Επιτροπή Νομικών: Στις 30/06/2022 ενώπιον Ολομέλειας η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Εικοστής Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2019

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων:

(α) Τροποποιείται το Άρθρο 144 του Συντάγματος ώστε τα κατώτερα Δικαστήρια (πρωτόδικα και Εφετεία) να έχουν τη δυνατότητα παραπομπής ζητημάτων συνταγματικότητας, που εγείρονται και τα οποία είναι ουσιώδη για την έκβαση της υπόθεσης ενώπιόν τους, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(β) Συστήνεται το Εφετείο, και διαχωρίζεται το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(γ) Προστίθενται και αντικαθίστανται ορισμοί ως επακόλουθο της δημιουργίας των 3 νέων Δικαστηρίων και τροποποιείται το άρθρο που ρυθμίζει τη διαδικασία έφεσης ώστε να καλύπτεται η διαδικασία έφεσης ενώπιον και των 3 νέων δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι τελεσίδικα η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης και η τροποποίηση του Συντάγματος για μεταρρύθμιση θα είναι στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 και αυτό είναι συναπόφαση όλων των πλευρών.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι έγινε σοβαρή και παραγωγική συζήτηση, κατατέθηκαν σκέψεις και τροπολογίες «και σε καλό και συναινετικό κλίμα προχωράμε μπροστά».

Ανέφερε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 29/06/2022, η Επιτροπή θα δει τελεσίδικα τις διάφορες απόψεις, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και διαδικτυακά της Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

«Από κει και πέρα θα πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως εκλογών και διαφορών η κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν μεταρρυθμίσεις και ένα κράτος δικαίου για το οποίο θα είναι περήφανοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των τροπολογιών που κατατέθηκαν και ότι υπάρχουν και καλές εισηγήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ «και τις βλέπουμε με κατανόηση και σεβασμό».

Πρόσθεσε πως στις 30 Ιουνίου «ο καθένας από εμάς θα αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του αξιώματός του και έναντι της κοινωνίας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όλα αυτά χρόνια που συζητιέται εντός Βουλής ή σε γραφεία και αλλού η μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας το ΑΚΕΛ έλεγε ότι αναγνωρίζει την υπαρκτή αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση «πόσο μάλλον που το ίδιο το Ανώτατο λέει ότι το σύστημα της δικαιοσύνης είναι υπό κατάρρευση». Ανέφερε ότι δυστυχώς η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική.

«Θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια και να φτάσει το Ανώτατο και ξεκινήσαμε ανάποδα», ανέφερε. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια εμπλουτίσαμε τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τροποποιήσεις και βελτιώσεις και τώρα είμαστε στο σημείο των τροπολογιών. Είπε ότι επί της ουσίας το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση «θεωρούμε ότι δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα της δικαστικής εξουσίας, αντίθετα παραμένουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουμε το περιθώριο να βελτιώσουμε μέσα από το υπόλοιπο της συζήτησης που ξεκινήσαμε από σήμερα με στόχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Είπε ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει τέσσερις μεγάλες προτάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη λειτουργία των πρωτόδικων δικαστηρίων, σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού του διαμεσολαβητή, διαδικτυακές ακροάσεις και ad hoc διορισμοί για ορισμένη χρονική διάρκεια συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων για ορισμένου τύπου υποθέσεις.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ήρθε η ώρα για επέκταση του θεσμού για διοικητικό δικαστήριο και για διοικητικές διαφορές, με κυρωτική αρμοδιότητα και σε άλλα ζητήματα όπως σε διαφορές για επιδόματα, ΕΕΕ και κοινωνικές ασφαλίσεις. Είπε, ακόμη, ότι κατατέθηκε και πρόταση για συζήτηση για τη μη συμμόρφωση διοικητικών οργάνων με διοικητικές αποφάσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να αποφασιστεί τελικώς πως θα τοποθετηθεί αναμένοντας και τις απόψεις της κυβέρνησης.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στην Ολομέλεια της Πέμπτης η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι  η τροποποίηση του εδαφίου (3) του άρθρου 32 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να προστεθεί επιφύλαξη που να προβλέπει ότι σε περίπτωση πλήρωσης θέσης Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στη Νομική Υπηρεσία, η Συμβουλευτική Επιτροπή να συνίσταται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τρεις λειτουργούς που επιλέγονται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μεταξύ λειτουργών που κατέχουν τη θέση είτε Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε Γενικού Διευθυντή.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου, άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα