Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων είναι ρυθμίζεται η μισθοδοτική ανέλιξη των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των ειδικών αστυνομικών στις νέες μισθοδοτικές κλίμακες της θέσης τους διατηρώντας με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, τις ρυθμίσεις ανέλιξης που προβλέπονται στους αναφερόμενους Κανονισμούς και μετά την αναβάθμιση.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις η μισθοδοτική κλίμακα των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών αναβαθμίζεται από 1.1.2023 από Α3-Α5-Α7(ιι) (συνδυασμένες κλίμακες) σε Α5-Α7-Α8(ι) (συνδυασμένες κλίμακες) και των ειδικών αστυνομικών από Α1-Α3-Α5(ιι) και Α1-Α2-Α5(11) σε Α2-Α5-Α7(ιι).
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι έστω και πολύ αργοπορημένα ένα δίκαιο αίτημα των μελών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για μισθολογικές αναβαθμίσεις οδηγείται προς διευθέτηση. Σημείωσε ότι επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να μην υπερψηφιζόταν η μισθολογική αναβάθμιση έγινε εισήγηση, η οποία έγινε αποδεκτή, όπως άλλα ζητήματα που αφορούν την πειθαρχία και άλλα ζητήματα στα δύο σώματα να ξανασυζητηθούν μετά τον Μάρτιο.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι η αναβάθμιση των κλιμάκων της αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος ήταν ένα πάγιο αίτημα των συγκεκριμένων σωμάτων ασφαλείας και «είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε επιτέλους να υλοποιείται».
Ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Σώματος του Κλάδου της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε ότι μετά από δεκαετίες πέρασαν σήμερα οι κανονισμοί που αφορούν την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων των σωμάτων ασφαλείας. Ο κ. Λοϊζίδης ευχαρίστησε την πολιτεία και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα μέλη της επιτροπής νομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Αστυνομικών που πάλεψαν γι’ αυτό. Πλέον, ανέφερε, ο αστυνομικοί έρχονται στην μισθολογική κλίμακα στην οποία θα έπρεπε να βρίσκονται, «στο βάθρο δηλαδή που βρίσκονταν όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα».
Πρόσθεσε, επίσης ότι έγινε κατορθωτό να ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις για να μην προάγεται κάποιος σε κλίμακα δηλαδή κατά τα αμέσως δύο προηγούμενα χρόνια να μην καταδικάστηκε για πειθαρχικό αδίκημα και να μην αξιολογήθηκε ως «κατώτερος του μετρίου». Αυτό, συνέχισε, ήταν και η επιθυμία του Αρχηγού Αστυνομίας. Πρόσθεσε ακόμη, ότι εάν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι αυξήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο στον βασικό μισθό είναι 40-50 ευρώ.
Ο περί της Διαδικασίας της Δημόσιας Διαβούλευσης Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θεσμοθέτηση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων νομοσχεδίων, κανονισμών, στρατηγικών και προγραμμάτων, με σκοπό να διασφαλιστούν η αποτελεσματικότητα του δημόσιου διαλόγου και η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οργανωμένων συνόλων ή ατόμων στη διαδικασία.
Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι έγινε συζήτηση και λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις όλων των αρμόδιων φορέων και η συζήτηση θα επανέλθει μετά το άνοιγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης νόμου την οποία είχε καταθέσει πριν περίπου πέντε χρόνια (επανακατατέθηκε το 2022) που αφορά τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Εξήγησε ότι υπάρχει υποχρέωση ως κράτος όλα τα νομοσχέδια τα οποία ετοιμάζονται να περνούν από δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να ενημερώνεται το κοινό για την πρόθεση της οποιασδήποτε Κυβέρνησης να ετοιμάσει νομοσχέδιο και να το στείλει στη Βουλή και να παίρνει τις απόψεις τους.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι σοβαρό το γεγονός ότι οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον, οποιοδήποτε σχέδιο, πρόγραμμα, πολιτική ή οτιδήποτε άλλο «έχουμε νομική υποχρέωση ξεκάθαρη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται δημόσια διαβούλευση».
Η κ. Γεωργία Χριστοφίδου, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί μια πλατφόρμα (e-consultation) στην οποία θα αναρτώνται όλες οι δημόσιες διαβουλεύσεις που θα διοργανώνονται από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Σημείωσε ότι θα υπάρχουν όλες μαζεμένες οι δημόσιες διαβουλεύσεις και παράλληλα θα προσφέρεται η δυνατότητα ειδοποίησης για ενημέρωση των τρεχουσών δημόσιων διαβουλεύσεων.
Εκπρόσωπος του μη κυβερνητικού μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Oxygono και εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου χαιρέτησαν την νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση της πλατφόρμας e-consultation, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών στις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής.
