Επιτροπή Νομικών: Προσλήψεις αστυνομικών χωρίς επανεξέταση και θεραπείες μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/07/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Αστυνομίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Διορισμού και Όροι Υπηρεσίας) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους υπό αναφορά κανονισμούς, σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών κανονισμών, ώστε αφενός να βελτιωθούν οι διαδικασίες και αφετέρου να παρασχεθεί το δικαίωμα στους υποψηφίους οι οποίοι απέτυχαν σε πρόσφατες επαναληπτικές εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία να επαναδιεκδικήσουν θέση στο σώμα σε επόμενη διαδικασία πρόσληψης, χωρίς να υποχρεούνται να επιτύχουν εκ νέου σε γραπτή εξέταση.

Η Επιτροπή μελέτησε τα κείμενα των κανονισμών, άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση, αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας παρουσίασε στην Επιτροπή μια λύση που προνοεί ότι οι γραπτές εξετάσεις θα ισχύουν για δύο χρόνια, έτσι ώστε όσοι έχουν επιτύχει σ’ αυτές να μη χρειάζεται να παρακαθίσουν ξανά. Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προταθείσα λύση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πάρα πολλοί υποψήφιοι αστυνομικοί θα κοπούν επειδή θα παρακαθίσουν ξανά σε ψυχομετρικές εξετάσεις και κυρίως στο γνωστικό τεστ. Τάχθηκε δε υπέρ της κατάργησης του γνωστικού τεστ και της διατήρησης του τεστ προσωπικότητας, όπως έγινε και για τους 100 αστυνομικούς που προσλήφθηκαν πριν από κάποιους μήνες.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στην αστυνομία, υπάρχουν γύρω στις 600 κενές θέσεις. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσληφθούν τα άτομα που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο αστυνομικό σώμα», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι θα ανοίξουν κάποιες θέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους υποψήφιους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις. Όσοι έχουν κοπεί στις ψυχομετρικές εξετάσεις τα δύο τελευταία χρόνια αλλά είχαν επιτύχει στις γραπτές, θα δικαιούνται να συμμετάσχουν χωρίς να χρειαστεί να ξαναδώσουν τις γραπτές εξετάσεις, εξήγησε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί να δώσουν γνωστικό τεστ στη συνέχεια, άρα αναπόφευκτα κάποιοι θα κοπούν. «Υπάρχει δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη και δημιουργούνται μεγάλοι νομικοί κίνδυνοι», υπέδειξε.

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση της πιο πάνω πρότασης νόμου, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, ώστε να θεσπισθούν ως αδικήματα:

(α) η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου,

(β) η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική, ή υπηρεσία με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου και

(γ) η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία ή διαφήμιση, έστω και συγκεκαλυμμένα, πρακτικής, τεχνικής ή υπηρεσίας που στοχεύει στη μεταβολή ή καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο της πρότασης νόμου, άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου σε επόμενη συνεδρία της.

O Γιώργος Κουκουμά, Βουλευτής ΑΚΕΛ, είπε πως «η ποινικοποίηση των «ψευδοθεραπειών μεταστροφής» σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και για τον τόπο μας προς την εξάλειψη πρακτικών και αντιλήψεων που κακοποιούν και εξευτελίζουν ανθρώπους για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους. Αυτό ζήτησε άλλωστε από όλα τα κράτη του κόσμου ο ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει τις «θεραπείες μεταστροφής» ως βασανιστήρια. Αυτό ζητούν επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σειρά κρατών στην Ευρώπη και τον κόσμο προχωρούν στην απαγόρευση αυτών των πρακτικών».

«Ακριβώς σε αυτό στοχεύει η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει τον  περασμένο Ιανουάριο το ΑΚΕΛ και η οποία συζητήθηκε ήδη σε δύο προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών. Σήμερα, συμφωνήθηκε ότι με το άνοιγμα της Βουλής το Σεπτέμβριο θα μπούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου, ώστε το συντομότερο να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Επιβεβαιώθηκε, πάντως, και στη σημερινή συνεδρίαση ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, καθώς και η Νομική Υπηρεσία συμφωνούν με τον στόχο της πρότασής μας».

Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως η φιλοσοφία της πρότασης νόμου είναι ξεκάθαρη.

«Όποιος υποβάλλει οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο σε πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία (ψυχοθεραπείες, ορμονοθεραπείες, συμβουλευτική, κατήχηση κλπ) για να του αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι κακοποίηση, βασανιστήρια και τσαρλατανισμός».

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι ρώτησε τη Νομική Υπηρεσία αν με τη συζητούμενη πρόταση νόμου συνιστά ποινικό αδίκημα το να πάει κάποιος ενήλικας με τη θέλησή του στον ιερέα για να αλλάξει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό γιατί νιώθει ότι κάνει αμαρτία, με τη Νομική Υπηρεσία να απαντά θετικά. «Η κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να αναλογιστεί το τι ακριβώς καλούμαστε να ψηφίσουμε και να τοποθετηθεί ανάλογα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εν λόγω πρόταση νόμου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι γίνεται αόριστη αναφορά σε υπηρεσίες, πρακτικές και τεχνικές, προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των άλλων Υπουργείων είναι για πολιτικά ζητήματα. «Εμείς λέμε ότι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα πρέπει να γίνεται για νομικούς και μόνο λόγους», κατέληξε.

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή ανέβαλε τη συζήτηση της υπό αναφορά πρότασης νόμου, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, ώστε οι προβλεπόμενες στο άρθρο 88 προϋποθέσεις για παραγραφή κατηγοριών σε συνοπτικές δίκες να εφαρμόζονται διαζευκτικά και όχι σωρευτικά.

Ο περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου, ώστε να καθοριστεί η διαδικασία και οι κανόνες έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών.

Η Επιτροπή, αφού άκουσε τις απόψεις του εκπροσώπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα