Επιτροπή Νομικών: Κατάλογος υποψηφίων Ανεξάρτητης Αρχής κατά Διαφθοράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας στις 02/05/2022, έλαβε ενημέρωση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον κατάλογο υποψηφίων προς διορισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δυνάμει του άρθρου 3(3)(γ) του περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμου του 2022.

Παρατηρήσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, επισημαίνοντας ότι τίθεται ζήτημα αμεροληψίας, λόγω της άμεσης ή έμμεσης διασύνδεσης κάποιων προσώπων με οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα διασύνδεσης των ατόμων αυτών με επιχειρηματικούς κύκλους, επισημαίνοντας ότι στη λίστα περιλαμβάνονται γυναίκες και άντρες, νομικοί και λογιστές, συνταξιούχοι αλλά και νεότεροι επαγγελματίες. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους Βουλευτές κατά τη συζήτηση, θα αναφερθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παράδοση του καταλόγου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή των πέντε ατόμων.

«Από τη συζήτηση, αυτό που προέκυψε είναι ότι οι Βουλευτές ευελπιστούν ότι θα γίνουν οι καλύτερες επιλογές από τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα από συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι μία Αρχή που «θα ερευνήσει, θα ενημερώσει, θα καθοδηγήσει και θα φέρει αποτελέσματα, οδηγώντας στη δικαιοσύνη όποιον παράγει διαφθορά».

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ο νόμος ψηφίστηκε ακριβώς επειδή υπήρξε και υπάρχει θέμα διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι να φέρει αποτελέσματα η σύσταση αυτής της Αρχής, με την επιλογή ατόμων που θα είναι αποσυνδεδεμένα από επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατέληξε, δε, ότι «σε μία δημοκρατία όλοι κρινόμαστε», επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κριθεί για τις επιλογές του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υπενθύμισε τις επιφυλάξεις του κόμματός του για το κατά πόσο μπορεί η Αρχή αυτή, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής βούλησης, να οδηγήσει υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, ανέφερε όμως ότι παρατηρήσεις διατυπώθηκαν και για τις προτάσεις που ετοίμασε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν στην Αρχή τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να βοηθήσουν στο έργο της, και εξήγησε ότι μία αρχή που θα κληθεί να πατάξει τη διαφθορά, θα πρέπει να εξασφαλίζει αντικειμενική αμεροληψία.

«Η ατομική ακεραιότητα του καθενός δεν τίθεται αμφισβήτηση, αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό προσώπων που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά, τραπεζικά και άλλα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και με δραστηριότητες που αφορούν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων», δήλωσε ο κ. Δαμιανού.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως είπε, η αντικειμενική αμεροληψία, αφού κάποια άτομα εργάζονται, συνεργάζονται, συνεργάστηκαν ή εξαρτώνται οικονομικά από επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα, στα οποία αναφέρθηκε. Κατέληξε, δε, ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος του έργου της Αρχής, ενώ και κάθε πλευρά θα κριθεί ανάλογα με τις αποφάσεις της.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τόνισε ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, εφόσον οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που πρέπει. «Η Αρχή κατά της διαφθοράς μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να πατάξουν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες, αυτή της διαφθοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια ανθεί στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Αρχή θα είναι επιφορτισμένη με ένα δύσκολο και επίπονο έργο.

Ανέφερε ότι διατύπωσε παρατηρήσεις για τον κατάλογο των ατόμων που προτείνονται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε όμως ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέξει τους καταλληλότερους, για να αποτελέσουν την πρώτη Αρχή κατά της διαφθοράς. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο «για να πούμε επιτέλους ότι σε αυτό τον τόπο επικρατεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία».

Σημείωσε, πάντως, ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από της λειτουργία της Αρχής καθώς «κάποιοι πρέπει να δουν επιτέλους την πόρτα της δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο», όπως είπε. «Είναι πρόωρο να πούμε αν τα επιλεγμένα θε είναι τα κατάλληλα», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον κατάλογο που παρουσιάστηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτόν έχουν στενές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τράπεζες, με κόμματα, καθώς και με το θέμα των διαβατηρίων. «Ανησυχούμε για το πως θα προχωρήσει αυτή η Αρχή με το έργο της, όταν υπάρχουν αυτές οι διασυνδέσεις με άτομα και επιχειρήσεις που ενδεχομένως να έπρεπε η ίδια η Αρχή να διερευνήσει», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αντιδρούν στη λίστα μελών Αρχής κατά της Διαφθοράς

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα