Επιτροπή Νομικών: Πρόσληψη ειδικών αστυνομικών, εθελοντές πυροσβέστες και μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/05/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου σκοπός των οποίων είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιτήρησης της πράσινης γραμμής για να αποφευχθούν οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα, Βουλευτές/Βουλεύτριες και οργανώσεις αστυνομικών εξέφρασαν ερωτήματα και αμφιβολίες σε σχέση με την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτη ανέφερε πως, οι 300 συμβασιούχοι θα είναι και ένοπλοι και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες επιτήρησης της πράσινης γραμμής, ως μέτρο αντιμετώπισης του σοβαρότατου προβλήματος που αφορά την παράτυπη μετανάστευση και την εμπλοκή της ίδιας της Τουρκίας σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο. Ευχήθηκε όλα τα κόμματα να συναισθανθούν το συντομότερον δυνατόν το βάρος του θέματος και να προχωρήσουν σύντομα στην ψήφιση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι το κόστος που θα ανέλθει περίπου στα 10 εκ. ευρώ θα το καλύψει η ΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι κάποια από τα ερωτήματά τους δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και εγείρονται σοβαρά ζητήματα τα οποία αγγίζουν, όπως είπε, και την πολιτική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι εγείρονται ζητήματα κατά πόσον εκείνοι οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με  αυτά τα καθήκοντα θα έχουν δραστικές εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένης μορφής εκπαίδευση, την οποία δεν θα λάβουν λόγω του σύντομου της διαδικασίας πρόσληψης. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα πριν τοποθετηθούν στην ολότητα του ζητήματος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η πράσινη γραμμή και ο κανονισμός της είναι ένα καθεστώς το οποίο έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένους λόγους και δεν μπορούν να δεχτούν είτε νομοθετικά, είτε εκ των πραγμάτων τη θεσμοθέτηση ενός σκληρού συνόρου, και ότι ανεκπαίδευτοι πολίτες από τη μια μέρα στην άλλη θα οπλοφορούν και θα έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα περιστατικά, που μπορεί και να καταλήξουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αναγνωρίζουν ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές χρήζουν διαχείρισης και είναι έτοιμοι να συμβάλουν εποικοδομητικά.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι βάζουν προσκόμματα στην προώθηση της σύστασης ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής για να αντιμετωπιστεί ο υβριδικός πόλεμος από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, στηρίζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, και είναι παραγωγικό σε αυτό το ζήτημα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής για μείωση εισδοχής μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησαν διευκρινίσεις για τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τη δραστηριότητα που θα έχουν οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί και δόθηκαν εξηγήσεις για το πλάνο που υπάρχει. Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες για το τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη όπου γίνεται η λαθρομετανάστευση, η εμπορία τσιγάρων και ναρκωτικών με μετανάστες που μένουν σε παράγκες στη νεκρή ζώνη. Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι αυτοί οι αστυνομικοί να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του ο  Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η προσπάθεια  πρόσληψης συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος με τις μεταναστευτικές ροές, δια μέσου των κατεχομένων. Απαντώντας στις ανησυχίες των βουλευτών, είπε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, η Αστυνομία έχει ήδη ετοιμάσει πλάνο εκπαίδευσής,  το οποίο θα είναι διάρκειας πέντε εβδομάδων, συν η απόκτηση του πιστοποιητικού κατοχής οπλισμού όπως γίνεται και στα υπόλοιπα μέλη, καθώς και για αστυνομική άδεια οδήγησης. Ανέφερε ότι υπολογίζουν πως σε ενάμιση μήνα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με την κατάλληλη εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη βαθμοφόρων και άλλων μελών της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η θέση του Συνδέσμου όσον αφορά του συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς παραμένει η ίδια, ότι για μόνιμες ανάγκες πρέπει να συμπληρωθούν μόνιμες θέσεις. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών, αναφέροντας ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι 780 κενές οργανικές θέσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών “Ισότητα”, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι κατέθεσαν στην Επιτροπή 11 σημεία γιατί θεωρούν ότι αυτό το εγχείρημα είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Σε αυτά τα 11 σημεία επισημαίνεται, όπως είπε, ότι αφού δεν περνούν ψυχομετρικά τεστ δεν θα πρέπει να οπλοφορούν και δεν θα πρέπει να γίνεται μετάθεσή τους σε κανένα άλλο τμήμα εκτός από αυτά που θα οριστούν στο νόμο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν γίνει το σωστό φιλτράρισμα να μπουν στην αστυνομία τα λάθος άτομα, ακόμα και εγκληματικά στοιχεία.

Ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου μέσω του οποίου τροποποιείται το άρθρο 5 του βασικού νόμου με την προσθήκη στην επιφύλαξη του εδαφίου (1) αυτού, αμέσως μετά την λέξη «περίπτωση» (πρώτη γραμμή), της ακόλουθης νέας φράσης: «κένωσης της θέσης του Αρχιπύραρχου,» και το άρθρο 6 του βασικού νόμου ως με τη διαγραφή του σημείου της άνω τελείας στο τέλος της επιφύλαξης της παραγράφου (α) του εδαφίου (4) αυτού, την αντικατάστασή της με άνω κάτω τελεία και με την προσθήκη, αμέσως μετά, της ακόλουθης νέας επιφύλαξης:

«Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να κατέχουν τα προσόντα που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, για την πρώτη πλήρωση της θέσης που θα διενεργηθεί αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος του περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, καθίστανται υποψήφιοι για προαγωγή στο βαθμό του Αρχιπύραρχου, όλοι οι εν υπηρεσία Αξιωματικοί του αμέσως προηγούμενου βαθμού».

Ο περί Εθελοντών Πυροσβεστών Νόμος του 2019

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου η θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση νομικού πλαισίου για τους εθελοντές πυροσβέστες και η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων που τους αφορούν.

Η Επιτροπή τέλειωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση και το σχέδιο νόμου θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο περί της Εικοστής Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2019

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου, μέσω των οποίων:

(α) Τροποποιείται το Άρθρο 144 του Συντάγματος ώστε τα κατώτερα Δικαστήρια (πρωτόδικα και Εφετεία) να έχουν τη δυνατότητα παραπομπής ζητημάτων συνταγματικότητας, που εγείρονται και τα οποία είναι ουσιώδη για την έκβαση της υπόθεσης ενώπιόν τους, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(β) Συστήνεται το Εφετείο, και διαχωρίζεται το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(γ) Προστίθενται και αντικαθίστανται ορισμοί ως επακόλουθο της δημιουργίας των 3 νέων Δικαστηρίων και τροποποιείται το άρθρο που ρυθμίζει τη διαδικασία έφεσης ώστε να καλύπτεται η διαδικασία έφεσης ενώπιον και των 3 νέων δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι είδαν σήμερα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και την ερχόμενη Τετάρτη 25/11/2022 θα υπάρχει η τοποθέτηση των κομμάτων και την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών από τα κόμματα.

Σημείωσε ότι πρέπει όλα τα κόμματα, οι πολιτικοί φορείς αλλά και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της δικαιοσύνης να εγκύψουν στον συγκεκριμένο νόμο.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απονομή της δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Κύπρος βρίσκεται τελευταία στη λίστα.

«Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται το συντομότερο δυνατό δεν είναι δικαιοσύνη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν για ψήφιση σίγουρα πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ενώπιον της Βουλής, αλλά κυρίως ενώπιον της κοινωνίας, και να εξηγήσει τη θέση του στους Κύπριους πολίτες.

Ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της ολιστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, λέει η Στέφη Δράκου

Την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της ολιστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης καταδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τα στατιστικά αποτελέσματα της Κύπρου, που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση «The 2022 EU Justice Scoreboard», δηλώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, αφού όπως υπογραμμίζει όσον αφορά τον χρόνο εκδίκασης υποθέσεων, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικά κίνητρα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι διαφαίνεται ακόμη μια φορά η ανάγκη για προώθηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και αφορούν στη δομή της Ανώτατης βαθμίδας.

«Ως Κυβέρνηση», συμπληρώνει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και συζήτησης τόσο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Παράλληλα, αναφέρει πως εκεί και όπου προχωρούν τα μεταρρυθμιστικά έργα η εικόνα της Κύπρου στην Ευρώπη βελτιώνεται, σημειώνοντας πως στα θέματα εισαγωγής της τεχνολογίας στα Δικαστήρια, η Κύπρος κατόρθωσε από την τελευταία θέση που βρισκόταν να ανεβεί στην 13η θέση.

Σύμφωνα με τη Στέφη Δράκου «ήρθε όμως η ώρα των τελικών αποφάσεων και ο τελευταίος λόγος ανήκει στα κοινοβουλευτικά κόμματα», για να συμπληρώσει πως «οφείλουμε να δώσουμε στον πολίτη αυτό που δικαιωματικά του ανήκει, την έγκαιρη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης».

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις όπως προχωρήσουν τάχιστα με την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με τις διαδικασίες πρόσληψης στην αστυνομία

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το πιο πάνω θέμα, η Eπιτροπή εξέτασε ζητήματα τα οποία άπτονται εν γένει των διαδικασιών πρόσληψης μελών της Αστυνομίας Κύπρου και, ειδικότερα, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών εξετάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσληψης.

Δικαιοσύνη και μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησαν στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής 46 υποψήφιοι αστυνομικοί, οι οποίοι, ενώ πέτυχαν στο πρώτο ψυχομετρικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν και το οποίο ακυρώθηκε, επειδή “έπεσε” στο δικαστήριο, κόπηκαν σε ένα δεύτερο στο οποίο υποβλήθηκαν έξι μήνες μετά. Η Επιτροπή Νομικών κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επανέλθουν σε δεκαπέντε μέρες για να εισηγηθούν τελική λύση στο πρόβλημα.

Εκπρόσωπος των 46 κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι στη δεύτερη εξέταση είχε σταλεί μέιλ στους υποψηφίους χωρίς να λέει τι θα περιλαμβάνει η εξέταση, ενώ παρουσιάστηκαν πολλά κενά στην εξέταση. Οι εξεταζόμενοι, όπως είπε, δέχθηκαν ειρωνείες από επιτηρητή του εξεταστικού κέντρου όταν παρακάθισαν στις εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής, ότι προσπάθησαν να βρουν λύσεις και ότι η Νομική Υπηρεσία τους είπε ότι δεν υπάρχει νομική λύση. Είπε ακόμα ότι το όριο για να παρακαθήσει κάποιος στην εξέταση είναι τα 35 έτη και ζήτησε να επεκταθεί στα 38 για να μην αδικηθεί κανένας που θέλει να παρακαθίσει στις εξετάσεις που θα προκηρύξει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια δευτεροβάθμια κατάσταση πραγμάτων, ώστε να μην είναι θέσφατο το αποτέλεσμα της πολύπλοκης εξέταση της εταιρείας που έχει οριστεί να κάνει τα ψυχομετρικά τεστ και όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες που ακούστηκαν από την Επιτροπή, αποδεικνύεται ότι η δεύτερη διαδικασία ήταν περίπλοκη, αντί να είναι πιο απλή από τη στιγμή που η πρώτη διαδικασία ακυρώθηκε.

Πρόσθεσε ότι από τα 46 άτομα που έχουν απορριφθεί, ένας είναι εγκληματολόγος με μεταπτυχιακό και διατριβή, και διερωτήθηκε τι είδους ψυχομετρικά τεστ κάνει η εταιρεία, για την οποία ακούστηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες σε σχέση με τη συμπεριφορά υπαλλήλων προς τους υποψηφίους. Είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να μελετήσει το θέμα κι αν υπήρξε κάτι ανάλογο να μην ανατεθεί ξανά στην εταιρεία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έκανε λόγο για φιάσκο, σημειώνοντας ότι ενός λάθους μύρια έπονται, αναφερόμενος στο λάθος που δημιουργήθηκε από την πρώτη διαδικασία η οποία και “έπεσε” στο δικαστήριο. «Μπροστά μας», ανέφερε, «έχουμε μια εξόφθαλμη αδικία» για 46 παιδιά τα οποία στερήθηκαν πολλά μετά από κόπους, οικονομικά βάρη, θυσίες των οικογενειών τους, ενώ κάποιοι παράτησαν τις δουλειές τους και κάποιοι έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Είπε, παράλληλα, ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει πλέον το όριο ηλικίας και δεν μπορούν να παρακαθίσουν ξανά σε εξετάσεις, στερούμενοι το μέλλον τους στην Αστυνομία το οποίο δικαίως θεωρούν ότι έχουν με το που πέρασαν την πρώτη φορά στις εξετάσεις. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται στη διάθεση όλων για να βρεθεί μια λύση μέσα στα νομικά πλαίσια που επιτρέπονται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι ζήτησαν να βρεθεί μια λύση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στο αστυνομικό σώμα, υπάρχουν 46 άτομα που θέλουν να ενταχθούν στα σώματα ασφαλείας, έχοντας περάσει τις σχετικές εξετάσεις και αντιμετωπίζουν μια τεράστια αδικία, που πιθανόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον όλων των προσλήψεων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για δικαίωση αυτών των 46 νέων πτυχιούχων, νομικών, εγκληματολόγων κ.α. οι οποίο εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται με τεράστια έξοδα και προσπάθεια για να μπουν στα σώματα ασφαλείας. Έστειλε το μήνυμα στις αρμόδιες αρχές ότι οφείλουν να βρουν τους νομικούς τρόπους ώστε αυτοί οι 46 υποψήφιοι να μπορέσουν να πάνε στην τελική διαδικασία των αθλητικών εξετάσεων για να μπουν αν επιτύχουν στη σχολή της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι δεν δέχονται να ακούνε ότι δεν υπάρχει λύση και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκύψει στο θέμα για να βρεθεί η λύση για δικαίωσή τους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι όσον αφορά τους 46 υποψηφίους αστυνομικούς θα μελετήσουν τις εισηγήσεις και θα επανέλθουν, προσθέτοντας ότι δεν έχει οτιδήποτε κατά νου ώστε οι αποτυχόντες να θεωρηθούν επιτυχόντες. Όσον αφορά την εταιρεία που διενεργεί τα ψυχομετρικά τεστ, ανέφερε ότι δεν τους έχει υποβληθεί οποιοδήποτε παράπονο για στάση ή συμπεριφορά μελών της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους, κάλεσε την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να εξεύρουν λύσεις, ώστε οι υποψήφιοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο των αθλητικών δοκιμασιών.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών “Ισότητα”, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση με τους 46 υποψηφίους, «θα έχουμε την δικαίωση τους στο προσεχές μέλλον, στο Διοικητικό Δικαστήριο και την ίδια επαναλαμβανόμενη ακύρωση προσλήψεων για το 2022». Είπε ότι θα πρέπει να τερματιστούν τα ψυχομετρικά τεστ από ιδιωτική εταιρεία, γιατί προσλαμβάνονται άνθρωποι με γενικό λυκείου 14/20 και μένουν έξω εγκληματολόγοι με πτυχία πανεπιστημίων.

Ο δικηγόρος των 40 εκ των 46 υποψηφίων, Γεώργιος Καραπατάκης, είπε ότι δεν δέχονται σε καμιά περίπτωση σε ένα κράτος δικαίου να διαπιστώνεται μια αδικία που έγινε εις βάρος 46 ατόμων και να λένε ότι πράγματι αδικήθηκαν αλλά δεν υπάρχει λύση. Εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει λύση φτάνει να υπάρχει κι η ανάλογη βούληση. Είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη η ώρα 10.30 θα κάνουν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει στο ζήτημα, γιατί όπως είπε υπάρχει κατάφορη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» για άτομα με αυτισμό ξεκινά τον Μάρτιο 2025 – Συζήτηση για δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Κωφών (ΠΑ.Ο.Κ.).   Η δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες συζητήθηκε στη Βουλή  Τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο (mobile application), η οποία θα εξυπηρετεί την πρόσβαση των κωφών ατόμων

Εσωτερικών

Στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο 5 νομοσχέδια για πρόληψη πυρκαγιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:    Ο περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος του 2019 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας σκοπευτηρίων.   Ο περί Πρόληψης και Κατάσβεσης των Πυρκαγιών