Επιτροπή Νομικών: Φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή €5000 για αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με κύριο θέμα συζήτησης τις επιθέσεις κατά δημόσιων λειτουργών και τα αδικήματα που καλύπτουν τις περιπτώσεις αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

Αναφορικά με τις επιθέσεις κατά δημόσιων λειτουργών ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Εκπρόσωπος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως:

  • Αύξηση προβλεπόμενης ποινής από 2 σε 3 χρόνια. Για περιπτώσεις σοβαρής σωματικής βλάβης η ποινή να είναι 5 χρόνια.
  • Συμπερίληψη όλων των δημόσιων λειτουργών (νοσηλευτές, πυροσβέστες κ.α.)

Αναφορικά με τα αδικήματα που καλύπτουν τις περιπτώσεις αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Εκπρόσωπος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως:

  • Για τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστολή μηνύματος με προσβλητικό, άσεμνο, αισχρό ή απειλητικό περιεχόμενο → Ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3000), ή και στις δύο αυτές ποινές.
  • Για αποστολή ή ανάρτηση, σε δημόσια θέα, δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μηνύματος κλπ, κατάφωρα προσβλητικού, υβριστικού, απειλητικού, άσεμνου ή αισχρού χαρακτήρα → Ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5000), ή και στις δύο αυτές ποινές.

Εκπρόσωπος Αστυνομίας:

  • Πολλοί πολίτες έρχονται κοντά μας κάνοντας καταγγελίες αναφορικά με θέματα που αφορούν υβριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα μας δώσει το νομικό πλαίσιο που να μας επιτρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου:

  • Το τι είναι «ψευδές» είναι ένας αρκετά γενικός όρος ο οποίος αν συμπεριληφθεί θα δημιουργήσει ασάφειες στη νομοθεσία.

Τοποθετήσεις βουλευτών:

  • Εσκεμμένη προσαρμογή της νομοθεσίας από αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης.
  • Οι νόμοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντεκδίκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες (περιγραφή, συναφής έγγραφα, νομοθεσίες, αναρτήσεις στα ΜΜΕ)  πατήστε εδώ: «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021».

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα