Επιτροπή Νομικών: Στις 30 Ιουνίου ενώπιον Ολομέλειας η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, σύντομα θέσπιση γυναικοκτονίας και προσλήψεις ειδικών αστυνομικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Εικοστής Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2019

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση των πιο πάνω σχεδίων νόμου μέσω των οποίων:

(α) Τροποποιείται το Άρθρο 144 του Συντάγματος ώστε τα κατώτερα Δικαστήρια (πρωτόδικα και Εφετεία) να έχουν τη δυνατότητα παραπομπής ζητημάτων συνταγματικότητας, που εγείρονται και τα οποία είναι ουσιώδη για την έκβαση της υπόθεσης ενώπιόν τους, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(β) Συστήνεται το Εφετείο, και διαχωρίζεται το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(γ) Προστίθενται και αντικαθίστανται ορισμοί ως επακόλουθο της δημιουργίας των 3 νέων Δικαστηρίων και τροποποιείται το άρθρο που ρυθμίζει τη διαδικασία έφεσης ώστε να καλύπτεται η διαδικασία έφεσης ενώπιον και των 3 νέων δικαστηρίων.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής και Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε πως τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις 30/06/2022.

Η κ. Τσιρίδου υπενθύμισε ότι η Κύπρος, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την χρονική διάρκεια εξέτασης των δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με εκθέσεις τις ΕΕ.

Ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών, έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, ώστε να προχωρήσουν τα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής «και επιτέλους η κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει την μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών».

«Όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε το σύστημα Δικαιοσύνης να τελματώσει» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, πως «αν όντως μας ενδιαφέρει η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και η εμπέδωση της διαφάνειας θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά». Με την μεταρρύθμιση και τα νομοσχέδια, πρόσθεσε, προχωρεί η θεματική εξειδίκευση στα δικαστήρια, η ταχύτερη εκδίκαση και η επιστροφή στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, του ενός δικαστηρίου από το άλλο, σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι για το κόμμα του, η συνολική μεταρρύθμιση συνιστά αναγκαιότητα, αλλά τα νομοσχέδια που θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια «δυστυχώς δεν αποτελούν συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση».

«Ούτε απαντούν στην επιστημονική τεκμηρίωση σε νομικούς προβληματισμούς που θέσαμε τόσο εμείς όσο και μέρος της νομικής κοινότητας. Ούτε πείθουν ότι θα δώσουν λύση στο φλέγον πρόβλημα των καθυστερήσεων» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ, όλα αυτά τα χρόνια κατέθετε προτάσεις, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ελλειπές.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, θα έπρεπε να έδιναν χώρο και χρόνο στον διάλογο με στόχο να βρεθούν συγκλίσεις όπως έγινε και με την μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Διερωτόμαστε αν οι κυβερνώντες, και πάλι, θυσιάζουν την ουσία στον βωμό της επικοινωνίας» είπε.

Επομένως, πρόσθεσε, «θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής».

Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) Η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας.

(β) Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπισθεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου. Όπως είναι γνωστό, η γυναικοκτονία, ήτοι η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών ως πράξη οφειλόμενη, μεταξύ άλλων, σε ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, ή σε λόγους τιμής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων , στις πλείστες των περιπτώσεων παραμένει ατιμώρητη, εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο αποδεκτό και/ή αναπόφευκτο.

Στην Ολομέλεια οδηγείται η πρόταση Νόμου για τις γυναικοκτονίες

Την ελπίδα να στηριχτεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για να εισαχθεί η γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα, στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε 15 ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η κ. Δημητρίου, που είναι και εισηγήτρια της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι το κείμενο ήταν για τοποθέτηση στην αρμόδια επιτροπή και, αφού έχουν προσεγγιστεί όλες οι διαφορετικές απόψεις, το τελικό κείμενο θα πάει στην Ολομέλεια όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

«Εύχομαι και ελπίζω να στηριχτεί αυτή η πρόταση νόμου, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο πλέον είναι παραδεκτό», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ο νομοθέτης ή η νομοθέτης όχι μόνο το ονοματίζει αλλά, αυτό το γεγονός θα μετρά ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο σκοπός, είπε, είναι πέραν από την ονοματοδοσία και ορατότητα σε αυτό το φαινόμενο, να λειτουργήσει και προληπτικά, μεταφέροντας και προς την κοινωνία των πολιτών τα ανάλογα μηνύματα.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει ζητηθεί και από αλλά κοινοβούλια στην Ευρώπη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «και προχωρά η κατοχύρωση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, και σε πολλά άλλα κοινοβούλια ταυτόχρονα».

«Η Κύπρος, σε αυτά τα θέματα, και αυτό είναι το μήνυμα, πρωτοπορεί, πρωτοστατεί, αντιλαμβάνεται και με αυτό τον τρόπο, όπως ακριβώς έγινε και με την ποινικοποίηση του σεξισμού, προχωρεί στην κατοχύρωση μέσα από τον Νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αυτού του ιδιώνυμου αδικήματος και, ναι, η δολοφονία μίας γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα, συνιστά γυναικοκτονία», είπε η κ. Δημητρίου.

Η κ. Τσιρίδου, είπε ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν ότι στην Ολομέλεια θα θέσουν τις δικές τους απόψεις, έχοντας κατά νου και την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Είπε ότι ως ΔΗΣΥ, «ως έχει σήμερα η αναθεωρημένη πρόταση της Προέδρου (της Βουλής), δεν μας βρίσκει να διαφωνούμε».

Σχολιάζοντας την τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι ενώ είναι κατανοητό γιατί κάνει αυτή την τροπολογία έτσι ώστε, ως επιβαρυντικοί παράγοντες να μην είναι μόνο το θέμα του φύλου αλλά και άλλες σχέσεις εξάρτησης, αυτό το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα νομικά, σε σχέση με την τροπολογία του, είναι ότι προτείνει να ενταχθεί στον νόμο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία αφορά τις γυναίκες, «επομένως θεωρούμε ότι ενδεχομένως να μην ήταν η πιο κατάλληλη νομοθεσία για να γίνει αυτή η τροπολογία».

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός τα οποία αποσκοπούν στο να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασκηθεί έλεγχος στην Πράσινη Γραμμή «γιατί πραγματικά η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί». Είπε ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς, 92% των αφίξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέσω της Πράσινης Γραμμής, ειδικά το 2022.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, τίθεται και ένα φυσικό εμπόδιο και επιτήρηση σε έναν χώρο που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι είναι «με χαρά» που είδαν σήμερα να αφαιρείται η παράγραφος από τις προδιαγραφές πρόσληψης των 300 που θα κάνουν επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, η οποία απαιτούσε από τις γυναίκες υποψήφιους να φέρουν βεβαίωση ότι δεν είχαν γυναικολογικά προβλήματα.

Είπε όμως, ότι εξακολουθούν να έχουν «έγνοιες πολλές» και για τα καθήκοντα τα οποία θα εκτελούν αυτά τα άτομα, και για το επίπεδο της εκπαίδευσης που θα τύχουν, και για το τι θα συμβεί όταν αυτοί που θα προσληφθούν, θα συναντήσουν διάφορες ομάδες «οι οποίες δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή» τους. Υπενθύμισε ότι αυτά τα άτομα  θα οπλοφορούν σε μια περιοχή όπου από την μια πλευρά, υπάρχουν οι Τούρκοι στρατιώτες, η γραμμή αντιπαράθεσης του πυρός με τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, ο φράκτης, και πίσω από τον φράκτη, θα είναι αυτή η ομάδα.

Είπε ακόμα, ότι τα καθήκοντα αυτής της ομάδας δεν θα αποτρέπουν αυτό το είδος της μετανάστευσης, αφού, όπως είπε, όποιος καταφέρει να περάσει τον φράκτη, θα τον παραλαμβάνουν και θα τον παίρνουν στο Πουρνάρα.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως, αν θέλει το κράτος να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να κυνηγήσει την πηγή του προβλήματος. Ανέφερε ότι οι διακινητές διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ γίνονται εκστρατείες στις αφρικάνικες χώρες και ότι εδώ είναι που πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι για το κόμμα του, το θέμα των μεταναστευτικών ροών «αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής».

Είπε ότι θέλουν να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου «έτσι ώστε να δώσουμε περισσότερα όπλα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Τα πιο πάνω σχέδια νόμου αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση σε 15 ημέρες.

Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου να ανανεώνουν άπαξ σύμβαση ιδιωτικού δικαίου γενικού διευθυντή για πέντε (5) έτη ή για μικρότερη χρονική διάρκεια, νοουμένου ότι η διάρκεια της ανανέωσης δεν υπερβαίνει το καθορισμένο όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα