το φάκελο που θα τεθεί ενώπιον του. 

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός τη οποίας είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλοι Διατάξεις) Νόμου, ώστε στις συνεδρίες, αφενός του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του οποίου η λειτουργία αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2023, και αφετέρου του μεταβατικού Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, σε σχέση με διαδικασία διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης Δικαστή του Εφετείου ή πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και οι δύο (2) νομικοί εγνωσμένου κύρους και ανώτατου επαγγελματικού επιπέδου να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, αντί να παρίστανται σε αυτές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως η εν ισχύι ρύθμιση. 

Δρακόντεια μέτρα εάν συνεχιστούν τα έκτροπα έξω από τα γήπεδα 

Εάν τις επόμενες των ημερών συνεχιστούν τα έκτροπα εκτός των αγωνιστικών χώρων θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος τόνισε ότι ενδεχομένως να ληφθεί η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου οπαδών στα γήπεδα. 

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τα έκτροπα, που εκτυλίχθηκαν στον αυτοκινητόδρομο και στη γύρω περιοχή του σταδίου ΓΣΠ, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ , ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι πριν από ορισμένους μήνες έγινε μια συνεδρία στην Επιτροπή Νομικών, στην οποία κλήθηκαν Προέδροι Σωματείων και οπαδοί και άλλως πως και στην οποία κατέληξαν σε  ορισμένα συμπεράσματα και οι οπαδοί επέστρεψαν στα στάδια. 

Φαίνεται, είπε, «ότι κάποιοι παρεξήγησαν τις προθέσεις και τις βουλές της Επιτροπής Νομικών. Εάν τις επόμενες των ημερών συνεχιστούν τα έκτροπα, τα οποία παρουσιάζονται, ειδικότερα, εκτός των αγωνιστικών χώρων θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα». 

Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη «οι νόμοι θα γίνουν αυστηροί και τα όργανα της τάξης θα οδηγήσουν τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι ήδη αυστηροί». 

Διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες κάθε Σαββατοκύριακο αυτών των εικόνων, που απειλούν να αφαιρέσουν τη ζωή συμπολιτών μας», ενώ έδωσε προθεσμία 15 ημερών όπως συνετιστούν όλοι και όποιος έχει ευθύνη να την αναλάβει. 

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα γίνουν δρακόντειοι οι νόμοι. Θα οδηγηθούμε, ίσως, και στην απαγόρευση εισόδου οπαδών στα γήπεδα», είπε. 

Πρόσθεσε πως θα προβούν στην εξέταση όλων των νομοθεσιών «και ότι περνά από το δικό μας χέρι θα το πράξουμε, ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια και την ειρήνη». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας, «το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Υλοποίησης ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

Θεσμών

Με capital statement και Έφορο Φορολογίας οι δηλώσεις πόθεν έσχες, 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και