Επιτροπή Νομικών: Η δικαιοσύνη καταρρέει, μονόδρομος η μεταρρύθμιση

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η δικαιοσύνη καταρρέει λόγω καθυστερήσεων, είναι το κοινό συμπέρασμα Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργού Δικαιοσύνης, Ανώτατου Δικαστηρίου και Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι κατά τη σημερινή τους παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, επισήμαναν την αναγκαιότητα να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό τα τρία νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Σημείο αιχμής παραμένει η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου για ποινικές και αστικές υποθέσεις, όπου ομάδα δικαστών του Ανωτάτου εκφράζει διαφωνία.

Κατά την συνεδρία η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου είπε:

  • Εκκρεμούν 42 χιλιάδες πρωτόδικες υποθέσεις.
  • 5 χιλιάδες εφέσεις.
  • Υπάρχει καθυστέρηση μέχρι και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας δίκης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης επεσήμανε:

  • Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν καθυστερήσεις σε υποθέσεις μέχρι και 15 χρόνια.
  • Δεν είναι σωστό σήμερα οι ίδιοι Ανώτατοι Δικαστές να δικάζουν καταγγελίες εναντίον Δικαστών του Ανωτάτου και γι’ αυτό επιβάλλεται η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρίστος Κληρίδης ανέφερε:

  • Tο σύστημα έχει καταρρεύσει και είναι ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση των δικαστών και με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών κ. Νίκος Τορναρίτης ανακοίνωσε ότι δόθηκε ένας μήνας για διαβουλεύσεις και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να ψηφιστεί πριν τον Δεκέμβριο, ορόσημο για να προχωρήσει και η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διαφωνεί με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων. Πρέπει πρώτα να συγκεραστούν οι διαφωνίες στο Ανώτατο. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλονται στις άλλες πλευρές και όχι στην Βουλή.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ότι η δικαιοσύνη καταρρέει και αφέθηκε στην τύχη της. Η Βουλή δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, αλλά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον