Επιτροπή Νομικών: Προς Ολομέλεια τα νομοσχέδια για ανέλιξη εξειδικευμένων μελών Αστυνομίας και ιδιωτική απασχόληση

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

 Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και Οι περί Αστυνομίας (Προαγωγές Εξειδικευμένων Μελών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου τα οποία αποσκοπούν στην αποσαφήνιση και την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας προαγωγής των εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β’ στον επόμενο βαθμό του Αστυνόμου Α’. Αποτελούν εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας και τυγχάνουν της έγκρισης των Συνδέσμων της Αστυνομίας. 

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ολοκλήρωσαν την κατ’ άρθρο συζήτηση σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία ανέλιξης των εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας στο βαθμό του Αστυνόμου Α.  

Σήμερα, πρόσθεσε, με βάση τον προϋπολογισμό, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εξειδικευμένων αστυνομικών, η μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων, η λιμενική και ναυτική αστυνομία, οι εφαρμοσμένες επιστήμες, και οι νομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. «Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν θα μπορούν τα μέλη αυτών των εξειδικευμένων κατηγοριών να προάγονται και να ανελίσσονται μέσα στην ίδια τους την ομάδα», είπε η κ. Τσιρίδου. Πρόσθεσε ότι αυτό προβλέπεται έτσι κι αλλιώς σήμερα στον προϋπολογισμό. 

«Με  αυτό που είδαμε σήμερα τροποποιούμε και τον περί Αστυνομίας Νόμο για να συνάδει με αυτό το δίκαιο αίτημα της μισθολογικής αναβάθμισης πέραν των 4.000 μελών της Αστυνομίας», είπε. 

Η κ. Τσιρίδου είπε ότι είναι μέλημά τους, «και κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε, να ενισχύσουμε το αστυνομικό σώμα, προς το καλύτερο και οι νεοεισερχόμενοι αστυφύλακες και οι ειδικοί αστυφύλακες στη δύναμη να έχουν και καλύτερο μισθό, καλύτερες απολαβές, καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στη χώρα μας». «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το αστυνομικό σώμα με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι βάσει της νέας συμφωνίας που θα ισχύσει από το 2023, οι αστυφύλακες μετά από τρία χρόνια στην Αστυνομική Ακαδημία, θα εντάσσονται αυτομάτως στην κλίμακα Α5. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, είπε, εντάσσονταν μετά από 12 χρόνια σε αυτή την κλίμακα, ενώ θα μεταπηδούν στην Α7 στα 16 χρόνια υπηρεσίας και στην Α8 στα 21. Με τα δεδομένα τα προηγούμενα, πρόσθεσε, η ανέλιξη μέχρι την Α7 θα μπορούσε να γίνει μετά από 16 χρόνια.   

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά τη συζήτηση, αναφορικά με την αναβάθμιση σε σχέση με τους ειδικούς αστυνομικούς, κατά την πρόσληψή τους, τοποθετούνταν στην Α1 κλίμακα, ανελίσσονταν στην Α2 μετά από 12 έτη υπηρεσίας και στην Α5 μετά από 15 χρόνια. Με τη νέα απόφαση, προνοείται η τοποθέτησή τους στην Α2 με την πρόσληψή τους, στην Α5 στα 14 χρόνια και την Α7 στα 22 χρόνια. Οι λοχίες το 2023 θα υπαχθούν από την Α8 στην Α9, οι υπαστυνόμοι από την Α9 στην 10 και οι ανώτεροι υπαστυνόμοι, από την Α10 στην Α11.

Τα σχέδια νόμου αναμένεται να τεθούν σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:  

Stockwatch: Αστυνομία: Νέα κριτήρια για υψηλόβαθμες προαγωγές 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 και Ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων τροποποιούνται τα άρθρα 23 του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004, Ν.73(1()/2004, και 32 του περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου του 2021, Ν100(I)/2021, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ιδιωτικής απασχόλησης των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, και αποσαφηνίζονται τα θέματα κατοχής μετοχών ή άλλων συμφερόντων σε δημόσιες ή μη δημόσιες εταιρείες ή συνεταιρισμούς ή άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικής φύσης από μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και της συμμετοχής τους σε διοικητικά συμβούλια τέτοιων εταιρειών ή συνεταιρισμών ή άλλων επιχειρήσεων ιδιωτικής φύσης, ταυτίζοντας τα με αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών λειτουργών και των μελών του Στρατού.   

Τα νομοσχέδια αναμένεται να τεθούν σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ρυθμίσεις εξπρές για αστυνομικούς και πυροσβέστες 

Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου ώστε να μην επιτρέπεται η πώληση ή η επιβάρυνση με την εγγραφή δικαστικής απόφασης, ακίνητης ιδιοκτησίας του εκ δικαστικής απόφασης οφειλέτη που βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου είπε ότι συζήτησαν επί της αρχής, πρόταση νόμου που κατέθεσε και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, κανείς δεν εμποδίζει οποιοδήποτε πιστωτή να εγγράψει επιβάρυνση σε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, τα επονομαζόμενα memo, καθότι, όπως είπε, δεν υπάρχει ούτε νομοθετικό πλαίσιο ούτε εγκύκλιος από την Κεντρική Τράπεζα ούτε σχετική οδηγία από το Σύνδεσμο Τραπεζών προς τα μέλη του. Είπε ακόμη ότι κάποιοι πιστωτές, χρησιμοποιούν την ανάγκη της άρσης της επιβάρυνσης (Memo), ως μοχλό πίεσης για την είσπραξη της όποιας απαίτησής τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο χειρισμός υποθέσεων για την άρση επιβάρυνσης σε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στους νόμιμους κληρονόμους του ή και να το υποδείξει στον Κεντρικό Φορέα για σκοπούς δανειοδότησης των παιδιών ή και των εγγονιών του για θέματα δανειοδότησης ιδιοκατοίκησης, παιδείας και υγείας, εναπόκειται αποκλειστικά στον πιστωτή. 

«Οι πιστωτές και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις τράπεζες ενεργούν ξεχωριστά, κατά το δοκούν ανάλογα με τα γεγονότα της κάθε περίπτωσης και ασφαλώς σε συνάρτηση με το κέρδος που μπορεί να αποκομίσουν», είπε ο κ. Γεωργίου. Αποτέλεσμα τούτου, πρόσθεσε, είναι να χρησιμοποιούν την ανάγκη της άρσης της επιβάρυνσης (Memo), «ως μοχλό πίεσης» για την είσπραξη της όποιας απαίτησής τους, την ώρα που ο προσφυγικός κόσμος αναζητεί να καλύψει στις στοιχειώδεις ανάγκες του. 

Ο κ. Γεωργίου έθεσε το ερώτημα σε τι εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο από τη στιγμή που για νομικούς και πραγματικούς λόγους δεν μπορεί ο πιστωτής να προχωρήσει σε εκποίηση της περιουσίας στα κατεχόμενα. «Ιδιαίτερα για τις τράπεζες που η εγγραφή επιβάρυνσης ακίνητης ιδιοκτησίας (Memo) στα κατεχόμενα έχει εκ των πραγμάτων μηδενική αξία και ανάλογα έχουν κάνει και τις προβλέψεις στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε. 

Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι, μετά από 50 σχεδόν χρόνια κατοχής, την ανάγκη να εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, όπως είπε, «φέρει δυσκολίες και δυσχεραίνει τη μερίδα του προσφυγικού κόσμου που φτωχοποιήθηκε και δεν μπόρεσε ακόμα οικονομικά να στεριώσει». 

Ανέφερε ότι, επί της αρχής, οι εμπλεκόμενοι φορείς εκφράστηκαν θετικά έναντι της πρότασης νόμου και η Νομική Υπηρεσία θα τοποθετηθεί γραπτώς σε δύο βδομάδες. 

Είναι «χρέος της Πολιτείας» να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το μέτρο, το οποίο δεν θα επιφέρει κανένα οικονομικό κόστος ούτε στο κράτος αλλά ούτε και στις τράπεζες, είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2017 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των εδαφίων (4) και (5) του άρθρου 44 του περί Δικαστηρίων νόμου, ώστε να αρθούν πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις εν λόγω πρόνοιες και να παρέχεται επαρκής χρόνος στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ορίσει Δικαστήριο το οποίο να εκδικάσει το αδίκημα της καταφρόνησης του Δικαστηρίου, καθώς και στο Δικαστήριο που θα ορισθεί από τον Πρόεδρο, να προετοιμασθεί καλύτερα και να μελετήσει το φάκελο που θα τεθεί ενώπιον του. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως το νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 20/10/2022.  

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός τη οποίας είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλοι Διατάξεις) Νόμου, ώστε στις συνεδρίες, αφενός του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του οποίου η λειτουργία αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2023, και αφετέρου του μεταβατικού Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, σε σχέση με διαδικασία διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης Δικαστή του Εφετείου ή πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και οι δύο (2) νομικοί εγνωσμένου κύρους και ανώτατου επαγγελματικού επιπέδου να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, αντί να παρίστανται σε αυτές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως η εν ισχύι ρύθμιση. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως το νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 20/10/2022. 

Συνεδρία Υποεπιτροπής Νομικών 

H Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί Φαρμακευτικών Υπηρεσιών – Θέσεις Διευθυντή, Πρώτου Φαρμακοποιού, Ανώτερου Φαρμακοποιού, Φαρμακοποιού και Τεχνικού Φαρμακείου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως – Θέση Ανώτερου Υπολογιστή Ποσοτήτων (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Γενικού Λογιστηρίου – Θέσεις Διευθυντή Λογιστικών Υπηρεσιών και Λογιστή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση