Επιτροπή Νομικών: Η δικαιοσύνη καταρρέει, μονόδρομος η μεταρρύθμιση

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η δικαιοσύνη καταρρέει λόγω καθυστερήσεων, είναι το κοινό συμπέρασμα Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργού Δικαιοσύνης, Ανώτατου Δικαστηρίου και Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι κατά τη σημερινή τους παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, επισήμαναν την αναγκαιότητα να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό τα τρία νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Σημείο αιχμής παραμένει η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου για ποινικές και αστικές υποθέσεις, όπου ομάδα δικαστών του Ανωτάτου εκφράζει διαφωνία.

Κατά την συνεδρία η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου είπε:

  • Εκκρεμούν 42 χιλιάδες πρωτόδικες υποθέσεις.
  • 5 χιλιάδες εφέσεις.
  • Υπάρχει καθυστέρηση μέχρι και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας δίκης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης επεσήμανε:

  • Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν καθυστερήσεις σε υποθέσεις μέχρι και 15 χρόνια.
  • Δεν είναι σωστό σήμερα οι ίδιοι Ανώτατοι Δικαστές να δικάζουν καταγγελίες εναντίον Δικαστών του Ανωτάτου και γι’ αυτό επιβάλλεται η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρίστος Κληρίδης ανέφερε:

  • Tο σύστημα έχει καταρρεύσει και είναι ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση των δικαστών και με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών κ. Νίκος Τορναρίτης ανακοίνωσε ότι δόθηκε ένας μήνας για διαβουλεύσεις και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να ψηφιστεί πριν τον Δεκέμβριο, ορόσημο για να προχωρήσει και η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διαφωνεί με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων. Πρέπει πρώτα να συγκεραστούν οι διαφωνίες στο Ανώτατο. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλονται στις άλλες πλευρές και όχι στην Βουλή.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ότι η δικαιοσύνη καταρρέει και αφέθηκε στην τύχη της. Η Βουλή δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, αλλά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Εκσυγχρονισμός πολιτογραφήσεων, τροποποίηση Σχολικών Εφορειών και παραγραφή βαθμών ποινής στα δύο χρόνια

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/11/2023, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν τον εκσυγχρονισμό στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης, την τροποποίηση στον νόμο περί Σχολικών Εφορειών, ώστε να συνάδει με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων στη βάση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ελέγχου

Σημαντικό το κόστος από ένταξη στο ΣΕΔΕ στις μεταφορές

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/11/2023, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 29.5.2023 (ΠΕ/02/2023)-Έχουν επιφέρει οι ενέργειες που έχει προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τα επιθυμητά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Σημαντικό το κόστος από ένταξη στο ΣΕΔΕ στις μεταφορές Σημαντικό