Συναφείς δημοσιεύσεις:
Επιτροπή Θεσμών: Θεσμοθέτηση διαδικασίας δημόσιων διαβουλεύσεων
Εργαστήρια Ιδεών με θέμα τη βελτίωση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων
Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου ώστε να θεσπισθούν ως αδικήματα τα ακόλουθα:
(α) η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού,της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου (θεραπεία μεταστροφής/επανόρθωσης).*
(β) η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική, ή υπηρεσία με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.
(γ) η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στην μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.
* Η αποκαλούμενη «θεραπεία μεταστροφής/επανόρθωσης» θεωρείται οποιαδήποτε ψευδοεπιστημονική παρέμβαση (ιατρική, φαφμακευτική, συμβουλευτική, συμπεριφορική, ψυχιατρική, ψυχοθεραπευτική και ψυχολογική) που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου ενός ατόμου.
Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι έγινε κατ’ άρθρον συζήτηση και η πρόταση αυτή θα επανέλθει ξανά στην Επιτροπή.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι για το ζήτημα της ποινικοποίησης των προσπαθειών μεταστροφής φύλου έχει απευθυνθεί ερώτημα για το εάν ενήλικες με τη θέλησή τους πηγαίνουν σε ιερείς, αφού θεωρούν ότι κάνουν αμαρτία ή δεν νιώθουν καλά και ζητούν βοήθεια από τον πνευματικό τους. Η εξομολόγηση, είπε, εάν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα σε αυτές τις περιπτώσεις και «θα δούμε ιερείς να οδηγούνται στα δικαστήρια έτσι ώστε να ορκίζονται στο ευαγγέλιο, για να αναφέρουν τι λέχθηκε στην εξομολόγηση».
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί των Διαδικασιών Προσφυγής στον Τομέα της Σύναψης των Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, ώστε να προστεθούν στις διατάξεις της βασικής νομοθεσίας οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση με το δικαίωμα προσφυγής των οικονομικών φορέων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για να εξισορροπηθεί το δημόσιο συμφέρον για προώθηση, εκτέλεση και ολοκλήρωση δημόσιων κοινωφελών έργων έναντι του δικαιώματος των οικονομικών φορέων για απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, μετά από τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμό ή μετά από κατακύρωση του διαγωνισμού σε άλλο οικονομικό φορέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση την πρότασης νόμου, παρουσιάζεται το φαινόμενο μεγάλα έργα που προωθήθηκαν και επικροτήθηκαν από το κοινωνικό σύνολο ως βελτιωτικές εξελίξεις στην ποιότητα ζωής μας, να μην υλοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που υπήρχαν άμεσα διαθέσιμοι πόροι για την ανάθεση και αποπεράτωσή τους.
Συναφώς, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η εισαγωγή των απαραίτητων ασφαλιστικών δικλίδων για προστασία του δικαιώματος προσφυγής των οικονομικών φορέων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από αυθαίρετες και κακόβουλες προσφυγές που σκοπό έχουν να πλήξουν τον διαγωνισμό, καθυστερώντας την όλη διαδικασία με την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων.
Εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων
Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου σημείωσε ότι την Επιτροπή απασχόλησε και το ζήτημα των εξελίξεων στον τρόπο εκδίκασης καθυστερημένων υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια και των αντιδράσεων που υπάρχουν και από τον δικηγορικό κόσμο και αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή Νομικών να εγγράψει ως αυτεπάγγελτο θέμα την όλη αυτή κατάσταση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Νομικών όπως συζητηθεί η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου για έκδοση ειδικού διαδικαστικού κανονισμού για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων, ένα ζήτημα είπε ο κ. Δαμιανού, το οποίο έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες και επιπτώσεις με απεργία από τον δικηγορικό κόσμο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος στο διάλογο.
Οικογενειακό δίκαιο
Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ακόμη ότι αναφορικά με το οικογενειακό δίκαιο έχουν συμπληρωθεί 30 και πλέον χρόνια από την προηγούμενη και μοναδική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Σημείωσε ότι θα κατατεθεί πρόταση με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία να καταργεί τον «Περί απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου» ούτως ώστε με απόλυτο σεβασμό στον ρόλο της εκκλησίας, όταν πρόκειται για πολιτικά διαζύγια, να μην εξαρτούνται αυτά από μια απηρχαιωμένη πρόνοια που θέτει στο κάδρο της διαδικασίας και την εκκλησία της Κύπρου. Σημείωσε ότι είναι μια τροποποίηση καταργητική και αφορά και συνταγματικά ζητήματα.
Σχέδια νόμου για Ολομέλεια:
Ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Μένουν ακάλυπτοι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές
Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015
Ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018
Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018
Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018
Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας (Γενικοί) Κανονισμοί του 2022 και συναφείς κανονισμοί
Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε επί των πιο σχεδίων νόμου, αποφάσισε όπως τα προωθήσει στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.
Συνεδρία Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας
Η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Υποεπιτροπή, ύστερα από μελέτη των κανονισμών, αποφάσισε όπως εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